![]() |
Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiirlere Örnekler Nelerdir? Lirik Şiir Örnekleri Varmıdır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiirlere Örnekler Nelerdir? Lirik Şiir Örnekleri Varmıdır?Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiirlere Örnekler Nelerdir? Lirik şiir örnekleri Varmıdır? Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiirlere Örnekler Nelerdir? Lirik şiir örnekleri Varmıdır? LİRİK ŞİİRİçten gelen duyguların coşkun bir dille anlatıldığı şiir türüdür ![]() ![]() Divan edebiyatında gazel, şarkı; Halk edebiyatında güzelleme türündeki koşma, semai lirik şiir örnekleridir ![]() Edebiyatımızda lirik şair olarak Divan şiirinde Fuzûli, Nedim'i, Halk şiirinde Yunus Emre, Karacaoğlan'ı, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'i sayabiliriz ![]() Örnekler: Bütün sevgileri atıp içimden, Varlığımı yalnız ona verdim ben, Elverir ki bir gün bana derinden Ta derinden bir gün bana “Gel” desin Ahmet Kutsi Tecer Yeni mektup aldım gül yüzlü yârdan Gözletme yolları gel deyi yazmış Sivralan Köyü’nden bizim diyârdan Dağlar mor menevşe gül deyi yazmış Âşık Veysel Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak, Ben aşkımla bahar getirdim sana; Tozlu yollarından geçtiğim uzak İklimden şarkılar getirdim sana ![]() Ahmet Muhip Dıranas Evden çıkar çıkmaz omuzda tabut Sende eller gibi adımı unut Kapımı birkaç gün için açık tut Eşyam bakakalsın diye arkamdan ![]() Ahmet Kutsi Tecer Gönül gurbet ele çıkma Ya gelinir ya gelinmez Her dilbere meyil verme Ya sevilir ya sevilmez Erzurumlu Emrah Hani, o bırakıp giderken seni Bu öksüz tavrını takmayacaktın Alnına koyarken veda buseni Yüzüme bu türlü bakmayacaktın Orhan Seyfi Orhon Hasretinle geçiyorken bu gençlik çağım Ey sevdiğim, ben ümitsiz değilim gene Ak düşünce saçların kumral rengine Kollarında son âşığın ben olacağım Faruk Nafiz Çamlıbel |
![]() |
![]() |
![]() |
Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiirlere Örnekler Nelerdir? Lirik Şiir Örnekleri Varmıdır? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lirik Şiir Nedir? Lirik Şiirlere Örnekler Nelerdir? Lirik Şiir Örnekleri Varmıdır?Lirik şiire örnekler: Bir Günün Sonunda Arzu Yorgun gözümün halkalarında Güller gibi fecr oldu nümayan, Güller gibi ![]() ![]() ![]() Güller ki kamıştan daha nâlân Gün doğdu yazık arkalarında! Altın kulelerden yine kuşlar, Tekrarını ömrün eder ilân, Kuşlar mıdır onlar ki her akşam Âlemlerimizden sefer eyler ![]() ![]() ![]() Akşam yine akşam,yine akşam, Bir sırma kemerdir suya baksam; Akşam,yine akşam,yine akşam Göllerde bu dem bir kamış olsam! (Ahmet Haşim) Firari Sana çirkin dediler,düşmanı oldum güzelin Sana kâfir dediler,diş biledim Hakka bile ![]() ![]() ![]() Topladın saçtığı altınları yüzlerce elin, *****lendin de garez garez bağladım ahlâka bile Sana çirkin demedim,ben,sana kâfir demedim, Bence dinin gibi küfrün de mukaddesti senin, Yaşadın beş sene kalbimde, misafir demedim, Bu firar aklına nerden,ne zaman esti senin? Zülfünün yay gibi kuvvetli çelik tellerine Takılan gönlüm asırlarca peşinden gidecek Sen bir ahu gibi dağdan dağa kaçsan da yine Seni aşkım canavarlar gibi takip edecek! ![]() ![]() ![]() (Faruk Nafiz Çamlıbel) Lirik şiir Vikipedi, özgür ansiklopedi Git ve: kullan, ara Lirik şiir duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bireysel duyguların içten geldiği gibi, coşkulu, etkili bir dille anlatılmasına da lirizm denir ![]() ![]() ![]() Eski Yunan edebiyatında ozanlar şiirlerini lir denen telli bir sazla söyledikleri için, bu türlü şiirlere lirik denmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün lirik şiir, ozanın en içten duygularını dile getirdiği bir tür olarak bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batı edebiyatında Rönesans devri ozanlarının (Petrarca, Ronsard, vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu türe örnek olarak; Fuzûli'nin "Su" kasidesi, Yahya Kemal Beyatlı'nın "Hayal Şehir" ve Mehmet Akif Ersoy'un "Bülbül" isimli şiirleri verilebilir Konu başlıkları Lirik şiir ozanları [değiştir] Lirik şiirin ilk önderleri Anadolulu ve Lesboslu Sappho’dur ![]() ![]() Lirik şiir ölçüleri [değiştir]
Eski Yunanlılar lirik terimiyle telli bir saz ve genellikle dans eşliğindeki şarkıya ayrılan şiir türünü belirtirlerdi ![]() ![]() Lirik şiir, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lirik şiirin hız kazanmasına bir başka neden de dinsel inançlardaki bunalımdır ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan, Yunanistan’da yeni polisler kurulmakta ve büyük savaşlar yapılmaktadır ![]() ![]() Lirik şiir mythos, masal, efsane, öykü gibi konuları ele alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Destanın gelişme ve yayılma merkezi İyonya'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İambos ise şarkı olmaktan çıkmış konuşmaya en yakın tartı ile yazılan bir şiir türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ikisinin dışında kalan lirik tek adı altında toplanır; melos monodik lirik ve koro liriği olmak üzere iki türe ayrılır ![]() ![]() Koro liriği ise, adından da anlaşılacağı üzere, koro tarafından söylenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|