|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besinlerdeki, fayda, hakkında, hormonlar, hormonların, zararları |
![]() |
Besinlerdeki Hormonların Fayda Ve Zararları Nedir? Besinlerdeki Hormonlar Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerdeki Hormonların Fayda Ve Zararları Nedir? Besinlerdeki Hormonlar HakkındaBesinlerdeki Hormonların Fayda Ve Zararları Nedir? Besinlerdeki Hormonlar Hakkında Besinlerdeki Hormonların Fayda Ve Zararları Nedir? Besinlerdeki Hormonlar Hakkında Hormonlu Gıdaların Sağlığa Zararları Nelerdir? Günümüzde ne yazık ki tükettiğimiz gıdaların çoğunun üretiminde sağlığımız için zararlı kimyasallar kullanılıyor ![]() ![]() “Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi düzenleyici olarak kullanılan, düşük yoğunluklarda dahi etkili olabilen ve bitkilerde sentezlenerek taşınabilen organik maddeler” olarak tanımlanan hormonlar, insan nüfusunun hızla arttığı günümüzde, tarım ürünlerinin verimliliğini artırma amacıyla ne yazık ki bilinçsizce kullanılıyor ![]() Türkiye’de özellikle domates, patlıcan, patates, kabak, salatalık, üzüm, elma, çilek, kavun, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve çeltikte hormona sıkça rastlamak mümkün ![]() Hormonlu gıdaların zararları Sıklıkla tüketilen hormonlu gıdalar, vücuttaki hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, şişmeye, yağlanmaya ve hücreleri zayıflatarak kanser yatkınlığını artırmaya neden olur ![]() Hormonlu gıdaları nasıl anlarız? Hormon takviyesi özellikle zamansız yetiştirilen ürünlerde çok fazla uygulanıyor ![]() ![]() Bazı sebzelerin tüketilmemesi gereken zaman aralıklarına gelince: Domates: 15 Ekim - 10 Kasım / 10 Nisan – 5 Mayıs Patlıcan: 15 Kasım – 15 Mayıs Kabak: 1 Kasım – 15 Mayıs Ayrıca meyve ve sebzeler bazı alışılmayan özellikleriyle de size hormon kullanılıp kullanılmadığını belli ederler ![]() Bunlara dikkat edin: * Domates çekirdeksiz, içi çok sulu ve boş * Kabağın şekli bozuk ve çekirdeksiz * Patlıcanın içi süngerimsi ve çekirdeksiz * Biber aşırı büyük ve etli, çekirdek evi boş, etli kısmı sert * Patates şekilsiz ve yumruları yapışık, içi kara, * Karpuzun çekirdek yerleri boş, ise bu ürünler hormonlu demektir ![]() <---- o ----> Hormonlu gıda obez yapıyor Özellikle gelişim çağındaki çocuklar hormonlu gıda terörünün tehdidi altında ![]() ![]() Modern toplumlarda insanlar doğal gıdaların tadını ve kokusunu unuttu neredeyse ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Hormonlu gıdalar hangi sağlık sorunlarına yol açar? Uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, egzama, hafıza kaybı ve konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminde zayıflık, otoimnun hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, safra taşları ile kanser ![]() * Anne sütü de etkilenir mi? Türkiye'de zirai mücadelede bin 250 çeşit ilaç kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() * Bu gıdalardan kaçış mümkün mü? Günümüzde tüketilen besin maddeleri, vücutta oluşturdukları metobalizma değişikliği ile birçok hastalığa neden oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Aşırı kilo almaya neden olur mu? Hormonlu gıdalar, sürekli tüketilirse vücut mekanizması bozulabilmekte ve bir çok hastalık ortaya çıkabilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Çocukları okulda nasıl koruruz? Okula giderken yanlarına verilecek beslenme çantaları bir ölçüde kontrolü sağlayacak ve güvenilir olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() <---- o ----> Küçük Yaşta Yenilen Hormonlu Gıdaların Etkileri Çok Daha Fazla Oluyor Beslenme alışkanlıkları başta olmak üzere, dışarıdan farklı ve vücuda zararlı müdahaleler yapıldığında hormon sisteminin bozulabildiğini belirtildi ![]() Acıbadem Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi, Büyüme ve Ergenlik Bölüm Sorumlusu Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Hamilelerde, bebeklerde ve ergenlerde bu hormonların çok daha fazla önem taşıdığına dikkat çeken Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazır gıdaların yan etkilerini gösteren yurt dışındaki araştırmalardan örnekler veren Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklarda daha etkili Bu verilerin ürkütücü olduğunu belirten Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle üretim döneminde denetim mekanizmasının çok iyi işlemesi gerektiğini vurgulayan Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Besinlerdeki Hormonların Fayda Ve Zararları Nedir? Besinlerdeki Hormonlar Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besinlerdeki Hormonların Fayda Ve Zararları Nedir? Besinlerdeki Hormonlar Hakkındaöncelikle siteden doğru anlamda faydalanmak için doğru sorular ve doğru soruş tarzını kullanmalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ORGANİK BESİN NEDİR Prof ![]() ![]() Organik besinler daha sağlıklı Organik yiyecek ve içeceklere ilgi artıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle kanser hastalarının artması organik beslenmeye ilgiyi artırıyor ![]() ![]() ![]() Özellikle, Selenyum, C, E vitamini, Beta karoten ve flavonoid polifenollerden zengin besinler kanser gelişimini önleyebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Uzmanlar bu soruya "kendi olanaklarıyla gelişip büyüyen doğadaki mikrop, mantar ve kanserojenlerle kendi imkanlarıyla mücadele etmeye gayret eden bitkilerin bu amaçla daha çok antioksidan ürettiklerini daha çok antimikrobik, antimantar madde yaptıklarını" belirtiyorlar ![]() ![]() ![]() Eğer yiyip içtiklerinizin sağlığınıza sadece fayda sağlamasını yani zarar vermemesini istiyorsanız ve onlardan daha çok sağlık yararı almayı umuyorsanız organik beslenmeye gayret edin ![]() Ekonomik olanaklarınız ve zamanınız mümkün olduğu oranda daha çok organik besin kullanın ![]() ![]() 11 Eylül 2008 Perşembe ORGANİK BESİN NEDİR Organik gıdalar, basit olarak, yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonların, antibiyotiklerin , koruyucuların , renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir ![]() ![]() Organik gıda ve Tarımının En temel Avantajları Nelerdir? En önemlisi, zırai ilaçlardan arınmış olduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() Satışa arz edilmiş bir gıda maddesinin Organik olup olmadığını nasıl bileceğiz? Bugün Dünyada pek çok ülke bu sorunu çözmüş bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Organik gıdalar, alışılmış sistemle üretilen gıdalardan niçin daha pahalı satılmaktadır? Organik gıdaların, tüketiciler nezdinde en büyük hendikapı şüphesiz bu fiyat farkı olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok araştırma, ıslah birimleri, ürün destekleme fonları vs ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|