Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adana, dürümü, kebabı, olur, yapılır

Adana Kebabı - Adana Dürümü - Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Adana Dürümü Nasıl Olur?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Kebabı - Adana Dürümü - Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Adana Dürümü Nasıl Olur?



Adana Kebabı - Adana Dürümü - Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Adana Dürümü Nasıl Olur?
Adana Kebabı - Adana Dürümü - Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Adana Dürümü Nasıl Olur?

Ayırt Edici Özellikleri: Adana Kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmiş olmasıdır Ayrıca üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır Karışım hazırlanırken aşağıda belirtilen maddelerin dışında(salça, sebze, karabiber, iç yağı vb) hiçbir madde katılmaz Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmaz Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurları olan yeşillik ve salata ile eksiksiz olarak yapılır
Üretim Şekli: Et ve Hazırlanışı: Yaylarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki koyundan elde edilen et yağ, sinir, damar ve zarlarından ayıklanır Ayıklanan et, parçalar halinde bir gün dinlendirilir Koyundan elde edilen kuyruk da aynı şeklide ayıklanıp, dinlendirilir Dinlendirilmiş et, "zırh" tabir edilen, iki elle kullanılan, keskin bıçakla kıyılır Kıyılmış et miktarının yüzde 15'i kadar dinlenmiş kuyruk, zırh ile ayrıca kıyıır Kıyılmış et ile kuyruk, binde üç ile binde sekiz arasında (ideali binde beş) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur Bu karışım Adana Kebabı'nın ana unsurunu teşkil ederFarklı olarak, yukarıdaki karışıma, kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır Yoğrulmuş karışım, zırh ile tekrar kıyılır Kıyma tekrar yoğrulur Homojen hale gelmiş karışım, 05 cm kalınlığında, 3 cm eninde , 90 - 120 cm uzunluğunda demir şişlere sıvanır gibi yapıştırılır Bu işleme, eti şişe saplama adı verilir Saplanan et, şiş yüzeyine dengeli bir şekilde yayılır Dengeli sıvama pişmenin önemli şartıdır Saplama esnasında el suya batırılıp, şiş üzerindeki et sıvazlanır Bu işlem, etin şişten dökülmemesi için önemlidir Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır Su çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur Şişe saplanan et miktarı 180 Grdır Birbuçuk tabir edilen Adana Kebabı�nın eti 270 - 280 Grdan az olamaz
Pişirme: Hazırlanan şişler, alevsiz, durgun, korlu, meşe kömürü ateşinde, yeteri miktarda pişirilir Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahverengiye dönme seviyesidir Pişirme esnasında şişler sık sık çevrilir Bu sırada etin yüzünde oluşan yağlar pide ekmeklerle sıkılarak alınır ve yağların ateşe damlaması önlenir Yağlar ateşe akarsa ateş alevlenir ve et dağlanır, kalite bozulur Yağlanan pide ekmekler, pişmekte olan kebabın üzerinde tutularak, ekmeklerin ısısı korunur
Sunum: Pişmiş olan kebab eli yakmayacak kadar ısıtılmış, kuru, geniş ve yayvan porselen veya metal tabakta servis yapılır Yağlanmış ve soğutulmamış pide ekmek usulüne uygun, keskin bıçakla parçalanır Büyük parça, kebabın alt kısmına gelecek şekilde tabağın içine serilir Pişen kebap ekmek parçası yardımı ile şişten parçalanmadan tabaktaki ekmeğin üzerine sıyrılır Kebabın üzeri yağlı sıcak ekmek parçaları ile örtülür Geniş tabağın boş görünen bölümlerine, kebapla aynı anda pişen, domates parçaları, yeşil sivri biber (acı veya tatlı) ile süs biberi ilave edilir En üste, ısıtılmış, yağlanmamış ekmek parçaları konur Ayrıca ayrı ayrı küçük tabaklarda; soğan salata (kuru soğan ve maydanoz kıyılarak sumak ve tuz ilave edilerek yanında turunç/limon parçaları ile sunulur); ezme domates salata (kabuğu soyulmuş domates, kuru soğan, ezilmiş görüntüsü verecek şekilde zırh ile kıyılarak, tuz, acı kırmızı toz biber, zeytinyağı, turunç/limon suyu ilave edilir); çoban salata (domates, salatalık, maydanoz, yeşil sivri biber doğranarak, tuz, zeytinyağı, turunç/limon suyu ilave edilir); maydanoz, tere, yeşil sivri biber, süs biberi, turp, süs biberi turşusu, kesilmiş turunç/limon parçaları hazırlanarak kebapla birlikte sunulur
Denetim: Adana Kebabının yukarıda belirtilen koşullara uygunluğunun denetimi, Adana Ticaret Odasının koordinatörlüğünde, Adana Büyükşehir, Yüreğir İlçe ve Seyhan İlçe Belediyelerinden birer kişinin de katılımı ile oluşturulacak toplam altı kişilik Komisyon tarafından yapılacaktır Söz konusu Komisyona katılacak üç üye Adana Ticaret Odası tarafından belirlenir ve Komisyon Başkanı bu üyeler arasından seçilir Adana Kebabı coğrafi işaretinin kullanımı ve denetimi söz konusu Komisyonun kontrolü altında olup, coğrafi işareti haksız bir şekilde kullananlar hakkında ilgili Komisyonca gerekli yasal takibat başlatılacaktır Söz konusu Komisyon, coğrafi işaretin kullanımına ilişkin denetimi yılda bir düzenli olarak, ihtiyaç duyulduğunda ve şikayet üzerine ise her zaman yapacaktır Denetime ilişkin raporlar Adana Ticaret Odası tarafından düzenli olarak Türk Patent Enstitüsüne gönderilir
alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Adana Kebabı - Adana Dürümü - Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Adana Dürümü Nasıl Olur?

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Adana Kebabı - Adana Dürümü - Adana Kebabı Nasıl Yapılır? Adana Dürümü Nasıl Olur?



Malzemeler
1 Pound (500 gr) Kiyma,
1 Orta boy Sogan,
4 Orta boy Domates,
1 Demet Maydanoz,
1 Cay kasigi Pulbiber,
1 Cay kasigi Aci Toz Biber,
1 Cay kasigi Kimyon,
8 adet uzun veya carliston biber(Anaheim Peppers),
Istenilen miktarda Pide ve Yassi Sis lazim olacak
Yapilisi
Kiymayi bir kaba koyun, Sogani soyduktan sonra ince ince dilimleyip kiyma,toz aci biber,pulbiber,kimyon ve tuz ile beraber yogrup 10 dakika dinlendirin
Izgarayi onceden yakarak hazirlayin
Sisleri yagladiktan sonra, kiymayi 8 veya 10 porsiyona bolup, her birini uzunlamasina sucuk gibi sislere dizerek izgara edin
Yikanmis Domatesleri ve biberleri temizleyip ikiye bolun, izgaranin kenarlarina dizin
Bir yandanda pideleride kizartin Kebaplari Maydanoz ile pide icinde servis yapin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.