|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlamı, fıkra, hakkında, tanımı |
![]() |
Fıkra Nedir? Fıkra Anlamı, Fıkra Tanımı, Fıkra Hakkında ( Fıkra ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fıkra Nedir? Fıkra Anlamı, Fıkra Tanımı, Fıkra Hakkında ( Fıkra )Fıkra Nedir? Fıkra Anlamı, Fıkra Tanımı, Fıkra Hakkında ( Fıkra ) Fıkra Nedir? Fıkra Anlamı, Fıkra Tanımı, Fıkra Hakkında ( Fıkra ) Bu yazı türünü, halk arasında anlatılan kısa, güldürücü, ders verici olay anlatılarıyla karıştırmamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * FIKRANIN BELİRLEYİCİ ÖZELLİKLERİ: - Makale gibi düşünsel plânla yazılır ![]() ![]() - Yazar anlattıklarını kanıtlamak zorunda değildir ![]() kendisi gibi düşündürme kaygısı yoktur ![]() - Günübirlik yazılardır, en beğenileni bile birkaç gün sonra unutulur ![]() - Yazar, yapmacıklıktan uzaktır ![]() ![]() - Anlatım yazarın kendine özgü olmalıdır ![]() - Bu kurallara bütün yazılı anlatımlarda uygulanacak genel kuralları ekleyiniz ![]() KAHRAMAN EBE Maraş'ın Bertiz Bucağına bağlı köylerdeki 10 tifolu çocuğu tedavi ederken 20 yaşındaki genç ve güzel köy ebesi aynı hastalığa yakalanarak ilaçsızlık yüzünden ölmüştür ![]() ![]() ![]() Döndü Çomar hatıra defterine şunları yazmıştır: "Doktor yüzü görmeyen, senenin 6 ayında dış dünya ile her türlü bağlantısı kesik olan bu masum insanlara elimden geldiğince yararlı olmaya çalışıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözleri ağlamaklı okudum ben haberi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne bilinçli, ne görev duygusu ile dolu bir ölüme gidiştir bu! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Mehmed Kemal) ACEMİ ASKER Askerliğe yeni başlamış bir er çavuşunun yanına giderek: -Efendim, çorbada kum vardı! dedi ![]() Çavuş kaşlarını çatarak -Ne olmuş yani? Buraya yemek beğenmeye değil, vatan toprağını korumaya geldiniz ![]() ![]() -Evet ama komutanım! Biz buraya vatan toprağını yemeye de gelmedik! AKIL HASTANESİNDE Akıl hastanesinde doktor iki hastasına: -Şu dolabı beraber yukarı çıkarın! dedi ![]() Biraz sonra hastalardan birinin dolabı omuzlamış, oflaya puflaya yukarı çıkardığını gördü: -Oğlum, hani diğer arkadaşın? Ben size dolabı beraber taşıyın demiştim! -Arkadaşım dolabın içinde rafları taşıyor doktor bey! AKLI GELİŞTİRİR Yolculuk sırasında mola vermek isteyen yaşlı bir adam, bir hana girdi ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine yaşlı adam, hancıya, -"Ben balığın yalnızca başını yiyeceğim" dedi ![]() Hancı bunun nedenini sordu ![]() Yaşlı adam da, -"Balık başı zekayı artırır, balık başı yiyen insan akıllı olur" dedi ![]() Bunun üzerine öteki yolcu hemen atıldı ve yaşlı adama: -"Balık başını niye sen yiyeceksin, ben yemek istiyorum" dedi ![]() Yaşlı adam da itiraz etmedi ve balığın koca gövdesini yedi ve bir güzel karnını doyurdu ![]() Öteki yolcu ise yalnızca balığın başını yedi ve sonra yaşlı adama seslendi: -"Sen koca gövdeyi yedin karnını doyurdun ben yalnızca kafayı yedim aç kaldım" dedi ![]() Yaşlı adam da bu sözlere şöyle karşılık verdi: -"Bak nasıl akıllandın ![]() |
![]() |
![]() |
|