|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
kestane, türleri, yapılır, yetiştiriciliği |
![]() |
Kestane - Kestane Nedir? - Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kestane Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kestane - Kestane Nedir? - Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kestane TürleriKestane - Kestane Nedir? - Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kestane Türleri Kestane - Kestane Nedir? - Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? - Kestane Türleri ![]() Anadolu kestanesi Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales Familya: Fagaceae Cins: Castanea Mill ![]() ![]() Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad ![]() Kestane tüketimi Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir ![]() ![]() Tohumlar, ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmiş olarak tüketilir ![]() ![]() Kestane aynı zamanda bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır ![]() ![]() Odunu ve kullanımı Kerestesi, dayanıklılık ve dekoratif özellikleri bakımından meşe ağacının odununa benzemekle birlikte, kuruma esnasında çatlaması ve eğrilmesi nedeniyle, bu ağaçtan büyük boyutlu kereste elde edilememektedir ![]() ![]() ![]() Kestane; eski zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() olmak üzere birçok Kuzey Yarım Küre ülkesinin mutfağında vazgeçilmez bir unsur olan kestane, etli yemeklerin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet arttırıcı olarak yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir ![]() ![]() Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir ![]() 100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri: Kalori ( kcal) : 160 Karbonhidrat (g) : 34 Şeker (g) : 9,6 Protein (g) : 3,2 Yağ (g) : 1,8 Sodyum (mg) : 9 Potasyum (mg) : 395 Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır ![]() ![]() ![]() Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır ![]() Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir ![]() Diğer At kestanesi (Aesculus) olarak bilinen ağacın aynı adı taşıyan tohumları zehirli olup, tamamen farklı bir bitki türüdür, bunların burada bahsedilen kestane ile ilgisi bulunmamaktadır ![]() ![]() Olgunlaşmış Tatlı Kestane ![]() Sivri uçlu kapsül içindeki kestane ![]() Sivri uçlu kapsül içindeki Kestane ![]() Genç Kestane Tatlı Kestane Ağacı ![]() Tatlı Kestane Ağacı Türler
|
![]() |
![]() |
|