Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anlamı, biftek, nedemek, sözlük, tanımı

Biftek Nedir? Biftek Nedemek Biftek Anlamı Biftek Sözlük Anlamı Nedir? Biftek Tanımı

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Biftek Nedir? Biftek Nedemek Biftek Anlamı Biftek Sözlük Anlamı Nedir? Biftek Tanımı



Biftek Nedir? Biftek Nedemek Biftek Anlamı Biftek Sözlük Anlamı Nedir? Biftek Tanımı
Biftek Nedir? Biftek Nedemek Biftek Anlamı Biftek Sözlük Anlamı Nedir? Biftek Tanımı biftek (isim)
Anlam:Izgara veya tavada pişirilen, genellikle dana eti dilimi
[*]ezilmi$ et bir kopek ismi ideal pisirimi medium-rare olarak bilinir disi iyi kizarmis hafif kabuksu, ici ise orta noktalarda kirmizi, yumusak ve suludur lezzeti tarifsizdir
zevke gore rare den well-done a kadar seven olabilir[*]bundan yapılan tantuni daha bi lezzetli olur[*]kalitelisinden salçalı halini iyi pi$irirseniz sizi uçurabilecek güzel et lakin öyle herkes yapamaz, genelde levis kot kemeri gibi bir formda gelir önünüze evde yapın, evde yiyin[*]bifteğin iyisi her zaman kasapta bulunmazşansınız varsa o gün kasap size iyi bir biftek veriryoksa kaskatıdır bu etçiğneyene kadar canınız çıkaronun yerine aşaa yukarı aynı kaloride olan bonfile tercih edilebilir[*]selulit olmayan kürdansız dişe kovuğa gelen et cinsi köfte edilir bunlardan en güzel[*]barabasin karisi ve torabasin annesinin ismi[*]ev dışında yiyemediğim yiyecek çok iyi pişsin deseniz bile gelen ete çatalla bastırınca kan süzülür içinden inatla kanlı bırakınca gurme restoran oldum sanıyorlar heralde[*]sırt etinden yapılır[*]beef steak'in fransızca okunuşundan oluşan kelimedir candır bizim memlekette bu meret hem fazla ince kesilir, hem fazla dövülüp canı çıkartılır, hemi de kayış gibi oluncaya dek pişirilir bi kere en az bir iki parmak kalınlığında olur biftek, içindeki suyunun bir damlası bile dışarıya kaçmasın diye yüksek ateşte ızgara edilir, ikide bir çatal batırıp dürterek diil, itinayla süre tutularak iki yanı birbirine eşit olarak pişirilir
en ortası kesin kanlı kalmalıdır, ama kan katiyyen sıvı olarak tabağa akmamalıdır, ısıyla etin dokusuna hapsedilmiş olmalıdır
ha, bir de, biftekte aşçının katkısı güzel eti *** etmemekten öteye gitmez (zannımca bütün et yemeklerinde durum bundan pek de farklı değildir ama, hele de her tür ızgarada bu, daha bir böyledir) asıl marifet hayvandadır; hatta hayvanın yetiştiricisinde, kesimi yapan ve hayvanı parçalayan kasapta falandır saman gibi, susuz, ya da dinlenmemiş etten, hangi sosla terbiye edilirse edilsin, adam gibi biftek çıkmaz
ha bir de, memleketimin mis gibi kır kokulu bifteklerini allahınızın aşkına şaraba, baharata boğmayınız, bozulur gibi falan olmadıysa et, kokusunu kamufle etmeye ne gerek var ki, kan kokusu sevmeyen kırmızı et yemeyiversin, karabiberle bir tutam tuz, iyi ete yeter de artar bile yahu! falan fesmekan zerdüşt'ün tanrısı ahura mazda ilk insan numunesi olan gayomart denen canlıyı yaratır gayomart'dan sonra ortaya cıkan ve ilk basta olumsuz yaratılan insanların olumlu hale gelmesine sebep olan hikaye bize oldukca tanıdık olsa da bazi ufak degisiklikler bulunur

ahura mazda (hürmüz) insana biftek yemeyi yasak eder, ancak insan bu yasaga dayanamaz ve gunah isler, biftek yer akabinde olumsuzlugu elinden alınır ve olumlu bir canlı olarak yasam surecegi sekilde cezalandırılır şöyle nefis bir biftek yiyeyim diyorsanız, kasaptan bonfile ya da antrikot alıyorsunuz, "döveyim mi abla/abi" derse ters ters bakıyorsunuz, kalınlığı şöyle iki en az parmak kalsın, bizde kobe beef gibi güzellikler olmadığı için en fazla dinlenmiş et ya da bulabilirseniz süt danası alabilirsiniz, burada iş kasabınıza kalır, kasap bu hususta sizin en yakın dostunuzdur, ahbap olmaya gayret ediniz,

etin iki tarafını tuz ve taze çekilmiş karabiber ile kaplıyorsunuz, toz karabiber kullanmayı düşünmeyin bile, öğütücü yoksa, tane karabiberi streç filmle sarıp kavanoz dibiyle felan dövün, kalın kalın kalırsa daha bile lezzetli olur,

tavayı (dökme devir tava yoktur şimdi sizde, rookie mistake, teflondan ziyade paslanmaz çelik tercih edin, teflon son alternatif), aşağı yukarı magma seviyesinde ısıttıktan sonra zeytinyağı ile yağlıyorsunuz, neden zeytinyağı? çünkü high smoking point diye bir olay var, çiçek yağına göre az duman salıyor, varsa, üzüm çekirdeği yağı en iyisidir, koronere acımıyorsanız bol tereyağı da olur,

sonra üç dakika bir tarafını, üç dakika bir tarafını soteliyorsunuz ateşi kısmadan, burada amaç, mühürleme tabir edilen olgu ile bir kabuk oluşturup etin suyunu içinde hapsetmek, medium rare biftek böyle oluyor, pişerken dürtmeyin, çevirip durmayın, pişmiş mi diye bakmayın, ete tecavüz etmeyin, tahta bir ekmek kesme yüzeyinde birkaç dakika dinlendirmezseniz, kestiğinizde bütün suyunu salar, buna dikkat, ayrıca liflerine paralel kesmeye dikkat edin, bu da suyunu daha az salmasına, haliyle daha yumuşak bir et yemenize yardımcı olur,

medium rare, fazla çiğ geliyorsa dörder dakika pişirin, daha fazlası ete günah,

böyle şahane bir bifteğin yanına sotelenmiş kuşkonmaz ya da üzerine az blue cheese, rokfordan fazlası kalabalık eder, ekmek kesme tahtasına saldığı suyu, et artıkları kalmış tavayı kazıya kazıya balsamik sirke ve kırmızı şarapla çeviririm diyorsanız o ayrı tabii, pişirme şekilleri genelde şöyle sıralanır:

çiğ: bunu pek açıklamaya gerek yok aslında; ateş görmemiştir kıyma hali steak tartare'da görülebilir

çok az pişmiş: (378°c) hızlı pişirilir; dışı mühürlenmiş olmasına rağmen içi nispeten soğuk ve kanlıdır

az pişmiş: (489°c) dışı gri-kahverengidir ancak içi hafif kanlı ve ılık kalır

orta-az pişmiş: (522°c) şüphesiz ki bifteğin en şahane pişmiş halidir etin orta kısmı yine kırmızı ve ılık-sıcak iken dışı lokum olur

orta pişmiş: (572°c) dışı mühürlü, ortası pembe biftek elde etmenin yolu

orta-çok pişmiş: (628°c) bifteğin orta kısmına doğru hafif bir pembelik görülebilir tutturması çoğu zaman pek kolay olmamaktadır yanıveriyor

çok pişmiş: (739°c) adı üstünde olduğundan çok fazla açıklama gerektirmez; bir çok vatandaşımız bifteği bu şekilde yemekte, etin suyu neredeyse hiç kalmadığından "ay sert olmuş bu" yorumları yapmaktadırlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.