09-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Alkollü İçecek Nedir? - Alkollü İçeceklerin Tanımı - Alkollü İçeceklerin Özellikleri
Alkollü İçecek Nedir? - Alkollü İçeceklerin Tanımı - Alkollü İçeceklerin Özellikleri
Alkollü İçecek Nedir? - Alkollü İçeceklerin Tanımı - Alkollü İçeceklerin Özellikleri
İçinde % 0 5 den fazla alkol bulunan ve keyif veren içkiler Alkolü içkiler ilk devirlerden beri çeşitli milletler tarafından kullanılmıştır Dünyanın her tarafına yayılmış bulunan milletler birbirlerinden habersiz olarak çeşitli içkiler yapmışlar ve bunları içmişlerdir Alkollü içkinin bulunması eski bir Hint efsanesine göre, şöyle olmuştur Varuna ve Sura adlı ilâhlar sarhoşluk veren içkiyi, kovuğunda yağmur suları ile ıslanmış meyveler bulunan bir ağaçta bulmuşlardır Yani yağmur suyu ile ıslanmış olan meyvelerdeki alkol meydana gelmiştir
Alkol, çeşitli içkilerin bileşiminde değişik nispetlerde bulunur Boza, şıra gibi içkilerde % 4,meyve, Bordo şaraplarında% 7-12, şampanyada % 10-13 rakıda % 40-40, kanyakta % 40-70, cinde % 51-55, viskide % 40-70, vermutta % 14-16, birada % 3-5, likörlerde % 20
şaraplarında % 5-11
Bu içkilerdeki alkol,insan vücudunda yanarak su ve karbondioksit verir Bir gram alkolün yanmasından 7 kalori elde edilir Yeter derecede sulandırılmış olmak şartıyla ve ergin kimseler tarafından alınmak üzere günde 25-30 gram alkolün sağlam bir vücuda zararı yoktur
Besin bakımından alkollü içkiler faydadan çok zarar verdikleri için kıymetsizdirler İçilen çeşitli içkilerdeki alkolün % 20 kadarı doğrudan doğruya kana karışır Normal kimselerin kamuda, litrede 24-60 miligram kadar alkol bulunur
Alkollü içki, içildikten bir müddet sonra alkol nispeti artar Bu miktar litre de 2 grama yaklaşınca sarhoşluk başlar 3 gram olunca sarhoşluk şiddetlenir Litrede 4 gramalkol bitkinlik meydana getirir Bu nispet litrede 7-8 grama yükselince zehirlenme başlar ve bu kadar çok alkolalan kimse ölür
|
|
|