Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlamı, anlamıhatim, demekhatim, hatim, nedirhatim, sözlük, tanımı

Hatim Nedir-Hatim Ne Demek-Hatim Sözlük Anlamı Nedir-Hatim Anlamı-Hatim Tanımı

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hatim Nedir-Hatim Ne Demek-Hatim Sözlük Anlamı Nedir-Hatim Anlamı-Hatim Tanımı hatim -tmi isim, din b (***) Arapça ¬atm
1 Kur'an'ın tamamını okuma
2 eskimiş Sona erdirme, bitirme
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

hatim indirmek hatim sürmek
Birleşik Sözler
hatim duası hatmetmek
Hatm veya hatim, Kuran'ın yüzünden veya ezberden baştan sona okunmasıdır Okuyana hatim veya hafız denir Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran'ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesidir Ramazan ayında hatim indirmek, camide imama uyarak hatmi takip etmek gelenek haline gelmiştir Hafızların hatimden sonra töreni yapılır, hatim duası okunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Hatim Nedir? Nasıl Olmalıdır?
18092007 Kur'an-ı Kerim'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye hatim denir Esas gaye haline getirilmesi gereken hatim ise, Kur'an'ın kendisini bir taraftan dil ile okurken bir taraftan da onu anlamaya çalışmak, anladıklarımız üzerinde düşünmek ve onu hayatımıza hayat kılmaktır

Hatmin fazileti: Hatim hadisin ifadesiyle Allah'a sevimli olan amellerdendir Bu hadis Tirmizi'de şöyle geçmektedir: İbni Abbas (radıyallahu anhüma) anlatıyor: "Bir adam: "Ey Allah'ın resulü , Allah'a hangi amel daha sevimlidir?" diye sordu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Yolculuğu bitirince tekrar yola başlayan" cevabını verdi Adam "Yolculuğu bitirip tekrar başlamak nedir?" diye sorunca: "Kur'ân'ı başından sonuna kadar okur, bitirdikçe yeniden başlar" cevabını verdi" (Tirmizî, Kırâat 4)
Efendimiz (sas) Cebrail (as) ile birlikte karşılıklı olarak Kur'an'ı baştan sona birbirlerine okuyarak mukabelede bulunmuşlar, yani bir manada hatim indirmişlerdir Bu ve benzeri rivayetlerden hareketle,, Efendimiz (sas) devamlı Kur'an okur ve Kur'an ahlakıyla yaşardı Hz Aişe'ye Efendimiz (sas)'in ahlakından soranlara "siz hiç Kur'an okumuyor musunuz?" demiştir
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in, Abdullah bin Amr'a yapmış olduğu tavsiyeden Kur'an'ın en az ayda bir defa hatmedilmesi gerektiğini anlıyoruz (Buhari, Fezailü'l Kur'an, 34) Bu ve benzeri rivayetlerden hareketle âlimlerimiz, ayda bir Kur'an'ın tamamını okumayanın onu terk etmiş sayılacağını, okurken de esas olan anlayarak okumak olduğunu söylemişlerdir (Fetavay-ı Hindiye) Yine Efendimiz (sas) üç günden daha az bir müddet içerisinde hatim yapanın ne okuduğunu anlamayacağını ifade buyurmuştur (İbni Mace, İkame, 178; Ebu Davud, Kıraat,1; Tirmizi, Kıraat, 13)
Kur'an'ı baştan sona okumanın sünnet olduğunu söyleyebiliriz Diğer rivayetlere göre Hatim Adabı:
Kur'an, okunsun, anlaşılsın ve hayata hayat olsun diye indirilmiştir Dolayısıyla önce onu güzel okumalı Biz bu güzel okumaya Kur'ânî ifadesiyle tertil diyoruz Yani, harflerin çıkışlarını iyi yaparak, acele etmeden,, telaffuzları bozmadan okumalı Hatmi bitireceğim diye hızlı hızlı okumak, tecvidine,, ayetlerin manasına dikkat etmeden yapılan bir okuyuş, hedeflenen, istenilen bir okuyuş değildir
İkinci olarak, Kur'an'ı hüzünle okumalı Bu husus, bizzat Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in tavsiyesidir Yine Efendimiz'in tavsiyelerinden biri de, Kur'an okurken ağlamaya çalışmaktır
Üçüncü olarak, anlamak için Kur'an'ın mealine bakmalı, hatta tefsire yakın mealleri tercih etmeli Bu konuda Suat Yıldırım Hoca'nın ve Ali Ünal Bey'in mealleri birer misal teşkil eder
Dördüncü olarak Kur'an'ı hayatımıza gelmiş ve hiç gitmeyecek bir misafir gibi ağırlamalı Yani yaşarken Kur'an'a göre yaşamaya çalışmalı kelimeleri yutmadan harflerin mahrecine

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com