![]() |
Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım - |
![]() |
![]() |
#1 |
Verus_TR
|
![]() Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Roma İmparatorluğu Bugünkü İtalya’nın Latium bölgesinde, Tiber Irmağı’na bakan tepelerde kurulmuş birkaç köyden oluşan eski Roma, sonradan dünyanın en büüyk imparatorluklarından birinin merkezi oldu ![]() ![]() Roma Tarihinin Dönemleri a ![]() ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Krallık Öncesi Dönem İtalya’da eskitaş çağından beri yaşayan insan toplulukları vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olaydan yüzyıl kadar sonra bazı Latin köyleri birer kent duruma geçmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Krallık Dönemi Efsaneye göre,Roma’yı Romus ve Romulus kardeşler kurmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romus ve Romulus Bir efsaneye göre Roma kenti MÖ 753’te Romus ve Romulus tarafından kurulmuştur ![]() ![]() Eski İtalyan kentlerinden Alba Longa’nın Numitor adında bi kralı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rhea’nın oğullarının büyüyüp kendisini tahtından edecekleri kaygısıyla, Amulius bebekleri bir sandığın içinde Tiber Irmağı’na attırır ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra ikizleri bulan kralın çobanı Faustulus onları karısına götürür ![]() ![]() ![]() Bir gün Romus yakalanır, cezalandırılmak üzere Numitor’un huzuruna çıkarılır ![]() ![]() ![]() Bir kent kurmaya karar veren Romus ve Romulus, dişi kurdun onları emzirip büyüttüğü yeri seçerler ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka efsaneye göre ise iki kardeş ikiz oldukları için kentin başına kimin geçeceğine karar vermek amacıyla kehanetlere başvururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romulus, kendi adından esinlenerek “Roma” adını verdiği yeni kentin yapımını sürdürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öfkeden deliye dönen Sabinli erkekler, kralları Titus Tatius’un önderliğinde Romulus’la savaşırlar ![]() ![]() ![]() Yaşamının geri kalan döneminde tek başına hüküm süren ve hem savaşta, hem de barışta büyük bir önder olduğunu kanıtlayan Romulus, günün birinde şiddetli bir fırtına sırasında yok olur ![]() ![]() MS IV ![]() ![]() Cumhuriyet Dönemi Etrüks kralını kovarak yönetimi el geçiren, kendilerine Patricii(babalar) denen Latin aristokratları, Etrüks karallık kurumuna duydukları düşmanlıktan dolayı, krallık düzenini yıkıp, cumhuriyeti kurmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Plebler sınıfı da yoksul ve zengin plebler olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Roma toplumunun cumhuriyet dönemindeki bu sınıfları dışında ileride imparatorluk döneminde, plenblerin orduya süvari olarak atlarıyla katılan üst tabakalılaradan oluşan bir “atlılar” sınıfı ortaya çıkacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma’da cumhuriyet döneminin tarihi, dışta Roma’nın gelişmesinin, içte sınıf kavgalarının tarihi olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İç gelişmeler alanında Roma plebleri, patrici sınıfyla savaşımlarında adım adım ilerleyerek, Roma’nın yönetiminde gittikçe daha fazla söz sahibi olabilmeyi başardılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçte sınıf çatışmaları bu yönde gelişirken, dışta Roma’nın hızla genişlendiğini görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma kentince yönetilen Latin Birliği’ni yönetime katılma hakkı olmayan kentleri, kendilerine de Roma vatandaşlık haklarının tanınması isteği ile İ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım - |
![]() |
![]() |
#2 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Cumhuriyetten İmparatorluğa MS III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zaferler sonucu Roma güçlendi ve zenginleşti ![]() ![]() ![]() ![]() MÖ II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıralarda Roma ordusunda köklü bir değişiklik oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaius Marius’un askerlerin desteğiyle nasıl yükseldiği buna örnektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Mithras” Güneş tanrısının adıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulla’dan sonra Roma’da yasadışı olaylar ve siyasetçilerin entrikaları hız kazandı ![]() ![]() ![]() MÖ I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gücünü kanıtlamak için savaşmayı sürdüren Caesar, MÖ 45’te Roma’ya döndü ve ömür boyu başkanlığa seçildi ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra iktidar Marcus Antonius’a geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Octavianus MS 14’te ölünceye kadar tam 45 yıl Roma’yı yönetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Augustus yönetiminde Roma en parlak dönemini yaşadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Augustus’tan Sonra İmparatorluğun Durumu Augustus ölmeden önce imparatorluğa üvey oğlu Tiberius’u seçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Caligula’nın ardından , MS 41-54 arasında hüküm süren Claudius yetkin bir yöneticiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neron atletizm, tiyatro ve şiir yarışmaları da düzenletti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma İmparatorluğu’nun tarihine bakacak olursak çöküşün Neron zamanında başlamış olduğunu görürüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok geçmeden lejyonlar arasında kıran kırana bir iç savaş başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domitianus 81’de imparator oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marcus Aurelius’un öğrenmeye hevesli, zeki ve akıllıbir gençolması Pius’un ilgisini çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -İmparatorluğun Çökmesi Nerva ile başlayan Marcus Aurelius’a kadar süren dönem, Roma tarihinin varlık ve barış içinde yaşadığı yıllar oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marcus Aurelius “Ta eis Eauton” ( Kendime Düşünceler ) adlı kitabında bilgelik, doğruluk, dürenç ve ölçülülük olarak belirlediği dört temel erdemden söz eder ![]() MS 180’de Marcus’un ölümünden sonra imparatorluk 100 yıl kadar “barbar” denen kavimlerin saldırısı altında kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Kuzeyde İngitere’den güneyde Afrika çöllerine ? Batıda Atlas Okyanusu’ndan doğuda Mezopotamya topraklarına kadar uzanıyordu ![]() Bugün hâlâ izlerine rastlanan Roma yoları, insanların güvenlik içinde imparatorluğun bir ucundan diğerine gidip gelmelerini sağlardı ![]() İmparatorluk sınırlarının böylesine genişlemesi Roma’nın eyaletler üzerindeki doğrudan yönetimini giderek zorlaştırıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() III ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diocletianus’un ölümünden sonra yönetimi ele geçirmek için yeniden çatışmalar başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Constantinus’un hükümdarlığının en önemli olayı Hristiyanlık’ı kabul edişidir ![]() ![]() ![]() ![]() Constantinus’tan sonra imparatorluk hızla çözülmeyebaşladı ![]() ? Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans İmparatorluğu) ? Batı Roma İmparatorluğu Konstantinopolis Doğu Roma İmparatorluğu’nun, Milano ise Batı Roma İmparatorluğu’nun başkenti oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı yıllarda Vandallar İspanya’ya saldırırken, Hunlar da Orta Avrupa’ya akın ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma İmparatorluğu geleneğini sürdürmek Doğu Roma İmparatorluğu’na kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizams İmparatorluğu olarak bilinen Doğu Roma İmparatorluğu X ![]() ![]() Batıda, 800 yılı Noel’inde, papanın Frank Kralı Charlemagne’a imparatorluk tacı giydirmesiyle yeni bir imparatorluk kuruldu ![]() ![]() Çok uzun birsüre boyunca, papalarla imparatorlar arasında kimin daha üstün olduğu konusunda rekabet çatışma ve savaşlara yol açtı ![]() ![]() ![]() ![]() Papalık 1309-1417 arasında Fransa’da Avignon kentine yerleşti ![]() ![]() ![]() ![]() Papalar ve kardinaller Roma’yı sayısız kilise, saray ve heykelle doldurdular ![]() ![]() ![]() Roma Hukuku Roma’nın büyük yeteneği, siyasal bir yetenekdi herşeyden önce ![]() ![]() Roma’nın dünyaya egemen olmasını sağlayan bu siyesi yetenek yanında, bir ikincisi hukuksal yeteneği idi ![]() Roma hukuku, ne bir kişinin ne de bir kaç kişinin eseri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Justinianus’un gerçekleştirdiği bu eserin büyük önemi, Roma hukukunun gelecek nesiller için korumuş ve saklamış olmasıdır ![]() Bu eser, 12 ![]() ![]() ![]() Roma hukukuna gösterilen bu yakın ilginin ve onun gitgide yaygınlaşmasını altında, Batı’da o sıralarda doğan kapitalizm büyük rol oynar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Eski Roma Roma, Tiber Irmağı kıyısında “Yedi Tepe” olarak bilinen bir yörede kurulmuştur ![]() ? Palatium ? Capitolium ? Aventinus ? Caelius ? Esquilinus ? Viminalis ? Quirinalis Kent Akdeniz’den 24 km kadar uzaklıktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Kent kurulduktan sonra zaman içinde gelişti ![]() ![]() ![]() ![]() MÖ I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekneyle Aventinus’un kuzeybatısına yanaşılacak olunursa, Roma’nın hayvan pazarı olan Forum Boarium görülebilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vadinin öteki yakasında bulunan Caelius Tepesi evlerle kaplıydı ![]() ![]() Palatium ve Capitolium tepeleri arasındaki düzlükte, mermer sütunlarıyla ve heykelleriyle Roma Forumu görünürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Foruma giden başlıca yollardan birinin üzerinde iki başlı tanrı Janus’un tapınağı vardı ![]() ![]() Capitolium Tepesi çift dorukluydu ![]() ![]() Eski Roma’da bulunan çeşitli tanrılara adanmış tapınaklar, sunaklar, heykeller arasında Jupiter ayrıbir öneme sahipti ![]() ![]() Irmak kıyısında kurulu olmasına karşın, kent halkı içmek için Tiber suyunu kullanmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmparatorluk döneminde Roma’nın görünümünde çok büyük değişiklikler oldu ![]() ![]() ![]() Yıkanmaktan çok hoşlanan Romalılar, büyük hamamlar yaptırmışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma Ordusu Roma artık Akdeniz çevresindeki ülkelerin hepsinden üstün bir konumdaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lejyon askerleri zırhlı piyadelerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Seferberlik durumunda, orduya bazı uzmanlar da katılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Quaestor ordunun para işlerinden sorumluydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma askerlerinin başarısında yiğitliklerinin yanı sıra dirençlerinin de büyük payı vardır ![]() ![]() Askerler, savaş hattına girdikleri zaman ayrı, kol halinde yürüdükleri zaman ayrı adlar alırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma’nın yükseliş döneminde ordu yenilmezliği ile ün salmıştı ![]() ? Disiplin ? Sıkı ve yetkin bir eğitim ? Askerlik konusundaki yeniliklerin çabuk benimsenmesi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Romalı Zenginlerin Yaşamı Eski Roma’nın zengin ve güçlü sınıfı senato üyesi olan patriciler ve mülk sahipleriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Villalarda ise mutlaka hamam bulunurdu, çünkü kırsal kesimde genel hamamlar yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() Varlıklı ailelerin oğulları genellikle okula gönderilirdi, özel öğretmenlerce eğitilenler de vardı ![]() ![]() ![]() Oğlan çocuklarbüyüdükleri zaman eyaletlerde para işleriyle ilgilenmeleri ya da ticaretle uğraşabilmeleri için iyi matematik bilmeleri gerekiyordu ![]() ![]() ![]() Kızlara ev işleri ve edebiyat dersleri verilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkek çocuklar mor kenarlı togalarını 16 yaşında çıkarır, yerine herkesinki gibi beyaz toga giyerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romalı ailede babanın çocukları üzerinde büyük bir otoritesi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Köle Ayaklanmları, Sınıf Savaşları, Diktatörlük Romalı aristokratların İtalya’da ve öteki ülkelerde çok sayıda köleyi biraraya toplayıp çalıştırarak yürüttükleri latifundia üretimi, Yunan’dan farklı kölelik koşulları doğurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sınıf kavgalarıvatandaşlar sınıfı içinde de sürmştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kez populares partisine dayanan Sezar I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksul Halk Romalı patriciler köleleri sayesinde rahat bir yaşam sürerlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ünlü Romalı yazarlar hor gördükleri bu insanlardan yapıtlarında oek söz etmemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma halkının yaklaşık %80’i işsiz ve yoksuldu ![]() ![]() ![]() ![]() Köleler imparatorluğun işgali altındaki eyaletlerden getirilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Roma Portreciliği Bireysel portreciliğin gelişmesi, genellikle Roma sanatının başlıca başarılarından biri sayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç Cumhuriyet ve erken imparatorluk dönemlerinde pleb sanatının en karakteristik anlatımları arasında yeralan sayısal gömütsel portre kabartmalarında görülebileği gibi, gerçekçi portre üslubu, zanaaçılar, tüccarlar dahil, toplumun bütün sınıflarınca benimsenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma Mimarisi Roma mimarisi kemerli, tonozlu ve kubbeli yapım tekniğini büyük ölçüde geliştiren, iç mekana önem kazandıran ve anıtsal bir yapı düzenini bunun üzerine kuran bir üslup yaratmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Romalılar harçlı duvarın kullanışını genelleştirmişler, dışı taş veya tuğla kaplama, fakat orta kısmı yığma, moloz duvar tipleri geliştirmişler, yapıları örten tonoz ve kubbeleri de, bugünkü betona benzer bir teknikle, kalıplar üzerine dökülen bir çeşit harçla meydaba getirmişlerdir ![]() Bu yeni teknikler büyük ve süratli inşaatlarin gerçekleştirilmesine imkan vermiş ve Roma dünyasının ekonomik olanakları, o dönemde hayal edilemiyecek büyüklükte ve karışıklıkta yapıların ortaya çıkmasını sağlamıştır ![]() ![]() • Tapınak(Templum) - Romalılar Yunan tapınaklarına benzeyen tapınakların yanısıra, tek cephesi revaklı ve büyük bir merdivenle çıkılan bir yüksek kaide(podium) üzerine oturan tapınaklar yapmışlardır ![]() • Tiyatro(Theatrum) – Yunan tiyatrosu Diyonisos ayinleriyle ilgili olarak ortaya çıkan ve sonradan gelişen bir yapı tipiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Hamam(Termea) – Hamam, Yunanlılarda gelişmemiş bir yapıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Anfiteatr – Büyük gladyatör oyunları, yarışlar, hayvan ve insan mücadeleleri için kullanılan, bir alanın etrafını çevreleyen basamaklı oturma bölümlerinden meydana gelmiş, büyük boyutlu tiyatrolardır ![]() ![]() Roma Resim Sanatı Roma sanatında Freks’ler önemli bir yer tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Roma El Sanatları Augustus döneminde, seramik üretiminde ve değerli maden işlemeciliğinde en üsütn düzeye gelinmiştir ![]() ![]() ![]() Küçük el sanatları arasında değerli taş oynacılığı Roma’da yaygındır ![]() Roma Dünyasında Ulaşım Roma İmparatorluğunun dolambaçsız, titizlikle planlanıp yapılmış yolları, en kalıcı anıtları arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yollar çabucak ekonomik kullanımlar kazandı ve büyük bir ticari gidiş geliş oylumu taşımaya başladı ![]() ![]() ![]() Yolların ekonomik önemi, özellikle oylumlu malların kara yoluyla taşınmasının yavaşlığı ve yüksek giderleriyle sınırlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teknoloji Roma toplumu hiç bir zaman bir sanayi ekonomisi geliştirmemiş, genel bir ekonomik ilerleme kuramı da oluşturmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanayi teknolojisi geliştirmekteki bu başarısızlık, kimi zaman, makineleşme yoluyla emek maliyetlerini düşürmek için itici gücü ortadan öne sürülen köleliğin varlığına yorulmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı pratik sınırlamalar vardı ![]() ![]() ![]() Roma’da Siyasal Düşünüş a ![]() Polybios, karma anayasa ile ilgili görüşlerini, bir devletin içten dıştan gelecek yıkımlarla iki yoldan çökebileceğini söyleyerek başlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polybios’a göre bozulma, evrensel ve kesin bir yasadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Polybios bu sonucu kafasından değil, tarihten çıkarmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Roma anayasasında da egemenlik, siyasal güç, konsüller, Senato ve halk arasında paylaştırılmıştır ![]() ![]() Polybios Roma’nın karma anayasasının bozulmaya en az elverişli bir anayasa olmakla birlikte, onun da genel bozulma yasasından kurtulamıyacağını söyler ![]() Bozulmanın başlamasına yola açana etmenlerle ilgili olarak Polybios, halkın ağır basması eğilimine karşı duyduğu tasaları dile getirir ![]() ![]() Polybios’un önemli siyasal düşüncelerinden birisi de, siyasal ideoloji olarak dinin işlevi konusundadır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -b ![]() Cicero yönetim biçimlerinin özürlerini sayarken, demokrasinin özürünün, sıradan her vatandaşa siyasal haklar tanındığı için, bu yönetimin eşitlik anlayışınının, siyasal hakların herkesin yeteneğine göre dağıtılması gerektiği doğru eşitlik anlayığına uymayışı olduğunu söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma olmayan yönetimlerin hem iyi , hem kötü yanlarının bulunduğu söyleyip, hiçbirinin yetkin bir yönetim biçimi olarak görmeyen Cicero, bunların iyi yanlarını bir araya toplayacak yetkin bir yönetimi araştırmaya kalkışır ![]() “Böylece ben, monarkların uyruklarına karşı duydukları sevgiden dolayı krallığı, akıl vermedeki bilgelikten dolayı aristokrasiyi, özgürlüünden dolayı demokrasi yeğliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Emperyalizm” sözcüğünü kullanmamakla birlikte, Cicero Roma emperyalizmi kuramının temellerini atmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Roma’nın Kara Lekeleri 1 ![]() Romalılar köle yakalarlardı ![]() ![]() Tarlalarda çalışırlar, lağımları temizler, varlıklı evlerde birer hizmetkar görevi görürlerdi ![]() Tamamen bağlı oldukları sahiplerinin mallarıydı ![]() ![]() 2 ![]() Romalılar, Collesium’a ölümcül oyunları izlemek için gidiyorlardı ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Bazı Roma imparatorları deli idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ünlü İmparatorlar 1 ![]() Gauis Marius, Roma ordusunu düzenleyen ve dünyadaki en etkili ordu haline getiren kişiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Julius Caeser hiç kuşkusuz Roma imparatorları arasında en ünlüsüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Augustus Roma’nın ilk imparatoru idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Nero Roma tarihinin, en kötü şöhretli Roma impatorudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Trajan Roma imparatorları arasında en göze çarpan imparator diyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Roma Ordusu Tarihi Yurttaş Askerler Hastati: M ![]() ![]() ![]() ![]() Principe: Hastatilerden daha donanımlı ve tecrübeli orta yaş askerlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Triarii: Roma ordusunun 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velites: Roma ordusunun hafif piyadeleriydi deriden zırh giyerler yada hiç zırh kullanmazlardı cirit, pilum, sapan ve gladius kullanırlardı yoksul halktan seçildikleri için küçümsenirlerdi ![]() Equites: Roma ordusunun hafif ve tek çeşit süvarileri idi ![]() ![]() Gaus Marius Reformları ( Profösyonel Lejyonlar ) Cumhuriyet lejyonları: Bu reformun nedeni eski roma ordusunun yetersiz kalması idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Auxilia: Roma ordusunun hafif piyadesini oluştururlardı kale ve şehir muhafızlığı yaparlardı ![]() ![]() Augustus Reformları Bu dönemin yeniliği preatorların gelmesi ve diğer lejyonların sınırlarda sabit hale getirilmesi ![]() Preatorian: Romada şehrinde Preatorium tepesindeki kışlalarında otururlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lejyonlar sabit hale getiriliyor: Bu dönemin lejyonları 28 tane sabit lejyona bölünmüşler idi bunları 1 tanesi Roma şehrinde(preatorlar) diğerleri ise sınır bölgelerinde idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diokletianus ve Konstantin Reformları Bu dönemin lejyonları diokletianusun başlattığı ve Konstantinin bitirdiği reformlar ile sil baştan değişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Comitatenses: Gladius, spatha, pilum(2), tahta oval kalkan, zincir zırh ve metal miğfer techizatlarını oluşturur ![]() ![]() Limitanei: Roma ordusunun hafif piyadeleridir ![]() ![]() Scholae: Roma İmparatorunun kişisel muhafızlarıdır ve orduda süvarilik yaparlar ![]() Foeterati: Barbar kavimlerinden alınan paralı askerlerdir ![]() ![]() Not: Attila foeterati sisteminden yararlanarak roma ordusu ile nasıl savaşacağı hakkında bilgi toplamıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Roma İmparatorları = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Augustus · Tiberius · Caligula · Claudius · Nero · Galba · Otho · Vitellius · Vespasian · Titus · Domitian · Nerva · Trajan · Hadrianus · Antoninus Pius · Marcus Aurelius · Lucius Verus · Commodus · Pertinax · Didius Julianus · Septimius Severus · Caracalla · Geta · Macrinus · Elagabalus · Alexander Severus = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maximinus I Thrax · Gordian I ve Gordian II · Pupienus ve Balbinus · Gordian III · Arap Philip · Decius · Herennius Etruscus · Trebonianus Gallus · Hostilian · Volusianus · Aemilianus · Valerian · Gallienus · Claudius II · Quintillus · Aurelian · Tacitus · Florianus · Probus · Carus · Carinus · Numerian = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diocletianus · Maximian · Constantius I · Galerius · Severus II · Maxentius · Maximinus II Daia · Licinius · Valerius Valens · Martinianus · I ![]() ![]() ![]() ![]() = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Honorius · III ![]() ![]() = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arcadius · II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konstantin Laskaris · I ![]() ![]() ![]() ![]() = M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VIII ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Roma İmparatoriçeleri A * Aelia Flaccilla * Annia Faustina * Aquilia Severa * Augusta (onursal) B * Bruttia Crispina C * Caesonia * Claudia Antonia * Claudia Augusta * Claudia Octavia * Clodia Pulchra * Cornelia Salonina D * Domitia Longina E * Egnatia Mariniana * Eutropia (İmparatoriçe) F * Flavia Maximiana Theodora * Fulvia Plautilla G * Genç Agrippina * Genç Domitilla * Genç Faustina H * Herennia Etruscilla J * Julia Cornelia Paula * Julia Domna * Julia Flavia * Junia Claudilla L * Livia * Livia Orestilla * Lollia Paulina M * Marcia Otacilia Severa P * Pompeia Plotina * Poppea Sabina * Pulcheria S * Sallustia Orbiana * Scribonia * Statilia Messalina U * Ulpia Severina V * Valeria Messalina * Vibia Sabina * Vipsania Agrippina Y * Yaşlı Domitilla * Yaşlı Faustina |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Roma İmparatorluğu - Geniş Anlatım -Biliyorum birazcık uzun(çokta diyebilirsini, benim okuduklarım yanında çok az bu uzunluk) ama bilyorsunuz tarih kolay öğrenilmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|