![]() |
Hortumun Nasıl Oluşur?? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Hortumun Nasıl Oluşur??Hortumun nasıl oluşur?? Hortum şiddetle dönen bir hava kolonudur ![]() ![]() ![]() ![]() Hortumun(Tornado) oluşması için 3 etken vardır; 1 ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün şartlar oluştuktan sonra nemli ve sıcak hava atmosferin üst seviyelerine doğru yükselmeye başlar, yükselen hava soğur ve çok büyük ve yüksek bulutlar içinde yoğunlaşır, bu ise şimşekli fırtınanın oluşumunu sağlar ![]() ![]() ![]() En güçlü tornadolar genellikle Şimşekli fırtınaların oluşturduğu havanın aşağıya doğru çöktüğü down draftlar ve kuvvetli yağmur veya doluların oluştuğu bölüm de değil'de, updraftların yanında oluşur ![]() ![]() Hortum Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür ![]() ![]() ![]() Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum, yerden emdiği sular ile bir "Su hortumu" oluşturur ![]() Bir hortum için elverişli olan hava koşulları Bir hortumun oluşabilmesi için atmosferin yüksek bölümlerine kadar çıkabilecek konveksiyon olması gerekir: Atmosferin katlarını zayıflatan, dik olarak göğe çıkan ve yükseldikçe soğuyan hava; atmosferin 1 - 2 kilometre yükseklerine kadar nemli hava bulunması ve bu nemli konveksiyonu başlatacak, güneş ışıklarının yere çarpmasıyla oluşan bir sıcak hava termiği ![]() Bu tür fırtınaların oluşması için katkıda bulunan diğer bir etken, havada ve bulutlardaki su buharında bulunan ısıdır ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Hortum nasıl oluşur? |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Hortum nasıl oluşur?Hortum nasıl oluşur? Her ne kadar hortumun oluşumuyla ilgili her şey bilinmiyorsa da, biz hortumların şiddetli fırtınalı havalarda oluşmaya müsait olduğunu ve kararsız (gök gürültülü) havaların hortumun gelişmesi için şart olduğunu biliyoruz ![]() Genelde hortumun oluştuğu tipik meteorolojik durum şöyledir: Yüzeyde, soğuk ve sıcak cephesiyle beraber bir orta enlem siklon dalgası bulunur ![]() ![]() ![]() Bu sıcak sektörün üzerinde 850 mb seviyesinde, sıcak ve nemli bir hava kaması kuzeye doğru sokulmaktadır ![]() ![]() 500 mb seviyesinde bir alçak basınç oluğu, yer yüzeyindeki alçak basınç merkezinin batısında bulunur ve 300 mb basınç seviyesindeki polar-cephe jet stream bölgenin üzerinden geçmektedir ![]() Bu yükseklikte jet stream havayı öyle çabuk bir şekilde uzağa sürükler ki, aşağıdaki hava gidenin yerini almak için hızlı bir şekilde yukarı çekilir ![]() ![]() Hava bütün yönlerden vorteksin merkezine doğru hareket ederken genişler ve soğur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu anda genellikle toz ve çöpler hortumun içine alınır; bu da onu siyah görünümlü yapar ![]() ![]()
![]() |
|