Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlam, cümle, örnekleri, örtülü

Örtülü Anlam Nedir? Örtülü Anlam Cümle Örnekleri

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Doğrudan söylenmek istenmeyen sözlerin söylenmesine örtülü anlatım denir Örtülü anlatıma aynı zamanda kinayeli,mecazlı anlatımda denilebilir

Türkçede bazı cümleler doğrudan söylenmeyen ancak, o cümleden çıkarılacak farklı yargıları da içerir İşte, bir cümlede doğrudan söylenmeyen ancak cümlenin anlamından çıkarılacak diğer anlamlara örtülü anlam denir

Örnek:

Babam artık sigara içmiyor
Bu cümle, doğrudan söylenmeyen Babam, önceden sigara içiyordu anlamını da içerir Cümlenin taşıdığı doğrudan söylenmeyen bu anlam, örtülü anlamdır

Örnek:

Toplantıya Ali de katılmış cümlesinden toplantıya Ali den başka katılanların da olduğu gibi bir anlam çıkarılabiliyor; yani bir cümleden çıkarılabilecek başka anlamlara örtülü anlam denir

Kısaca; doğrudan söylenmeyen yargılar Örtülü anlam tümcenin altında yatan manadır İma edilen şeydir Satır aralarını okumaktır

Bir cümleden çıkarılacak farklı anlamlara örtülü anlam denir Örtülü anlamda cümleyi doğrudan okuduğumuz zaman bir anlam çıkaramayız

Örnek:

Dere kenarında olan evler heyelan nedeniyle yıkıldı
Yani dere kenarında olmayan evler zarar görmedi, anlamını çıkarabiliriz Bu örtülü anlamdır

Örnek:

Ahmet yine kaza yapmış cümlesinden Ahmet'in iyi bir sürücü olmadığı ve daha önce de kaza yaptığı anlamları çıkıyor İşte söylenmediği halde anlaşılan bu anlamlar o cümlelerin örtülü anlamlarıdır
Örtülü anlam cümlenin içinde gizlenmiş ikinci bir anlamdır

Örnek:

Doğum günüme seni de bekliyorum Bu cümledeki örtülü anlam: Doğum günüme başkaları gelecek sen de gel

Örnek:

Benim de karnım acıktı
Başkalarının karnının acıktığı anlamı örtülü anlam oluyor Bu nu de bağlacı ile sağlanmış

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com