![]() |
Doğal Afetler - Doğal Afetler ( Hortum ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğal Afetler - Doğal Afetler ( Hortum )Doğal Afetler - Doğal Afetler ( Hortum ) Doğal Afetler - Doğal Afetler ( Hortum ) Hortum Tornado, 1949 in Kansas (USA) Hortum, kümülus bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgâr türüdür ![]() ![]() ![]() Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum, yerden emdiği sular ile bir "Su hortum" oluşturur ![]() Su hortumu Bir hortum'un oluşması Stoughton kasabasina yaklasan bir hortum ![]() Bir hortumun meydana gelmesi çok karmaşıktır, ve hâlâ tatmin edici bir bilimsel açıklama ortaya sürülememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hortum için elverişli olan hava koşulları Binger_Oklahoma_Tornado ![]() Oklahoma eyaletinde F5 kategorisinden (en büyük) bir hortum ![]() ![]() Bir hortumun oluşabilmesi için atmosferin yüksek bölümlerine kadar çıkabilecek konveksiyon olması gerekir: Atmosferin katlarını zayıflatan, dik olarak göğe çıkan ve yükseldikçe soğuyan hava; atmosferin 1 - 2 kilometre yükseklerine kadar nemli hava bulunması ve bu nemli konveksiyonu başlatacak, güneş ışıklarının yere çarpmasıyla oluşan bir sıcak hava termiği ![]() Bu tür fırtınaların oluşması için katkıda bulunan diğer bir etken, havada ve bulutlardaki su buharında bulunan ısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni doğan bir hortum ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|