|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
karşılanmıştır, medineliler, muhammed, tarafından |
![]() |
Hz. Muhammed Medineliler Tarafından Nasıl Karşılanmıştır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Muhammed Medineliler Tarafından Nasıl Karşılanmıştır?Hz ![]() Hz ![]() Hz ![]() Allah’ın Rasulü ashabıyla rüyasını paylaştı ![]() ![]() - Şunu iyi bilin ki Ey Ahali! hicret etmeye karar vermiş bulunuyorum, kim karısını dul, evladını yetim bırakmak isterse şafak sökerken istediği yerde buluşmak üzere gelsin ![]() ![]() Kimsenin gıkı çıkmadı, kolay mı bu Hattab’ın oğlu Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() Allahın Rasulü can dostu Ebubekir’e varıp: - Allahü Teala hicret yolculuğunda seni bana ARKADAŞ kıldı ey Ebubekir! Hz ![]() ![]() ![]() Mekke artık iyice boşalmaya yüz tutmuştu ki Ebu Cehil: - Muhammed hala buralarda, eğer giderse onu yakalamamız müşkül olabilir, bu konuda herkes fikrini serd etsin ![]() Kimi hapsedelim, kimi sürgün edelim dediyse de nihai kararı belirleyecek fikir yine Ebu Cehil’den geldi: - Her kabileden kanını üstlenecek yiğitler belirleyelim, kan diyetini de kabileler arası paylaşalım fikri kabül gördü ![]() Müşrikler peygamberimizin öldürülmesini bile göze alacak kadar ölçüyü kaçırmışlardı ![]() ![]() ![]() - ‘’Ey Rabbim, beni dürüst bir girişle yeni yurduma girdir ![]() ![]() ![]() Habib-i Kibriya Hz ![]() - Ya Ali bu gece yatağımda benim yerime sen yatacaksın, dedi ![]() Kureyş Habib-i Kibriya’nın evini akşam üstü çembere almışlardı, Rasulüllah’da hane halkıyla vedalaştıktan sonra kapıyı açıp Yasin süresini okuyaraktan müşriklerin arasından çıkıp HANE-İ SAADETİNDEN ayrıldı ![]() - ‘’Biz onların önlerine bir set ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçektende önlerinden geçtiği halde O’nu ne gördüler ne de bir sese şahit oldular ![]() ![]() Hz Ebubekir Allah Rasulünü bekliyordu ve birazdan geldiğinde birlikte Sevr’e yürümeye koyuldular ![]() ![]() -Ya Ebubekir neler oluyor? Hz ![]() -Bir yılanın deliğinden çıktığını gördüm, sana zarar vereceğini düşünerekden ayağımla deliği kapatmaya çalışırken ayağımı ısırdı, canım yandı, bunun üzerine gözyaşımı tutamadım ![]() ![]() Allah Rasulü tükrüğünü ayağına çalınca Ebubekir rahatlayıverdi, bir anda sızısı diniverdi ![]() Mağarada bunlar olurken Ebu Cehil başta olmak üzere peygamberimizin evine girdiklerinde yatağında bulamamışlardı, O’nun yerine Hz ![]() ![]() - Derhal söyle , nerede O? Ali: - Geceliyin çıkıp gitti, deyince tez elden iz sürmekle meşhur Müdlic’e yüz deve karşılığında teklif götürülerek Rasulullah’ın ve Ebubekir’in izlerini iz sürerek ilerlemeye başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Ebubbekir korkma Allah bizimle beraber,dedi ![]() Müşrikler örümcekle örülmüş mağara girişini görünce: - Baksanıza boşa vakit geçiriyoruz örümcek örmüş burayı deyip mağaranın kapısından döndüler, Ebubekir de rahatlamıştı, kendisi için değil, Rasulü Kibriya’nın başına bir hal gelmemesi için derin bir nefes almıştı ![]() Sevr mağarasına üç gün boyunca Hz ![]() ![]() ![]() Mağarada geçen üç gün, aslında üç asra bedeldi ![]() ![]() ![]() ![]() - Vallahi Ebubekir’in o mağarada bir gecesi Ömer’den ve Ömer ailesinden daha hayırlıdır ![]() ![]() Bu sözler gerçekten mağaranın mağara olmanın ötesinde bir başka anlamları çağrıştıran yönü olduğu besbelli ![]() ![]() - Ya Ebubbekir dilini damağına yapıştır kalbinden Allah, Allah de şeklinde hafi zikir öğretildiği bildirilmektedir ![]() - Ya Ebubekir! Gönlünü gönlüme bağla ve rahat ol, beyan buyurarak rabıta-i şerifeye işaret edilmiştir ![]() ![]() ![]() Üç günlük mağara hayatı Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() - Ya Rasululah arkamızdan bir atlı yetişmek üzere! ![]() ![]() ![]() Süraka derhal doğrulup yeniden atına binip tekrar Nebiyyi Ekremin üzerine doğru sürmeye başlayınca yine attan düşüp yuvarlandı ![]() ![]() -Ya Muhammed! anladım ki bu yaşadığım olay bir tesadüf eseri değil, yaptığıma çok pişmanım ![]() Sizin için ne yapabilirim? Allah Rasulü: - Ardımızdan gelenleri hedef şaşırtarak geri çevirsen yeter dedi ![]() Süraka: - Peki dedi ve böylece Hicret yolcuları yoluna devam etti ![]() Medine sınırlarına yaklaşmışlardı, gözler yolda , hep O’nu bağırlarına basacakları anı heyacanla bekliyorlardı ![]() - Müjde, müjde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuba’da ilk iş mescid yapımı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habib- i Kibriya ondört günlük Kuba konaklamasının ardından Medine’ye Kasva adındaki devesiyle hareket etti ![]() ![]() ![]() - İşte Allah’ın Habibi geldi! diye heyacanvarı haykırıyorlardı ![]() ![]() Genç kızlar: - Taleal bedrü aleyna minseniyyetül veda ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulullah buyurun bizim evimize, diyerekten davet etmekte yarışıyorlardı ![]() Habib-i Kibriya Kasva adlı devesiyle bu meseleyi halletmeyi tercih etti, devenin yularını bırakıp: - O nereye çökerse o evde konaklayacağım dedi ![]() Nihayet deve bugünkü Mescid-i Nebevi’nin bulunduğu yer olan boş arsaya çöktü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Eyyub El Ensari Rasulü Erkemi yukarı kata buyur edince gelen misafirler için ziyaret rahat olsun düşüncesiyle kabül görmedi ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulullah sen altta iken biz üst kata çıkamayız dedi ![]() Allah Rasulü bu samimiyet kokan ifadeler karşısında : - Peki, dedi ![]() Rasululahı ziyarete gelenlerle görüştü, bu görüşme esnasında Yahudi bilginlerinden Abdullah b ![]() ![]() Kuba’da Mescid yapılır da Medine de yapılmaz mı? Tıpkı Kuba Mescidin de olduğu gibi birlik ve beraberlik anlayışıyla kısa zamanda devenin çöktüğü yer mescid olarak yapıldı ![]() ![]() Mescidi Nebevinin faaliyete girmenin ardından inananları namaza nasıl çağrılacağı ilanı da bu mescidin damından yankılandı tüm alemlere ![]() ![]() Hicret çile, meşakkat demekti ![]() ![]() ![]() -- Allah’ın Rasulü ashabıyla rüyasını paylaştı ![]() ![]() - Şunu iyi bilin ki Ey Ahali! hicret etmeye karar vermiş bulunuyorum, kim karısını dul, evladını yetim bırakmak isterse şafak sökerken istediği yerde buluşmak üzere gelsin ![]() ![]() Kimsenin gıkı çıkmadı, kolay mı bu Hattab’ın oğlu Ömer ![]() ![]() ![]() ![]() Allahın Rasulü can dostu Ebubekir’e varıp: - Allahü Teala hicret yolculuğunda seni bana ARKADAŞ kıldı ey Ebubekir! Hz ![]() ![]() ![]() Mekke artık iyice boşalmaya yüz tutmuştu ki Ebu Cehil: - Muhammed hala buralarda, eğer giderse onu yakalamamız müşkül olabilir, bu konuda herkes fikrini serd etsin ![]() Kimi hapsedelim, kimi sürgün edelim dediyse de nihai kararı belirleyecek fikir yine Ebu Cehil’den geldi: - Her kabileden kanını üstlenecek yiğitler belirleyelim, kan diyetini de kabileler arası paylaşalım fikri kabül gördü ![]() Müşrikler peygamberimizin öldürülmesini bile göze alacak kadar ölçüyü kaçırmışlardı ![]() ![]() ![]() - ‘’Ey Rabbim, beni dürüst bir girişle yeni yurduma girdir ![]() ![]() ![]() Habib-i Kibriya Hz ![]() - Ya Ali bu gece yatağımda benim yerime sen yatacaksın, dedi ![]() Kureyş Habib-i Kibriya’nın evini akşam üstü çembere almışlardı, Rasulüllah’da hane halkıyla vedalaştıktan sonra kapıyı açıp Yasin süresini okuyaraktan müşriklerin arasından çıkıp HANE-İ SAADETİNDEN ayrıldı ![]() - ‘’Biz onların önlerine bir set ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçektende önlerinden geçtiği halde O’nu ne gördüler ne de bir sese şahit oldular ![]() ![]() Hz Ebubekir Allah Rasulünü bekliyordu ve birazdan geldiğinde birlikte Sevr’e yürümeye koyuldular ![]() ![]() -Ya Ebubekir neler oluyor? Hz ![]() -Bir yılanın deliğinden çıktığını gördüm, sana zarar vereceğini düşünerekden ayağımla deliği kapatmaya çalışırken ayağımı ısırdı, canım yandı, bunun üzerine gözyaşımı tutamadım ![]() ![]() Allah Rasulü tükrüğünü ayağına çalınca Ebubekir rahatlayıverdi, bir anda sızısı diniverdi ![]() Mağarada bunlar olurken Ebu Cehil başta olmak üzere peygamberimizin evine girdiklerinde yatağında bulamamışlardı, O’nun yerine Hz ![]() ![]() - Derhal söyle , nerede O? Ali: - Geceliyin çıkıp gitti, deyince tez elden iz sürmekle meşhur Müdlic’e yüz deve karşılığında teklif götürülerek Rasulullah’ın ve Ebubekir’in izlerini iz sürerek ilerlemeye başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Ebubbekir korkma Allah bizimle beraber,dedi ![]() Müşrikler örümcekle örülmüş mağara girişini görünce: - Baksanıza boşa vakit geçiriyoruz örümcek örmüş burayı deyip mağaranın kapısından döndüler, Ebubekir de rahatlamıştı, kendisi için değil, Rasulü Kibriya’nın başına bir hal gelmemesi için derin bir nefes almıştı ![]() Sevr mağarasına üç gün boyunca Hz ![]() ![]() ![]() Mağarada geçen üç gün, aslında üç asra bedeldi ![]() ![]() ![]() ![]() - Vallahi Ebubekir’in o mağarada bir gecesi Ömer’den ve Ömer ailesinden daha hayırlıdır ![]() ![]() Bu sözler gerçekten mağaranın mağara olmanın ötesinde bir başka anlamları çağrıştıran yönü olduğu besbelli ![]() ![]() - Ya Ebubbekir dilini damağına yapıştır kalbinden Allah, Allah de şeklinde hafi zikir öğretildiği bildirilmektedir ![]() - Ya Ebubekir! Gönlünü gönlüme bağla ve rahat ol, beyan buyurarak rabıta-i şerifeye işaret edilmiştir ![]() ![]() ![]() Üç günlük mağara hayatı Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() - Ya Rasululah arkamızdan bir atlı yetişmek üzere! ![]() ![]() ![]() Süraka derhal doğrulup yeniden atına binip tekrar Nebiyyi Ekremin üzerine doğru sürmeye başlayınca yine attan düşüp yuvarlandı ![]() ![]() -Ya Muhammed! anladım ki bu yaşadığım olay bir tesadüf eseri değil, yaptığıma çok pişmanım ![]() Sizin için ne yapabilirim? Allah Rasulü: - Ardımızdan gelenleri hedef şaşırtarak geri çevirsen yeter dedi ![]() Süraka: - Peki dedi ve böylece Hicret yolcuları yoluna devam etti ![]() Medine sınırlarına yaklaşmışlardı, gözler yolda , hep O’nu bağırlarına basacakları anı heyacanla bekliyorlardı ![]() - Müjde, müjde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuba’da ilk iş mescid yapımı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habib- i Kibriya ondört günlük Kuba konaklamasının ardından Medine’ye Kasva adındaki devesiyle hareket etti ![]() ![]() ![]() - İşte Allah’ın Habibi geldi! diye heyacanvarı haykırıyorlardı ![]() ![]() Genç kızlar: - Taleal bedrü aleyna minseniyyetül veda ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulullah buyurun bizim evimize, diyerekten davet etmekte yarışıyorlardı ![]() Habib-i Kibriya Kasva adlı devesiyle bu meseleyi halletmeyi tercih etti, devenin yularını bırakıp: - O nereye çökerse o evde konaklayacağım dedi ![]() Nihayet deve bugünkü Mescid-i Nebevi’nin bulunduğu yer olan boş arsaya çöktü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Eyyub El Ensari Rasulü Erkemi yukarı kata buyur edince gelen misafirler için ziyaret rahat olsun düşüncesiyle kabül görmedi ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulullah sen altta iken biz üst kata çıkamayız dedi ![]() Allah Rasulü bu samimiyet kokan ifadeler karşısında : - Peki, dedi ![]() Rasululahı ziyarete gelenlerle görüştü, bu görüşme esnasında Yahudi bilginlerinden Abdullah b ![]() ![]() Kuba’da Mescid yapılır da Medine de yapılmaz mı? Tıpkı Kuba Mescidin de olduğu gibi birlik ve beraberlik anlayışıyla kısa zamanda devenin çöktüğü yer mescid olarak yapıldı ![]() ![]() Mescidi Nebevinin faaliyete girmenin ardından inananları namaza nasıl çağrılacağı ilanı da bu mescidin damından yankılandı tüm alemlere ![]() ![]() Hicret çile, meşakkat demekti ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hz. Muhammed Medineliler Tarafından Nasıl Karşılanmıştır? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hz. Muhammed Medineliler Tarafından Nasıl Karşılanmıştır?Medine’ye Varış Hz Peygamber (sas) Kuba'da Medineliler derhal silahlanarak, bir bayram sevinci içinde yollara döküldüler Peygamberimizi Medine'ye bir saat uzaklıkta Kuba Köyünde karşıladılar Peygamberimiz Kuba’da bir mescit yaptı ve burada namaz kıldı İlk Cuma Namazı ve İlk Hutbe 14 gün sonra, bir cuma günü Hz Peygamber Efendimiz devesine bindi Karşılamağa gelenlerle muhteşem bir alay içinde Medine'ye hareket etti Yolda "Sâlim b Avf oğulları"na âit "Rânûnâ Vâdisi"nde öğle vakti oldu Rasûlullah (sas) burada arka arkaya iki hutbe okuyarak ilk Cuma Namazını kıldırdı Hz Peygamber (sas)'in Medine'de Karşılanışı Cuma namazından sonra Peygamberimiz Medine'ye hareket etti Medine, târihinin en önemli gününü yaşıyordu Halk bayram sevinci içinde, Kuba'dan itibâren yolu iki taraflı doldurmuştu Kadınlar şiirler söylüyor, çocuklar "Allah’ın elçisi geldi" diye bağrışıyor, küçük kızlar def çalarak şenlik yapıyorlardı Medine halkı, Peygamberimizin gelişinden duyduğu sevinci, hiç bir şeyden duymamıştı |
![]() |
![]() |
|