![]() |
Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır?Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır? Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır? Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı Yoğunlaştırılmış süt %30 UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3 Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Hammaddeler ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt üretiminde Süttozu Kullanımı Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar: süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır ![]() ![]() Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı ![]() ![]() Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın ![]() Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır ![]() ![]() vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz ![]() ![]() Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz ![]() Faydalı olabilirsem ne mutlu bana Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir ![]() Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır ![]() Gıda Sektöründeki Tarihi Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır ![]() Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir ![]() ![]() Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor ![]() Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor ![]() Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor ![]() Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor ![]() ![]() Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir ![]() ![]() ![]() Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir ![]() ![]() Gıda Sektöründe Kullanımı: Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor ![]() ![]() ![]() Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor ![]() ![]() Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor ![]() Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor ![]() Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir ![]() Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır ![]() Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır ![]() Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır ![]() Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|