![]() |
Hazin Bir Göç |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Hazin Bir Göç![]() 93 Harbi'nde, Plevne ordusu esir düşmeden önce, Balkanların öbür tarafında Rusların istilasına uğrayan Servi, Lofça gibi kasabalar ve köylerin Müslüman halkı kaçarak Sofya’ya gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durum karşısında maneviyatları tamamen sarsıldığından, varlarını yoklarını yollara atıp çocuklarını da önlerine katarak, feryatlar içinde göç etmeye başladılar ![]() ![]() ![]() Kışın olanca şiddetiyle hüküm sürdüğü, her tarafın kar ve buzla kaplı olduğu bir zamandı ![]() ![]() ![]() Mahmud Celâleddin Paşa, bu felâketi yaşayan birisinden şöyle bir hâdise nakleder: “Sofya dışındaki kabristanda bir muhacir kadın gördüm ![]() ![]() - Ben şu kızlarla başımın çaresine bakarım ![]() O esnada biri cevap verdi: - Ben kabul ederim ![]() Zavallı kadın, oğlanı ona doğru gönderirken ensesine şiddetli bir tokat indirdi ![]() Orada bulunanlar; “Be kadın, sen bir anasın, niçin çocuğu dövüyorsun?” dediklerinde şu cevabı verdi: - Ben artık onu ahirette göreceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Esirlerin durumu ise, bundan çok daha feci idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|