|
|
Konu Araçları |
çimlenmeye, etkisi, olan, tuzun |
Tuzun Çimlenmeye Etkisi - Tuzun Çimlenmeye Olan Etkisi |
09-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tuzun Çimlenmeye Etkisi - Tuzun Çimlenmeye Olan EtkisiTuzun Çimlenmeye Etkisi - Tuzun Çimlenmeye Olan Etkisi Tuzun Çimlenmeye Etkisi - Tuzun Çimlenmeye Olan Etkisi Tuzun Çimlenmeye Etkisi - Yüksek Sıcaklığın Çimlenmeye Etkisi PROJENİN ADI : Değişik oranlardaki tuz çözeltilerinin bitkilerin ilk gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması PROJENİN AMACI : * Gerek evsel, gerekse endüstriyel yolla çevreye atılan tuzların bitkilerin ilk gelişimi üzerine olan olumsuz etkilerini göstermek * Zararlı tuzların tarım alanlarından uzaklaştırılmasını sağlamak * Zıraatte iş ve ürün kaybının azalmasını sağlamak GİRİŞ : Ülkemizde her yıl yüzlerce ton tuz artık ürün olarak çevreye atılmaktadır Bu daha çok kanalizasyon ve fabrika atık suları ile akarsulara ulaşmaktadır Bu sular tarım alanlarında büyük oranda sulama amaçlı kullanılmaktadır Böylece değişik tuz içerikli sular bitki tohumlarına ulaşarak özellikle çimlenmeye önemli ölçüde tesir etmektedir Bu tesir daha çok olumsuz yönde olmaktadır Bu araştırmada yapılan deneylerle değişik tuz çözeltilerinin bitki tohumlarının çimlenmesi üzerine etkisi araştırılmıştır Böylece hangi tuz içeriginin bitkilere olumsuz etki ettiği tespit edilmiş olacaktır Bu projedeki bir amaç ise zararlı olan tuzların tarım alanlarına ulaşmasının engellenmesine yardımcı olmaktır Böylece tarım alanlarında verim kaybının aza indirilmesi sağlanabilecektir MATERYAL – METOD ve KULLANILAN MALZEMELER : Bu projede nohut ve fasulye tohumları kullanılmıştır Çünkü bu bitkilerin çimlenme hızları yüksektir Tarla ve bahçelerde çok kullanıllan bitkilerdir Bu tohumların özdeş olmasına dikkat edilmiştir Deneylerde 12 adet özdeş plastik saksı, pamuk, çakıl taşları, 0,01 oranlarında tuz çözeltileri ( KCl, CaCl, BaCl, NaCl, AlCl ve NH4Cl ) termometre, beher, hassas terazi (%1 hassasiyetinde) pipet, erlenmayar ve saat kullanılmıştır Deneylerde klor içerikli tuzların kullanılması çevreye bu tuz çözeltilerinin daha fazla atılmasından dolayıdır Deneyde kontrol gurubu olarak ise çeşme suyu kullanılmıştır DENEYİN YAPILIŞI : 7 adet özdeş saksıya aynı oranlarda çakıl konuldu Üzerlerine aynı ağırlıkta pamuk örtüldür Hassas terazi ile ölçülerek aynı ağırlıkta fasulye tohumlarından 10’ ar adet tohum pamuklar üzerine ekildi Her saksı etiketlendi 7 adet erlenmayer alındı Birincisine çeşme suyu kondu Diğerlerine ise 001 oranında hazırlanan tuz çözeltileri ayrı ayrı konuldu Sonra herbiri etiketlendi Deneyde çözeltilerin sıcaklığının 18 derece, pH larının ise 6,5 olduğu ölçüldü Her saksıya etiketinde yazan tuz çözeltilerinden ilk seferde 50 ml çözelti ilave edildi Birinci saksıya ise 50 ml Çeşme suyu ilave edildi Bu işlemler nohut tohumları içinde aynı şekilde yapıldı 10 gün boyunca iki günde bir verimek şartıyla saksılara çözeltiler ilave edildi Tohumların çimlenmesi sağlandı SONUÇ ve ÖNERİLER : Sonuç olarak ; Projede tuz çözeltilerinin yüksek degerlerinin tohum çimlenmesine olumsuz etkisi olduğu tespit edilmiştir Çeşme suyu ile yapılan kontrol gurubunda çimlenmeler normal düzeyde olmuştur Tuz çözeltili sularla yapılan çimlenmelerde tohumların 1 hafta süre içinde deforme olduğu ve çürüyüp küflenmeye başladığı görülmüştür Şu an deneyimiz değişik oranlardaki çözeltilerle devam etmektedir Bu proje bize şunu göstermiştir ki; bu gibi tuzlu suların tarım alanlarına ulaşması mutlaka engellenmeli veya etkisi azaltılmalıdır Aksi taktirde büyük ölçüde verim kaybı olacak ve ekonomiye büyük zarar verecektir Öneri olarak bu projenin daha fazla geliştirilerek bunlardan başka tuz çözeltileri kullanılarak yapılması, etkilerinin gözlenmesi söylenebilir |
|