|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ilk, kazalarında, trafik, yapılır, yardım |
![]() |
Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?Trafik kazalarında ilk yardım nasıl yapılır? Trafik kazalarında ilk yardım nasıl yapılır? ben size verdim sizde bana resimli verin Araçtan çıkarılan kazazede : Baş veya göğüs yaralanması varsa sırtının altı beslenerek Sırtüstü yatar şekilde ![]() Nefes borusunda tıkanıklık varsa ağızdan kusmuk veya kan geliyorsa başı yana yatık şekilde yatırılmalıdır ![]() Solunumu kontrol etmek için kazazedenin nefesi dinlenir ve göğüs hareketleri izlenir ![]() ![]() Göğsüne aldığı darbe ile yaralanma sonucu solunumu zayıflamış veya durmuş kazazedenin başı ve göğsü biraz yukarı kaldırılarak yarı oturur duruma getirilir ve kazazedenin üzerindeki sıkı giysiler gevşetilir ![]() ![]() ![]() Boğulma hallerinde kazazede de baygınlık ve bilinç kaybı görülür ![]() ![]() ![]() ![]() Kazazede yan yatış durumunda iken sırtına vurulmak sureti le öksürmesi sağlanarak boğazdaki yabancı cismin çıkarılmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklardada yetişkinlerde olduğu gibi sırtına vurularak öksürtülmesi sureti ile boğazdaki yabancı cisim çıkartılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suni solunuma hazırlık aşamasında : Kazazedenin ağzı içinde diş kırığı,takma diş ve buna benzer nefes yolunu tıkayabilecek cisimler iki parmak ile temizlenir ![]() ![]() ![]() Kazazedenin başı geriye doğru itilerek nefes borusunun açık tutulması sağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir el ile kazazedenin boynundan tutulur ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklara ağız ve burundan olacak şekilde nefes verilirken yetişkinlere oranla daha hafif üflenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Holger Nielsen metodu ile suni solunum :Bu metod ağız içi ve ağız dışı kanamalarda alt ve üst çene kırıklarında zehirli maddenin ağız yolu ile alınmış olması gibi kazazedeye ağızdan ağıza suni solunumun yapılamayacağı hallerde uygulanabilir ![]() ![]() ![]() Uygulanama: Kazazede yüzü koyun yatırılarak elleri üzerinde başı yana çevrilir ağzı açılarak nefes yolu açık tutulur ![]() ![]() ![]() İlkyardımcı kazazedenin başucundan bir dizi üzerine çömelerek ellerini göğüs kafesi üzerine gelecek şekilde birleştirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maske ile suni solunum :Maske Kazazedenin ağız ve burnunu kapatacak şekilde yerleştirilir ve üflenen havanın dışarı kaçması önlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Kanmalı bölge üzerine temiz elle baskı yapılarak damarın sıkıştırılması sureti ile kanam geçici olarak durdurulabilir ![]() ![]() ![]() Basınç noktalarına baskı : Örnek olarak: Koldaki geniş kan damarı kesildiyse bir elle kanayan yere bir elle de bastırma noktasına baskı uygulanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?Resimler en kısa zaman içinde paylaşılacaktır [img]images/smilies/maxiiismile (11) ![]() Kazalarda ilk yardım İlk yardım nasıl yapılır Trafik kazasında ilk yardım nasıl yapılmalı İLKYARDIM Kaza geçiren, yaralanan ya da birdenbire hastalanan kişilere, yaşamsal tehlikeyi atlatıncaya kadar uygulanan her türlü yardım ve tedavi yöntemine ilkyardım denir ![]() İlkyardımın birinci ilkesi hastanın ya da yaralının yaşamını kurtarmak, ikincisi durumunun daha kötüye gitmesini önlemek, üçüncüsü ise tümüyle iyileşmesine yardımcı olmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kaza anında unutulmaması gereken birkaç önemli nokta: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() Önemli Kazalar Trafik kazaları gibi çok önemli ve ciddi kazalarda ilkyardımı yapacak kişinin hiç paniğe kapılmadan çok hızlı düşünüp çok hızlı davranması gerekir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk tehlikeyi atlattıktan sonra, kaza geçiren kişiyi en uygun konumda yatırarak yardım gelinceye kadar beklemelidir ![]() Solunum Durması Solunum durması ya da boğulma çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ![]() ![]() ![]() Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi yavaşça karaya taşıdıktan sonra düz ve sert bir yere sırtüstü yatırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akciğerlere hava üfleyerek solunumu yeniden başlatmanın en iyi yolu, ağızdan ağza uygulandığı için "hayat öpücüğü" denen yapay solunum yöntemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soluk verirken, üflediğiniz hava akciğerlere dolacağı için, kaza geçiren kişinin göğsü şişecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Boğazına yabancı bir cisim kaçtığı için soluk alamayan kişilerde ise bu cismin hemen çıkarılarak tıkanan soluk borusunun açılması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soluk borusunu tıkayan cismin yerinden oynayarak ağza doğru ilerlemesi için küçük çocukları başaşağı tutmak çoğu zaman yeterli olur ![]() ![]() Karna basınç uygulama tekniği, bu yolla çıkmayan cisimleri soluk borusundan dışarı atmak için başvurulacak son çare olmalıdır; çünkü iç organlara zarar verebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaralar Derideki yaralardan, hatta küçük bir çizikten bile kolayca mikrop girebildiği için yaranın çevresinde iltihaplanma başlar; o bölge kızarır, şişer ve ağrı yapar ![]() ![]() ![]() ![]() En iyisi, açık yaraların üstünü temiz bir sargı beziyle kapatmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trafik Kazalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?Kanamalar Şiddetli kanamaların hiç zaman yitirmeden durdurulması ve hastanın en kısa sürede hastaneye ulaştırılması çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu basıncın etkisiyle kan sızıntısı durunca, yaranın üzerine birkaç kat sargı beziyle kaplanmış pamuk yerleştirip sıkıca sarın ![]() ![]() ![]() Bazı kişilerde burun kanaması damarlardaki yüksek kan basıncına karşı doğal bir savunma yoludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şok Kazaların birçoğu ve birdenbire ağırlaşan bazı hastalıklar şokla sonuçlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanık çok geniş değilse, üzerini temiz ve kuru bir örtüyle örtüp hafifçe sarmak yeterlidir ![]() ![]() Eğer yardımına koştuğunuz kişinin elbiseleri tutuşmuşsa, kazaya uğrayan kişiyi yere yatırın ve üstüne bir kilim, bir battaniye ya da kalın bir ceket atarak önce alevleri söndürün, sonra yanıkları için gerekeni yapın ![]() Kırık ve Çıkıklar Kemiklerdeki kırıklar çok değişik biçimlerde olabilir, ama en önemlileri kapalı ve açık kırıklardır ![]() ![]() ![]() Kırıkların başlıca belirtileri ağrı ve şoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Çıkık, bir eklemdeki kemiklerin yerinden oynayarak birbirinden ayrılması demektir ![]() ![]() ![]() Burkulma ve İncinme Burkulma eklem bağlarının, incinme ise kas liflerinin aşırı zorlanmasından ileri gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Kas incinmesi genellikle sırt, kol ve baldır kaslarının aşırı zorlanmasından ileri gelir ![]() ![]() Baygınlık ve Nöbet Baygınlık kısa süreli bir bilinç kaybıdır ve çok çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı hastalık nöbetlerinde de bilinç kaybı olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Göz Örselenmesi Çoğu kez göze kaçan kum tanecikleri, tozlar ya da küçük sinekler buradaki duyarlı dokuları örseleyerek ağrı yapar ![]() ![]() Eğer göze kaçan cisim görünür bir yerde değilse önce tam yerini saptamak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer yabancı cisim gözün ön bölümündeki saydam kornea katmanına yapışıp kalmışsa, o zaman cismi çıkarmaya kalkışmadan gözü temiz bir sargı beziyle kapatıp hemen doktora başvurmalıdır ![]() Başka Kaza ve Yaralanmalar Bazen küçük çocuklar fasulye, bilye gibi küçük ve sert cisimleri burun ya da kulak deliklerinden içeri iterler ![]() ![]() Deriye batmış bir kıymığı ya da cam parçacığını çıkarmak da büyük bir özen ister ![]() ![]() ![]() Sokma ve Isırmalar Böcek sokmasından ileri gelen ağrı ve rahatsızlık duygusu genellikle kısa sürede geçer, ama her zaman iltihaplanma tehlikesi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Arının iğnesi soktuğu yerde kaldığı için bunu bir cımbızla çıkarmak gerekir ![]() ![]() ![]() Böceğin soktuğu yerin çevresindeki ağrı, kızarıklık ve şişlik, karbonatlı su (bir bardak suya iki çay kaşığı karbonat), amonyak ve tuvalet ispirtosu karışımıyla pansuman yapıldığında ya da böcek sokmasına karşı hazırlanmış merhemler sürüldüğünde kısa sürede geçer ![]() Köpek ısırmasında yarayı iyice yıkadıktan sonra üstünü temiz bir bezle sarmak yeterlidir; ama kuduz tehlikesine karşı mutlaka bir doktora başvurmak gerekir ![]() ![]() Zehirlenmeler Zehirli bir gazı solumak, yanlışlıkla tarım ilaçlarını içmek, bozulmuş yiyecekleri, zehirli bitkileri ya da mantarları yemek, aşırı dozda uyku hapı ya da başka bir ilaç almak en sık karşılaşılan zehirlenme nedenleridir ![]() ![]() ![]() Zehirlenmenin farkına varılır vanlmaz hemen bir doktor ya da ambulans çağırmalı, bu arada kesinlikle hastayı kusturmaya çalışmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|