![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?süt tozu nasıl hazırlanır? |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozu Nasıl Hazırlanır? Süt Tozu Hazırlanışı - Süt Tozunun Yapılışı Süt tozunun elde edilmesi, bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca sütten on kat daha hafiftir ![]() ![]() Süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt tozunun elde edilmesi bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca sütten on kat daha hafiftir ![]() ![]() Süt tozu havayla temas etmediği müddetçe aylarca bozulmadan saklanabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Püskürtmeli Kurutucu Süttozu Üretimi Gıdaların kurutulması, gıda maddesinin içerdiği suyun bir kısmının uzaklaştırılması işlemidir ![]() ![]() ![]() Yapılan deney sonucunda işlem tüm veriminin %41 ![]() ![]() ![]() Giriş ve literatür: Laboratuar ortamında gerçekleştirilen bu deneyin amacı viskozitesi ve su oranları yüksek sıvı gıdaların kurutulmasıdır ![]() ![]() Püskürterek kurutmada ilke, kurutulacak ürünün atomize edilmesiyle son derece geniş bir yüzey kazandırılması ve böylece sıcak hava içinde hızlı bir kuruma sağlanmasıdır ![]() ![]() Bir püskürtmeli kurutma cihazının en önemli kısmı atomizerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Damlacıkla sıcak havanın kurutma hücresine giriş şekline ve bunların hareket yönünün birbirlerine göre durumlarına bağlı olarak çeşitli tipte püskürtmeli kurutma cihazları vardır ![]() ![]() Ters akımlı püskürtmeli kurutucuda, oldukça yüksek sıcaklıklarda olan giriş havası, kurutulmuş veya oldukça kuru ürünle temas eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda sanayiinde, farklı tipte püskürtmeli kurutucular ile çok çeşitli ürünler elde edilmektedir ![]() ![]() Süttozu üretim akış şeması ise aşağıda gösterilmistir3) • Süt standardizasyonu • Önısıtma (93 C / 3dk) • Buharlaştırma (%42-48) • Isıtma (63-74 C) • Homojenizasyon (20Mpa) • Isıtma (72 C) • Püskürtmeli Kurutucu (180 - 200 C) • Akışkan yataklı kurutucu (100 C) • Lesitinasyon (50 C) • Depolama • Paketleme Materyal: Bu deneyde; • Lab-Plant SD-40 laboratuvar tipi püskürtmeli kurutucu • Süt tozu • Beher • Termometre • Hassas terazi kullanılmıştır ![]() Metot: • Püskürtme hattı kurulmuştur ![]() • Püskürtme hattı ana bölmenin üst kısmına yerleştirilmiştir ![]() • Ana hat açılmıştır ![]() • On/Off düğmesi On pozisyonuna getirilmiştir ![]() • Giriş ve çıkış kontrolör/indikatörünün yaklaşık ortam sıcaklığına ayarlanması sağlanmıştır ![]() • Giriş sıcaklığı ayarlanmıştır ![]() • Üfleyici açılmış, hava akış kontrolü maksimuma getirilmiştir ![]() • Kompresör açılmıştır ![]() • Besleme tüpü saf suyun içine daldırılmış, pompa çalıştırılmıştır ![]() • Örnek madde püskürtme hattına ulaştığı zaman kurutma işlemi başlamıştır ![]() • Kuru tozun toplama kabına siklondan spiral hareketlerle toplandığı görülmüştür ![]() • Sıvı örnek içinde katı süspansiyonu olmaması için manyetik karıştırıcı ile sürekli karıştırılmıştır ![]() Sonuçlar: Tgiren: Tkuru=100 0C; Tyaş=33 0C H=0 ![]() Tçıkan: Tkuru=68 0C; Tyaş=34 0C H=0 ![]() Süt giriş sıcaklığı: 18 0C 18 derecedeki su yoğunluğu:998,54kg/m3 Proses sonunda elde edilen süt tozu miktarı: 7,79gr (%3 nem içeriğinde) Sütün kuru madde miktarı: 11 ![]() ![]() Süt tozu yoğunluğu: 550kg/m3 Tüm verim: (100-68)/(100-22)*100=%41 ![]() Buharlaştırma verimi: (100 - 68)/(100-33)*100= %47,76 Operasyon verimi: (7,79*0,97)/28,775*100=% 26,26 Vsüt=Vsüt tozu+Vsu 0,000250=(0,028775/550)+Vsu è Vsu=0,00019768m3 msu=(0,00019768)*(998,54)=0,1974kg msüt=msüt tozu+msu msüt=(0,028775)+(0,1974)=0,2262kg Su dengesi : msu=Wbuharlaşan+(msüttozu*0,03) Wbuharlaşan=0,1974-(0,028775*0,03)=0,1965kgsu Enerji dengesi : A*h1+(msüt*hsüt)=A*h2+(msüttozu*hsüttozu)+q 1kg kuru hava, (0,02 – 0,0045 )=0,0155 kgsu buharlaştırırsa, 0,1965kg suyu; A=0,1965*1/0,0155=12,68kg kuru hava buharlaştırır ![]() h=(1,005+1,88H)*(Tk–To)+2501,4H h1=(1,005+1,88H1)*(Tkuru-giriş–To)+2501,4H1 h1=(1,005+1,88*0,0045)*(100-0)+2501,4*0,0045 h1=112,60kj/kgkh h2=(1,005+1,88H2)*(Tkuru-çıkış–To)+2501,4H2 h2=(1,005+1,88*0,02)*(68-0)+2501,4*0,02 h2=120,92kj/kgkh hsüt=Cpsüt*(Tsüt–To)+W *Cpsu*(Tsüt-To) Cpsüt=3,831kj/kgC Cpsu=4,187kj/kgC hsüt=3,381*(18-0)+W *4,187*(18-0) hsüt=136,79kj/kg hsüttozu=Cpsüt tozu*(Tsüt-To)*0,97+Cpsu*(Tsüt-To)*0,03 hsüttozu=3 ![]() ![]() hsüttozu=115,78kj/kg q=A*h1+(msüt*hsüt)-A*h2-(msüttozu*hsüttozu) q=12,68*112,60+0,2262*136,78-12,68*120,92-0,0028775*115 ![]() q= -74,89kj(enerji kaybı) qgiren=12,68*112,60+0,2262*136,78=1458,71kj Kayıp enerjiè%qkayıp=(74,89/1458,7)*100= %5,13 __________________ Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler? Mevlana |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?herşekilde olunire |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozu Hangi Gıdalarda Kullanılır? Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir ![]() Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır ![]() Gıda Sektöründeki Tarihi Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır ![]() Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir ![]() ![]() Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor ![]() Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor ![]() Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor ![]() Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor ![]() ![]() Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir ![]() ![]() ![]() Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir ![]() ![]() Gıda Sektöründe Kullanımı: Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor ![]() ![]() ![]() Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor ![]() ![]() Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor ![]() Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor ![]() Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir ![]() Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır ![]() Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır ![]() Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır ![]() Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor ![]() ![]() Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı Yoğunlaştırılmış süt %30 UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler %5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3 Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Hammaddeler ![]() ![]() ![]() ![]() Yoğurt üretiminde Süttozu Kullanımı Öncelikle konuya süttozunun bir katkı maddesi gibi bakılmaması gerektiği kısmından girmek istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süttozu alımında dikkat edilecek en önemli noktalar: süttozunda protein aralığı %34-38 arasında olmalıdır ![]() ![]() ![]() Yağsız süttozunda yağ oranı önemli değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Birim sütte ne kurumaddeyi ne kadar arttırdığının testi yapılır ![]() ![]() Ambalaj mutlaka dışarıdan hava almayacak şekilde kapatılmış olmalı ![]() ![]() Süttozunda mutlaka test kitleri yada tarım il kontrol laboratuvarı aracılığı ile antibiyotik testi yaptırın ![]() Topak yapmamış olmak, kolay çözünmek gibi fiziksel konularada dikkat edilmesi gerekmektedir Üretimde kullanımına geçecek olur isek eğer tam süttozulu yani vakumsuz üretim yapılacak ise 13 kurumaddeli (refrakto değeri olarak) bir üretim yapılacak ise 1500 kg süte 50 kg süttozu kullanılmalıdır ![]() ![]() vakumlu çalışır isek eğer 1500kg ürün için bize (1500*1,3=1950) 1950 kg süt lazım olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer üretimde yarım vakum yarım süttozu kullanacak iseniz yine yukarıdaki hesaplamalardan giderek kullanacağınız süttozunu bulabilirsiniz ![]() ![]() Yanlız sadece süttozu çalışsanız bile mutlaka vakumdan yani evaporatörden buhar vermeden geçirin, en azından sütte rahatsız edici koku varsa onu uzaklaştırmış olursunuz ![]() Faydalı olabilirsem ne mutlu bana |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Alıntı: ayşe gök´isimli üyeden Alıntı herşekilde olunire bence çk gzl bir bilgi vermş |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Alıntı: Unregistered´isimli üyeden Alıntı bence çk gzl bir bilgi vermş hmm çok gzl harika mukemmel |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozu Nereden Satılır - Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Süt Tozu'nu Nereden Satın Alabiliriz? Hammaddeler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Alıntı: kader göktaş´isimli üyeden Alıntı süt tozu nasıl hazırlanır? bildiğimiz sütün buharlaştırılıp uçurulmuş halidir |
![]() |
![]() |
![]() |
Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir? |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süt Tozu Nasıl Yapılır? Süt Tozu Nasıl Elde Edilir?Süt Tozunu evde yapıp elde etmek bir hayli imkansız sanırım sütü buharlaştıracaksın uçuracaksın sonrada onu yakalayabilirsek kurutup süt tozu yapacaksın bir hayli düşündürücü :D |
![]() |
![]() |
|