|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, biyografisi, fazıl, hakkında, hayatı, kısakürek, necip |
![]() |
Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiNecip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) Bilgi Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) Bilgi Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hakkında) NECİP FAZIL KISAKÜREK (26 Mayıs 1905 - 25 Mayıs 1983) HAYATI Maraş'lı bir soydan gelen Necip Fazıl'ın çocukluğu, mahkeme reisliğinden emekli büyük babasının İstanbul Çemberlitaş'taki konağında geçti ![]() ![]() ![]() İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten (1924) sonra gönderildiği Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümünde okudu ![]() ![]() ![]() ![]() Şairliğe ilk adımını on yedi yaşında iken,annesinin arzusuyla başladı ve ilk şiirleri Yeni Mecmua'da yayımlandı ![]() ![]() ![]() Şöhretinin zirvesinde iken felsefi arayışlarını sürdürüp içinde yeni bir dönemin doğum sancısını hisseden Necip Fazıl için 1934 yılı gerçekten de hayatının yeni bir dönemine başlangıç olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl'ın şairliği ve oyun yazarlığı kadar önemli yönü,çıkardığı dergilerle düşünce hayatımıza kattığı zenginlik ve bu dergilerde çıkan yazılarla sürdürdüğü mücadeledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1980'de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'nü, 'İman ve İslam Atlası' adlı eseriyle fikir dalında Milli Kültür Vakfı Armağanı'nı (1981),Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü'nü (1982) almış beratla 'Sultan-üş Şuara' (Şairlerin Sultanı) ünvanını kazanmıştır ![]() VASİYETİ 1- Bu vasiyet,çoluk-çoğumun ve şahsi yakınlarımın dar ve hususi kadrosundan ziyade,onların da içinde olduğu geniş ve umumi zümreyi muhatap tutuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Fikir ve duyguda vasiyete lüzum görmüyorum ![]() ![]() ![]() 3- "Büyük Doğu Yayınları" kitabevi kuruluncaya kadar şunun bunun neşrettiği eserlerim arasında mukaddes ölçülere karşı küçük ve hafif çapta laubali,dikkatsiz ve ciddiyetsiz,hürmet ve haşyetten mahrum ve ne varsa -isterse nokta veya virgül olsun-onları reddediyor, malım olmaktan çıkarıyor ve bütün sorumluluğumu,bundan böyle kendi idare, murakabe ve firmam altında çıkaracağım eserlere bağlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserlerim mevzuunda vasiyetim kısaca şu:İlk yazılarımdan birkaçı asla benim değil;sonrakiler de en dakik şeriat mihengine vurulduktan,yani nasip olursa tarafımdan bütünleştirildikten sonra benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En büyük korkularımdan biri,nice müellifin başına geldiği gibi,ölümümden sonraki tahriflerdir ![]() 4-Beni,ayrıca hususi vasiyetimde gösterdiğim gibi,İslami usullerin en incelerine riayetle gömünüz! Burada,umumi vasiyette de belirtilmesi gereken bir noktaya dokunmalıyım: 1935 yılında,Mürşidim ve Kurtarıcım Esseyyid Abdülhakim Efendi Hazretlerine, bir yazımı okumuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5-Nasıl,nerede ve ne şekilde öleceğimi Allah bilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6-Cenazeme çiçek ve bando muzika gönderecek makam ve şahıslara uzaklığımız ve kimsenin böyle bir zahmete girişmeyeceği malum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7-Cenazemde, namazıma durmayacaklardan hiç kimseyi istemiyorum! Nede, kim olursa olsun, kadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8-Mezarımda ilahi ve ulvi isim ve sıfatlardan ve benim beşeri ve süfli isim ve sıfatlarımdan hiçbir iz bulunmayacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9-Şimdi sıra en büyük dileğimde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her ferdin,en aşağı yüz Tevhid kelimesi okuyup sevabının mislini bana hediye etmesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölünceye dek,üzerimdeki Allah ve kul haklarından mümkün olanını ödeyebilmek için elimden geldiği kadar cehdetmek azmindeysem de ne olacağını,nereye,hangi noktaya varabileceğimi bilmiyorum ve yardımı müslümanlardan bekliyorum ![]() 10-Allahı,Allah dostlarını ve düşmanlarını unutmayınız! Hele düşmanlarını! ![]() ![]() ![]() 11-Benide Allah ve Resul aşkının yanık bir örneği ve ardından bir takım sesler bırakmış divanesi olarak arada bir hatırlayınız! GENÇLİĞE HİTABE Bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik ![]() ![]() ![]() "Zaman bendedir ve mekân bana emanettir!" şuurunda bir gençlik ![]() ![]() ![]() Devlet ve milletinin 7 asırlık hayatında dört devre ![]() ![]() ![]() Birincisi iki buçuk asır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi üç asır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü bir asır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son yarım asır! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte tarihinde böyle dört devre bulunduğunu gören ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci devrenin kapısı önünde nur infilakı yeni bir şafak fışkırışını gözleyen bir gençlik ![]() ![]() ![]() Gökleri çökertecek ve son moda kurbağa diliyle bütün "dikey"leri "yatay" hale getirecek bir çığlık kopararak "mukaddes emaneti ne yaptınız?" diye meydan yerine çıkacağı günü kollayan bir gençlik ![]() ![]() ![]() Dininin, dilinin beyninin, ilminin, ırzının,evinin, kininin, kalbinin dâvacısı bir gençlik ![]() ![]() ![]() Halka değil, Hakka inanan, meclisinin duvarında "Hakimiyet Hakkındır" düsturuna hasret çeken, gerçek adâleti bu inanışta bulan ve halis hürriyeti Hakka kölelikte bilen bir gençlik ![]() ![]() ![]() Emekçiye "Benim sana acıdığım ve seni koruduğum kadar sen kendine acıyamaz, kendini koruyamazsın ![]() ![]() ![]() ![]() Kapitaliste ise "Allah buyruğunu ve Resul emrini kalbinin ve kasanın kapısına kazımadıkça serbest nefes bile alamazsın!" ihtarını edecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir buçuk asırdır türlü buhranlar içinde yanıp kavrulan ve bunca keşfine rağmen başını yarasalar gibi taştan taşa çalarak kurtuluşunu arayan batı adamının bulamadığı, Türk'ün de yine bir buçuk asırdır işte bu hasta batı adamında bulduğunu sandığı şeyi, o mübarek oluş sırrını, her sistem ve mezhebe ortada ne kadar illet varsa devasının ve ne kadar cennet hayâli varsa hakikatinin,İslâmda olduğunu gösterecek ve bu tavırla yurduna, İslâm âlemine ve bütüıı insanlığa model teşkil edecek bir gençlik ![]() ![]() ![]() "Kim var?" diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert "ben varım!" cevabını verici, her ferdi "benim olmadığım yerde kimse yoktur!" fikrini besleyici bir dâva ahlakına kaynak bir gençlik ![]() ![]() ![]() Can taşıma liyakatini, canların canı uğrunda can vermeyi cana minnetsayacak kadar gözü kara ve o nispette usule, stratejiye uygun bir gençlik ![]() ![]() ![]() Büyük bir tasavvuf adamının benzetişiyle zifiri karanlıkta, ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin; ve gerçek kahramanlık mâdeniyle sahtesini ayırdetmekte kuyumcu ustası bir gençlik ![]() ![]() ![]() Bugün komik üniversitesi, hokkabaz profesörü, yalancı ders kitabı, demagog politikacısı,çıkartma kâğıdı şehri, muzahrafat kanalı sokağı, takma diş fabrikası, fuhuş albümü gazetesi,mümin zindanı mâbedi, temeli yıkık ailesi, hasılı kendisini yetiştirecek bütün cemiyet müesseselerinden aldağı zehirli tesiri üzerinden atabilecek, kendi öz talim ve terbiyesine memur vasıtalara kadar nefsini koruyabilecek, destanlık bir meydan savaşı içinde ve bu savaşı mutlaka kazanmakla vazifeli bir gençlik ![]() ![]() ![]() Annesi, babası, ninesi ve dedesi de içinde olsa, gelmiş ve geçmiş bütün eski mümin nesillerden hiçbirini beğenmeyecek, onlara "siz güneşi ceplerinizde kaybetmiş marka müslümanlarısınız !Gerçek müslüman olsaydınız bu hallerden hiçbiri başımıza gelmezdi!" diyecek ve gerçek müslümanlığın "nasıl" ını ve "ne idüğü" nü her haliyle gösterecek bir gençlik ![]() ![]() ![]() Tek cümleyle, Allahın, kâinatı yüzü suyu ,hürmetine yarattığı Sevgilisinin fezâyı bütün yıldızlariyle manto gibi saran mukaddes eteğine tutunacak, ve O'ndan başka hiçbir tutamak,dayanak, sığınak tanımayacak ve O'nun düşman larını ancak kubur farelerine lâyık bir muameleye tâbi tutacak bir gençlik ![]() ![]() ![]() İşte bu gençliği, bu gençliğin ilk filizlerini karşımda görüyorum ![]() ![]() Allahın selâmı üzerine oIsun ![]() ![]() ![]() Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes! Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es! ![]() ![]() Necip Fazıl ESERLERİ 1-Hikayelerim 2-Cinnet Mustatili 3-Bir Adam Yaratmak 4-Çile 5-Kafa Kağıdı 6-O ve Ben 7-Yunus Emre 8-At'a Senfoni 9-Para 10-Sahte Kahramanlar 11-Hazret-i Ali 12-Tanrı Kulundan Dinlediklerim 13-İhtilal 14-Moskof 15-Tohum 16-Aynadaki Yalan 17-Reis Bey 18-Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu 19-Babıali 20-Sosyalizm,Komünizm ve İnsanlık 21-Hitabeler 22-Peygamberler Halkası 23-İbrahim Ethem 24-Hesaplaşma 25-Esselam 26-Dünya Bir İnkilap Bekliyor 27-Hac 28-Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar 29-Türkiye'nin Manzarası 30-Çerçeve-I 31-Nur Harmanı 32-İman ve İslam Atlası 33-Müdafaalarım 34-Veliler Ordusundan 333 35-Benim Gözümde Menderes 36-İdeolocya Örgüsü 37-Mümin-Kafir 38-Senaryo Romanlarım 39-Çöle İnen Nur 40-Son Devrin Din Mazlumları 41-Öfke ve Hiciv 42-Sabır Taşı 43-Ulu Hakan II ![]() 44-Başbuğ Velilerden 33 45-Çerçeve-II 46-Konuşmalar 47-Rabıta-i Şerife 48-Doğru Yolun Sapık Kolları 49-Başmakalelerim-I 50-Tasavvuf Bahçeleri 51-Çerçeve-III 52-Namık Kemal 53-Hücum Ve Polemik 54-Rapor 1/3 55-Rapor 4/6 56-Rapor 7/9 57-Rapor 10/13 58-Yeniçeri 59-Reşahat 60-Başmakalelerim-II 61-Mektubat 62-Başmakalelerim-III 63-Çerçeve-IV 64-Gönül Nimetleri |
![]() |
![]() |
![]() |
Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiKALDIRIMLAR sokaktayım kimsesiz bir sokak ortasında yürüyorum ardıma bakmadan yürüyorum yolumun karanlığa saplanan noktasında sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar in cin uykuda yalnız iki yoldaş uyanık biri benim biri de serseri kaldırımlar içimde damla damla bir korku birikiyor sanıyorum her sokak başını kesmiş devler üstüme camlarını hep simsiyah dikiyor gözüne mil çekilmiş bir ama gibi evler kaldırımlar çilekeş yalnızların annesi kaldırımlar içimde yaşamış bir insandır kaldırımlar duyulur ses kesilince sesi kaldırımlar içimde kıvrılan bir lisandır bana düşmez can vermek yumuşak bir kucakta ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum aman sabah olmasın bu karanlık sokakta bu karanlık sokakta bitmesin yolculuğum ben gideyim yol gitsin ben gideyim yol gitsin iki yanımdan aksın bir sel gibi fenerler tak tak ayak sesimi aç köpekler işitsin yolumun zafer takı gölgeden taş kemerler ne sabahı göreyim ne sabah görüneyim gündüzler size kalsın verin karanlıkları ıslak bir yorgan gibi sımsıkı bürüneyim örtün üstüme örtün serin karanlıkları uzanıverse gövdem taşlara boydan boya alsa buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi dalıp sokaklar kadar esrarlı bir uykuya ölse kaldırımların kara sevdalı eşi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiNecip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hakkında) GENÇLİĞE HİTABE Bir gençlik, bir gençlik, bir gençlik ![]() ![]() ![]() "Zaman bendedir ve mekân bana emanettir!" şuurunda bir gençlik ![]() ![]() ![]() Devlet ve milletinin 7 asırlık hayatında dört devre ![]() ![]() ![]() Birincisi iki buçuk asır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi üç asır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü bir asır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son yarım asır! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte tarihinde böyle dört devre bulunduğunu gören ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci devrenin kapısı önünde nur infilakı yeni bir şafak fışkırışını gözleyen bir gençlik ![]() ![]() ![]() Gökleri çökertecek ve son moda kurbağa diliyle bütün "dikey"leri "yatay" hale getirecek bir çığlık kopararak "mukaddes emaneti ne yaptınız?" diye meydan yerine çıkacağı günü kollayan bir gençlik ![]() ![]() ![]() Dininin, dilinin beyninin, ilminin, ırzının,evinin, kininin, kalbinin dâvacısı bir gençlik ![]() ![]() ![]() Halka değil, Hakka inanan, meclisinin duvarında "Hakimiyet Hakkındır" düsturuna hasret çeken, gerçek adâleti bu inanışta bulan ve halis hürriyeti Hakka kölelikte bilen bir gençlik ![]() ![]() ![]() Emekçiye "Benim sana acıdığım ve seni koruduğum kadar sen kendine acıyamaz, kendini koruyamazsın ![]() ![]() ![]() ![]() Kapitaliste ise "Allah buyruğunu ve Resul emrini kalbinin ve kasanın kapısına kazımadıkça serbest nefes bile alamazsın!" ihtarını edecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir buçuk asırdır türlü buhranlar içinde yanıp kavrulan ve bunca keşfine rağmen başını yarasalar gibi taştan taşa çalarak kurtuluşunu arayan batı adamının bulamadığı, Türk'ün de yine bir buçuk asırdır işte bu hasta batı adamında bulduğunu sandığı şeyi, o mübarek oluş sırrını, her sistem ve mezhebe ortada ne kadar illet varsa devasının ve ne kadar cennet hayâli varsa hakikatinin,İslâmda olduğunu gösterecek ve bu tavırla yurduna, İslâm âlemine ve bütüıı insanlığa model teşkil edecek bir gençlik ![]() ![]() ![]() "Kim var?" diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert "ben varım!" cevabını verici, her ferdi "benim olmadığım yerde kimse yoktur!" fikrini besleyici bir dâva ahlakına kaynak bir gençlik ![]() ![]() ![]() Can taşıma liyakatini, canların canı uğrunda can vermeyi cana minnetsayacak kadar gözü kara ve o nispette usule, stratejiye uygun bir gençlik ![]() ![]() ![]() Büyük bir tasavvuf adamının benzetişiyle zifiri karanlıkta, ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin; ve gerçek kahramanlık mâdeniyle sahtesini ayırdetmekte kuyumcu ustası bir gençlik ![]() ![]() ![]() Bugün komik üniversitesi, hokkabaz profesörü, yalancı ders kitabı, demagog politikacısı,çıkartma kâğıdı şehri, muzahrafat kanalı sokağı, takma diş fabrikası, fuhuş albümü gazetesi,mümin zindanı mâbedi, temeli yıkık ailesi, hasılı kendisini yetiştirecek bütün cemiyet müesseselerinden aldağı zehirli tesiri üzerinden atabilecek, kendi öz talim ve terbiyesine memur vasıtalara kadar nefsini koruyabilecek, destanlık bir meydan savaşı içinde ve bu savaşı mutlaka kazanmakla vazifeli bir gençlik ![]() ![]() ![]() Annesi, babası, ninesi ve dedesi de içinde olsa, gelmiş ve geçmiş bütün eski mümin nesillerden hiçbirini beğenmeyecek, onlara "siz güneşi ceplerinizde kaybetmiş marka müslümanlarısınız !Gerçek müslüman olsaydınız bu hallerden hiçbiri başımıza gelmezdi!" diyecek ve gerçek müslümanlığın "nasıl" ını ve "ne idüğü" nü her haliyle gösterecek bir gençlik ![]() ![]() ![]() Tek cümleyle, Allahın, kâinatı yüzü suyu ,hürmetine yarattığı Sevgilisinin fezâyı bütün yıldızlariyle manto gibi saran mukaddes eteğine tutunacak, ve O'ndan başka hiçbir tutamak,dayanak, sığınak tanımayacak ve O'nun düşman larını ancak kubur farelerine lâyık bir muameleye tâbi tutacak bir gençlik ![]() ![]() ![]() İşte bu gençliği, bu gençliğin ilk filizlerini karşımda görüyorum ![]() ![]() Allahın selâmı üzerine oIsun ![]() ![]() ![]() Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes! Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es! ![]() ![]() Necip Fazıl |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiNecip Fazıl Kısakürek - Hatrına Düşeceğim Kopkoyu bir sis içinde bir akşam Hatırına düşeceğim belki Bir an ıslayacak yağmur yüzünü Birden o tatlı demleri hatırlayacaksın Sonra sıcak yatağında uzun uzun Ağlayacaksın Ağlayacak ![]() Boğazında bir şeyler düğümlenecek Ah yanımda olsaydı diyeceksin Tüm yıldızlar gülecek haline Ay'da göz kırpacak İliklerine işleyecek bensizlik Kahrolacaksın ![]() ![]() ![]() Bir sigara tüttüreceksin ihtimal Ufku seyredeceksin saatlerce Bir rüzgar kopçalayacak yüzünü Sonra hayalim gelecek karşına Bir Şiirimi mırıldanacaksın Hıçkıracaksın ![]() ![]() Gönlünden atamadığın gibi kafandan da Silemeyeceksin beni düşlerine gireceğim her gece İnce bir hüzün bürüyecek yüzünü Ve çırılçıplak gerçekleri o zaman Anlayacaksın ![]() ![]() Sonra bir şeyler yazmak isteyeceksin Kafan gibi kaleminde işlemeyecek Unutmak isteyeceksin her şeyi Ama unutamayacaksın hiç bir şeyi Kıvranacaksın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiSakarya Türküsü İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya ![]() Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak; Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak ![]() Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir ![]() Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kâinat; Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat! Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne, Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine; Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için ![]() Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin? Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur, Sırtına Sakaryanın, Türk tarihi vurulur ![]() Eyvah, eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük? Bu dâva hor, bu dâva öksüz, bu dâva büyük! ![]() ![]() Ne ağır imtihandır, başındaki, Sakarya! Binbir başlı kartalı nasıl taşır kanarya? İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal ![]() Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal, Yalnız acı bir lokma, zehirle pişmiş aştan; Ve ayrılık, anneden, vatandan, arkadaştan ![]() Şimdi dövün Sakarya, dövünmek vakti bu ân; Kehkeşanlara kaçmış eski güneşleri an! Hani Yunus Emre ki, kıyında geziyordu; Hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu? Nerede kardeşlerin, cömert Nil, yeşil Tuna; Giden şanlı akıncı, ne gün döner yurduna? Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı tekbir? Bulur mu deli rüzgâr o sedayı: Allah bir! Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler; Sakarya, kandillere katran döktü geceler ![]() Vicdan azabına eş, kayna kayna Sakarya, Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya! İnsan üç beş damla kan, ırmak üç beş damla su; Bir hayata çattık ki, hayata kurmuş pusu ![]() Geldi ölümlü yalan, gitti ölümsüz gerçek; Siz, hayat süren leşler, sizi kim diriltecek? Kafdağını assalar, belki çeker de bir kıl! Bu ifritten sualin, kılını çekmez akıl! Sakarya, sâf çocuğu, mâsum Anadolunun, Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun! Sen ve ben, gözyaşiyle ıslanmış hamurdanız; Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız! Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader; Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider! Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz; Sen kıvrıl, ben gideyim, Son Peygamber Kılavuz! Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya; Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ![]() ![]() (1949)Necip Fazıl Kısakürek Canım İstanbul Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar; Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar ![]() İçimde tüten birşey; hava, renk, eda, iklim; O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim ![]() Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur; Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur ![]() Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale, Ve kavuşmuş rüyalar, onda, onda misale ![]() İstanbul benim canim; Vatanim da vatanim ![]() ![]() ![]() İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Tarihin gözleri var, surlarda delik; Servi, endamlı servi, ahirete perdelik ![]() ![]() ![]() Bulutta saha kalkmış Fatih'ten kalma kir at; Pırlantadan kubbeler, belki bir milyar kırat ![]() ![]() ![]() Şahadet parmağıdır göğe doğru minare; Her nakısta o mana: Öleceğiz ne çare? Hayattan canlı olum, günahtan baskın rahmet; Beyoğlu tepinirken ağlar Karaca Ahmet ![]() ![]() ![]() O manayı bul da bul! İlle İstanbul’da bul! İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Boğaz gümüş bir mangal, kaynatır serinliği; Çamlıca'da, yerdedir göklerin derinliği ![]() Oynak sular yalının alt katına misafir; Yeni dünyadan mahzun, resimde eski sefir ![]() Her aksam camlarında yangın çıkan Üsküdar, Perili ahşap konak, koca bir şehir kadar ![]() ![]() ![]() Bir ses, bilemem tambur gibi mi, uda gibi mi? Cumbalı odalarda inletir katibi mi ![]() ![]() ![]() Kadını keskin bıçak, Taze kan gibi sıcak ![]() İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Yedi tepe üstünde zaman bir gergef isler! Yedi renk, yedi sesten şayisiz belirişler ![]() ![]() ![]() Eyüp oksuz, Kadıköy süslü, Moda kurumlu, Adada rüzgar, ucan eteklerden sorumlu ![]() Her şafak Hisarlarda oklar çıkar yayından Hala çığlıklar gelir Topkapı sarayından ![]() Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar; Güleni söyle dursun, ağlayanı bahtiyar ![]() ![]() ![]() Gecesi sümbül kokan Türkçe’si bülbül kokan, İstanbul, İstanbul ![]() ![]() ![]() Necip Fazıl Kısakürek Zindandan Mehmed'e Mektup Zindan iki hece, Mehmed'im lâfta! Baba katiliyle baban bir safta! Bir de, geri adam, boynunda yafta ![]() ![]() ![]() Halimi düşünüp yanma Mehmed'im! Kavuşmak mı? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avlu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı tuğlalar altı köşeli ![]() Bu yol da tutuktur hapse düşeli ![]() ![]() ![]() Git ve gel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne ayak dayanır buna, ne tırnak! Bir âlem ki, gökler boru içinde! Akıl, olmazların zoru içinde ![]() Üstüste sorular soru içinde: Düşün mü, konuş mu, sus mu, unut mu? Buradan insan mı çıkar, tabut mu? Bir idamlık Ali vardı, asıldı; Kaydını düştüler, mühür basıldı ![]() Geçti gitti, birkaç günlük fasıldı ![]() Ondan kalan, boynu bükük ve sefil; Bahçeye diktiği üç beş karanfil ![]() ![]() ![]() Müdür bey dert dinler, bugün 'maruzât'! Çatık kaş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni Allah tutmuş, kim eder azat? Anlamaz; yazısız, pulsuz, dilekçem ![]() ![]() ![]() Anlamaz; ruhuma geçti bilekçem! Saat beş dedi mi, bir yırtıcı zil; Sayım var, maltada hizaya dizil! Tek yekûn içinde yazıl ve çizil! İnsanlar zindanda birer kemmiyet; Urbalarla kemik, mintanlarla et ![]() Somurtuş ki bıçak, nâra ki tokat; Zift dolu gözlerde karanlık kat kat ![]() ![]() ![]() Yalnız seccâdemin yününde şefkat; Beni kimsecikler okşamaz mâdem; Öp beni alnımdan, sen öp seccâdem! Çaycı, getir, ilâç kokulu çaydan! Dakika düşelim, senelik paydan! Zindanda dakika farksızdır aydan ![]() Karıştır çayını zaman erisin; Köpük köpük, duman duman erisin! Peykeler, duvara mıhlı peykeler; Duvarda, başlardan, yağlı lekeler, Gömülmüş duvara, baş baş gölgeler ![]() ![]() ![]() Duvar, katil duvar, yolumu biçtin! Kanla dolu sünger ![]() ![]() ![]() Sükût ![]() ![]() ![]() Tek nokta seçemez dünyadan nazar ![]() Yerinde mi acep, ölü ve mezar? Yeryüzü boşaldı, habersiz miyiz? Güneşe göç var da, kalan biz miyiz? Ses demir, su demir ve ekmek demir ![]() ![]() ![]() İstersen demirde muhali kemir, Ne gelir ki elden, kader bu, emir ![]() ![]() ![]() Garip pencerecik, küçük, daracık; Dünyaya kapalı, Allaha açık ![]() Dua, dua, eller karıncalanmış; Yıldızlar avuçta, gök parçalanmış ![]() Gözyaşı bir tarla, hep yoncalanmış ![]() ![]() ![]() Bir soluk, bir tütsü, bir uçan buğu; İplik ki, incecik, örer boşluğu ![]() Ana rahmi zâhir, şu bizim koğuş; Karanlığında nur, yeniden doğuş ![]() ![]() ![]() Sesler duymaktayım: Davran ve boğuş! Sen bir devsin, yükü ağırdır devin! Kalk ayağa, dimdik doğrul ve sevin! Mehmed'im, sevinin, başlar yüksekte! Ölsek de sevinin, eve dönsek de! Sanma bu tekerlek kalır tümsekte! Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir! Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (1961) Necip Fazıl Kısakürek Kaldırımlar 2 Başını bir gayeye satmış kahraman gibi, Etinle, kemiğinle, sokakların malısın! Kurulup şiltesine bir tahtaravan gibi, Sonsuz mesafelerin üstünden aşmalısın! ****** yataklardan kaçtığın günden beri, Erimiş ruhlarınız bir derdin potasında ![]() Senin gölgeni içmiş, onun gözbebekleri; Onun taşı erimiş, senin kafatasında ![]() İkinizin de ne eş, ne arkadaşınız var; Sükût gibi münzevî, çığlık gibi hürsünüz ![]() Dünyada taşınacak bir kuru başınız var; Onu da, hangi diyar olsa götürürsünüz ![]() Yağız atlı süvari, koştur, atını, koştur! Sonunda kabre çıkar bu yolun kıvrımları ![]() Ne kaldırımlar kadar seni anlayan olur, Ne senin anladığın kadar, kaldırımları ![]() ![]() ![]() (1927) Necip Fazıl Kısakürek Kaldırımlar 3 Bir esmer kadındır ki, kaldırımlarda gece, Vecd içinde başı dik, hayalini sürükler ![]() Simsiyah gözlerine, bir ân, gözüm değince, Yolumu bekleyen genç, haydi düş peşime der ![]() Ondan bir temas gibi rüzgar beni bürür de, Tutmak, tutmak isterim, onu göğsüme alıp ![]() Bir türlü yetişemem, fecre kadar yürür de, Heyhat, o bir ince ruh, bense etten bir kalıp ![]() Arkamdan bir kahkaha duysam yaralanırım; Onu bir başkasına râm oluyor sanırım, Görsem pencerelerde soyunan bir karaltı ![]() Varsın, bugün bir acı duymasın gözyaşımdan; Bana rahat bir döşek serince yerin altı, Bilirim, kalkmayacak, bir yâr gibi başımdan ![]() ![]() ![]() (1927) Necip Fazıl Kısakürek |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiKARACAAHMET Deryada sonsuzluğu zikretmeye ne zahmet! Al sana, derya gibi sonsuz Karacaahmet! Göbeğinde yalancı şehrin, sahici belde; Ona sor, gidenlerden kalan şey neymiş elde? Mezar, mezar, zıtların kenetlendiği nokta; Mezar, mezar, varlığa yol veren geçit, yokta ![]() ![]() ![]() Onda sırların sırrı: Bulmak için kaybetmek ![]() Parmakların saydığı ne varsa hep tüketmek ![]() Varmak o iklime ki, uğramaz ihtiyarlık; Ebedi gençliğin taht kurduğu yer, mezarlık ![]() Ebedi gençlik ölüm, desem kimse inanmaz; Taş ihtiyarlar, servi çürür, ölüm yıpranmaz ![]() Karacaahmet bana neler söylüyor, neler! Diyor ki, viran olmaz tek bucak, viraneler, Zaman deli gömleği, onu yırtan da ölüm; Ölümde yekpâre ân, ne kesiklik, ne bölüm ![]() ![]() ![]() Hep olmadan hiç olmaz, hiçin ötesinde hep; Bu mu dersin, taşlarda donmuş sükûta sebep? Kavuklu, başörtülü, fesli, başaçık taşlar; Taşlara yaslanmış da küflü kemikten başlar, Kum dolu gözleriyle süzüyor insanları; Süzüyor, sahi diye toprağa basanları ![]() Onlar ki, her nefeste habersiz öldüğünden, Gülüp oynamaktalar, gelir gibi düğünden ![]() Onlar ki, sıfırlarda rakamları bulmuşlar, Fikirden kurtularak, ölümden kurtulmuşlar ![]() Söyle Karacaahmet, bu ne acıklı talih! Taşlarına kapanmış, ağlıyor koca tarih! Necip Fazıl KISAKÜREK - 1969 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiMuhasebe Ben artık ne şairim, ne fıkra muharriri! Sadece, beyni zonk zonk sızlayanlardan biri! Bakmayın tozduğuma meşhur Bâbıâlide! Bulmuşum rahatımı ben de bir tesellide ![]() Fikrin ne ******si oldum, ne zamparası! Bir vicdanın, bilemem, kaçtır hava parası? Evet, kafam çatlıyor, gûya ulvî hastalık; Bendedir, duymadığı dertlerle kalabalık ![]() Büyük meydana düştüm, uçtu fildişi kulem; Milyonlarca ayağın altında kaldı kellem ![]() Üstün çile, dev gibi gelip çattı birden! Tos! ! ! Sen, cüce sanatkârlık, sana büsbütün paydos! Cemiyet, ah cemiyet, yok edilen ruhiyle; Ve cemiyet, cemiyet, yok eden güruhiyle ![]() ![]() ![]() Çok var ki, bu hınç bende fikirdir, fikirse hınç! Genç adam, al silâhı; iman tılsımlı kılınç! İşte bütün meselem, her meselenin başı, Ben bir genç arıyorum, gençlikle köprübaşı! Tırnağı, en yırtıcı hayvanın pençesinden, Daha keskin eliyle, başını ensesinden, Ayırıp o genç adam, uzansa yatağına; Yerleştirse başını, iki diz kapağına; Soruverse: Ben neyim ve bu hal neyin nesi? Yetiş, yetiş, hey sonsuz varlık muhasebesi? Dışımda bir dünya var, zıpzıp gibi küçülen, İçimde homurtular, inanma diye gülen ![]() ![]() ![]() İnanmıyorum, bana öğretilen tarihe! Sebep ne, mezardansa bu hayatı tercihe? Üç katlı ahşap evin her katı ayrı âlem! Üst kat: Elinde tesbih, ağlıyor babaannem, Orta kat: (Mavs) oynayan annem ve âşıkları, Alt kat: Kızkardeşimin (Tamtam) da çığlıkları ![]() Bir kurtlu peynir gibi, ortasından kestiğim; Buyrun ve maktaından seyredin, işte evim! Bu ne hazin ağaçtır, bütün ufkumu tutmuş! Kökü iffet, dalları taklit, meyvesi fuhuş ![]() ![]() ![]() Rahminde cemiyetin, ben doğum sancısıyım! Mukaddes emanetin dönmez dâvacısıyım! Zamanı kokutanlar mürteci diyor bana; Yükseldik sanıyorlar, alçaldıkça tabana ![]() (1947) Necip Fazıl Kısakürek |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiAYNALAR Aynalar, bakmayın yüzüme dik dik; İste yakalandık, kelepçelendik! Çıktınız umulmaz anda karsıma, Başımın tokmağı indi başıma ![]() Suratımda her suç bir ayrı imza, Benmişim kendime en büyük ceza! Ey dipsiz berraklık, ulvi mahkeme! Acı, hapsettiğin sefil gölgeme! Nur topu günlerin kanına girdim ![]() Kutsi emaneti yedim, bitirdim ![]() Doğmaz güneşlere bağlandı vade; Dişlerinde, köpek nefsin, irade ![]() Günah, gunah, hasad yerinde demet; Merhamet, sucumdan aşkın merhamet! Olur mu, dünyaya indirsem kepenk: Gözyaşı döksem, Nuh tufanına denk? Çıkamam, aynalar, aynalar zindan ![]() Bakamam, aynada, aynada vicdan; Beni beklemeyin, o bir hevesti; Gelemem, aynalar yolumu kesti ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Necip Fazıl Kısakürek (Necip Fazıl Kısakürek Hayatı Ve Biyografisi Hakkında) BilgiNecip Fazıl Kısakürek Sözleri Bir gün büyük şair Necip Fazıl Kısakürek'e sahilde rastlayan bir hayranı; ''Üstad, senin bütün mücadelelerin güzel, hizmetlerin eşsiz ama şu tarafın olmasa diye tenkit eder Bunun üzerine Necip Fazıl tebessüm ederek: ''şu boğaz'dan geçen lüks ve güzel gemiyi görüyor musun? Bak ne kadar lüks ve konforlu değil mi? İşte böylesine lüks geminin tuvaleti de vardır'' der ********************************************* Bir gün Necip Fazıl, bir üniversitede konferansa katılmış Çıkıp herzamanki gibi Din ve Allah kavramı hakkında konuşmuş Konuşması bittikten sonra, onunla karşıt görüşlü olan bir Profesör, Necip Fazıl'a 'Siz önceden çıkıp farklı şeyler söylerdiniz, şimdi ise o sözlerinize çelişen şeyler söylüyorsunuz Yazdığınız şiirler hala ezberimdedir bu ne demek oluyor? ' Necip Fazıl'ın cevabı meleklere parmak ısırtacak bir cevap olur 'Benim geçmişim bir çöplüktür ve çöplükleri sadece köpekler kurcalar' ************************************************ Nur Harmanı'nın pırıltılı kalemi Necip Fazıl'ın da içinde bulunduğu uçak, Yeşilköy Havaalanından kalktıktan kısa bir zaman sonra arızalanır ve geri döner Havaalanındakiler merakla, "Ne oldu, nasıl oldu?" diye sorarlar mübareğin cevabı hem teslimiyetçi hem de hikmetli: "Ahirete kabul etmediler, geri döndük" ************************************************* Mahkemede hakim, Necip Fazıl'a: - Bak, der Seni bundan böyle bir daha huzurumda görmeyeceğim, öyle değil mi? Necip Fazıl sorar: - Hakim Bey, yoksa istifa mı ediyorsunuz? ************************************************* Rahmetli Ustad bir yerde konferans verirken, Ustadi sevemeyen biri konusmayi biraz dinledikten sonra salondan cikar gibi yapip ustadin onunden gecerken muz kabugunu Ustadin on tarafina yere atar Ustad umursamaz bir tavir; -Burada bir kimlik bulunmustur kayib eden varsa gelip alsin der ********************************* 1960’lı yıllar, Üstad’ın “Sahte Kahramanlar” konferansı ile Türkiye’yi salladığı yıllar İşte bu “Sahte Kahramanlar” dolayısıyla Ankara’ya gittiği zaman, devrin başbakanı bir adamını göndermiş Üstad’a adamın getirdiği mesaj şu: —Muhterem Üstadım, sayın başbakanımızın size çok selamları var -Aleyküm Selam ,ne diyor? —Sahte kahramanlar konferansında kendilerinden söz edilmemesini istiyorlar Başbakanın adamının sözü bitince şöyle gürlemiş Üstad: —Var git söyle ona, sahte kahraman olmak da bir seviye işidir Onda bu seviye de yok, merak etmesin bahsetmeyeceğim ********************************* Kayseri'deydik, bir adam getirdiler, "şununla iki kelime konuş!" dediler bana Adam geldi Elinde sigara, Ramazan günü Anladım ne tip olduğunu Hitap ettim: "- Sigaranı at da öyle gel karşıma!" Gayet ucuz bir formülü vardır bu işin Günün hemen bütün formülleri gibi O da aynı şekilde cevap verdi: "- Allah'ın bildiğini kuldan niye saklıyayım?" Bu umumî formül Devam ettim: "- Allah senin tenasül aletin olduğunu da biliyor Niye saklıyorsun?" ********************************* Üstad Yenilgi ve mağlubiyeti kabul etmezdi Bir gün bir tren istasyonunda onun sinirli sinirli gezdiğini gören bir hayranı (bazı rivayetlere göre onu sevmeyen biri) sorar: - Ne oldu Üstad, treni mi kaçırdınız? Üstad böyle bir ithamı kabul eder mi? Treni kaçırmak bir eksiklik, bir yenilgidir - Kovdum gitti, der |
![]() |
![]() |
|