![]() |
Isık Gölü Efsanesi (Kırgızistan) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Isık Gölü Efsanesi (Kırgızistan)![]() Ülke: Kırgızistan Issık Göl veya Isık Göl (Kırgızca: Ысык-Көл, okunuşu: Isık-Köl) ![]() ![]() Karla kaplı dağlarla çevrelenmiş olmasına rağmen, gölün suları hiçbir zaman donmaz; bundan dolayı gölün adı "ısı veya sıcak, ılık göl" anlamına gelen Kırgız Türkçesi'nde "Isık Köl"dür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Titikaka Gölü'nden sonra dünyanın ikinci en büyük dağ gölüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efsane Bir zamanlar Isık Göl adlı bir kız varmış ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün, bu kıza iki dünür gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Isık Göl, iki genci de sevmiş, birini öbüründen üstün görememiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya iki genç? Onlar da Isık Göl’ü çok sevmişler; ama ne var ki ikisi de genç kıza kavuşamamış ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki rüzgâr, günümüzde de birbirlerine kızıp kahırlanır ve kavga ederler ![]() ![]() Unutmadan söyleyelim; doğudan gelen yiğidin adı Ulan, batıdan gelenin adı ise San-Taş imiş ![]() Büyük Kırgız romancısı Cengiz Aytmatov’un Yıldırım Sesli Manasçı adlı hikâyesinden aldığımız bir bölümde, Isık Göl’ün Tanrı’nın yeryüzündeki gözü olduğu belirtilmekte ve kahramanın yaptığı duanın göl tarafından Tanrı’ya ulaştırılacağına inanılmaktadır ![]() Kertolgo-Zayıp diz çöktü, Eleman da aynı şeyi yaptı ![]() “Ey Isık Göl, yeryüzünün gökyüzüne bakan gözü! Sana sesleniyorum, ey suları buz tutmayan göl! Ey kutsal ebedî varlık! Kadere hükmeden Kök Tengri (Gök Tanrı) gözünü köpüklerine çevirdiği zaman, ona ulaştırasın diye, sana sesleniyorum!” “Ey Tengri, şu korkulu felâket günlerinde, düşmanımız Oyratlar’a karşı dayanma gücü ver bize ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne, coşku ile büyük bir istekle devam ediyordu yakarışına: “Ak sütüm adına sana yalvarıyorum ey Tengri! Buraya, senin yeryüzündeki gözün olan bu kutsal gölün kıyısına sana yakarmak için geldik ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Isık Gölü Efsanesi (Kırgızistan) |
![]() |
![]() |
#2 |
ysnkrks
|
![]() Cevap : Isık Gölü Efsanesi (Kırgızistan)Paylaşım için Teşekkürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|