|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
arasındaki, farkının, gece, gündüz, nedeni, sıcaklık |
![]() |
Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının Nedeni |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının NedeniGece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının Nedeni Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının Nedeni Bildiğimiz gibi dünyanın güneşe bakan yüzü gündüzdür, arkada kalan yüzü ise gece! Gündüz, sabahtan itibaren güneşin yerküreyi hem aydınlattığı, hem de ısıttığı bir zaman dilimi olduğu için bu süre zarfında ısınan yeryüzü temas ettiği hava katmanını da ısıtır ve en yüksek sıcaklık öğleden sonra 2 civarında görülür! Akşam ise hava kararıp güneş batarken yerküre yavaş yavaş soğumaya başlar ama hava hemen soğumaz! Hava karardıktan 1-2 saat soğuma iyice hissedilir ve en soğuk saatler de günün ağarmaya başladığı saatlerdir! Deniz ikliminde gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları karasal iklime göre çok azdır! Çünkü deniz ikliminde havadaki nem ısınan havanın soğumasını geciktirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının Nedenielleri soğuk olan bir arkadaşımızın fen kitabı sayfa 186 yı okuyun bilgi edininnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının NedeniHatice-til Kübra Hanım, bildiğiniz gibi dünyanın güneşe bakan yüzü gündüzdür, arkada kalan yüzü ise gece! Gündüz, sabahtan itibaren güneşin yerküreyi hem aydınlattığı, hem de ısıttığı bir zaman dilimi olduğu için bu süre zarfında ısınan yeryüzü temas ettiği hava katmanını da ısıtır ve en yüksek sıcaklık öğleden sonra 2 civarında görülür! Akşam ise hava kararıp güneş batarken yerküre yavaş yavaş soğumaya başlar ama hava hemen soğumaz! Hava karardıktan 1-2 saat soğuma iyice hissedilir ve en soğuk saatler de günün ağarmaya başladığı saatlerdir! Deniz ikliminde gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları karasal iklime göre çok azdır! Çünkü deniz ikliminde havadaki nem ısınan havanın soğumasını geciktirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının NedeniGece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının Nedeni Bildiğimiz gibi dünyanın güneşe bakan yüzü gündüzdür arkada kalan yüzü ise gece! Gündüz sabahtan itibaren güneşin yerküreyi hem aydınlattığı hem de ısıttığı bir zaman dilimi olduğu için bu süre zarfında ısınan yeryüzü temas ettiği hava katmanını da ısıtır ve en yüksek sıcaklık öğleden sonra 2 civarında görülür! Akşam ise hava kararıp güneş batarken yerküre yavaş yavaş soğumaya başlar ama hava hemen soğumaz! Hava karardıktan 1-2 saat soğuma iyice hissedilir ve en soğuk saatler de günün ağarmaya başladığı saatlerdir! Deniz ikliminde gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları karasal iklime göre çok azdır! Çünkü deniz ikliminde havadaki nem ısınan havanın soğumasını geciktirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının NedeniGece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının Nedeni Bildiğimiz gibi dünyanın güneşe bakan yüzü gündüzdür arkada kalan yüzü ise gece! Gündüz sabahtan itibaren güneşin yerküreyi hem aydınlattığı hem de ısıttığı bir zaman dilimi olduğu için bu süre zarfında ısınan yeryüzü temas ettiği hava katmanını da ısıtır ve en yüksek sıcaklık öğleden sonra 2 civarında görülür! Akşam ise hava kararıp güneş batarken yerküre yavaş yavaş soğumaya başlar ama hava hemen soğumaz! Hava karardıktan 1-2 saat soğuma iyice hissedilir ve en soğuk saatler de günün ağarmaya başladığı saatlerdir! Deniz ikliminde gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkları karasal iklime göre çok azdır! Çünkü deniz ikliminde havadaki nem ısınan havanın soğumasını geciktirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gece Ve Gündüz Arasındaki Sıcaklık Farkının NedeniIsının Yayılma Yolları (Konu Anlatımı) Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır, yayar ![]() ![]() ![]() Isı enerjisi iletim, konveksiyon (taşıma = sıvı ve hava akımı) ve ışıma (radyasyon) yolu ile yayılır ![]() 1- Isı Enerjisinin İletim Yoluyla Yayılması (İletim) (Taneciklerin Çarpışmasıyla Isının Yayılması) : Maddeyi oluşturan taneciklerin birbirine çarpması ile ısı enerjisinin aktarılmasına ısının iletim yoluyla yayılması denir ![]() ![]() ![]() ![]() Katı haldeki maddenin bir ucu ısıtıldığında ısınan uçtaki tanecikler diğerleri ile çarpışarak ısıyı diğer uca aktarırlar ![]() Katı haldeki madde ısıtıldığında, ısı enerjisini alan katı madde tanecilerinin hareket (kinetik) enerjisi arttığı için titreşim hızı da artar ![]() ![]() ![]() Isıtılan Teldeki Isı Enerjisinin Telde Yayılması a) Sıcaklıkları Farklı İki Madde Arasındaki Isı Aktarımının İletim Yoluyla Gerçekleşmesi : Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması, maddeler birbirine temas ettiğinde de gerçekleşir ![]() ![]() Sıcaklığı fazla olan maddeye dokunan soğuk maddedeki tanecikler ısı enerjisini alır ve tanecilerin hareket enerjisi arttığı için titreşim hızı da artar ![]() ![]() ![]() ÖRNEKLER : 1- Sobaya konan çaydanlığın kendinin ve metal kulpunun ısınması ![]() 2- Sobadaki tencerenin içindeki metal kaşığın ısınması ![]() 3- Sıcak tavadaki katı yağın erimesi ![]() b) Maddelerin Isı İletkenlikleri : Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılabilmesi için maddeyi oluşturan taneciklerin birbiri ile çarpışması ve çarpıştığı taneciği de titreştirmesi (yani ona ısı enerjisi aktarması) gerekir ![]() ![]() Isı enerjisinin iletim yoluyla yayılması katı maddelerde, sıvı ve gaz halindeki maddelerden daha kolay gerçekleşir ![]() ![]() ![]() Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır ![]() ![]() Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir ![]() ![]() ![]() ![]() Isıyı iyi iletemeyen maddelere ısı yalıtkanı denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|