|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çeşitleri, neler, nelerdir, türkülerimiz, özellikleri |
![]() |
Türkülerimiz - Türkülerimiz Ve Özellikleri Nelerdir? Türkülerimiz Ve Çeşitleri Neler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkülerimiz - Türkülerimiz Ve Özellikleri Nelerdir? Türkülerimiz Ve Çeşitleri NelerTürkülerimiz - Türkülerimiz Ve Özellikleri Nelerdir? Türkülerimiz ve Çeşitleri Neler Türkülerimiz - Türkülerimiz Ve Özellikleri Nelerdir? Türkülerimiz ve Çeşitleri Neler Bilindiği üzere ezgilerimiz ve türkülerimiz yakıldıkları yerin ve ortamın kimi özelliklerini taşırlar ![]() Türkülerimiz ve Özellikleri a- Eğitim ve Ruhsal Etki : Her yöre insanı sözünü aynı açıklıkla veya çekinme duymadan söyleyemez ![]() ![]() Boynundaki altının Ben verdim parasını ![]() ![]() ![]() dizelerinde görülen başa kakmayı Urfa türkülerinde göremeyiz ![]() ![]() Ha bu köyün içinin Acayip bekarı var ![]() ![]() sözlerini Diyarbakır'da bulamayız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Doğu Karadeniz'in ikliminden dolayı çok çabuk harekete geçen halkı bunu öylesine kimliğini sindirmiştir ki aklına geleni hemen ama hemen sormadan edemez ![]() ![]() ![]() Seni bana metettiler Aslı var mıdır? diye saf saf sormasını hangi incelikle bağdaştırabiliriz? Bu sözler her yerde aynı uyak aynı hece ile de söylenmiyor ![]() ![]() b- Ekonomik Etkiler: Yaylaya çıkış havaları çok az örnekler dışında Erzurum'da Kars'ta yoktur ![]() ![]() ![]() Yaz gelende çıkam yayla başma Kurban olam toprağına taşma Zalim felek ağu kattı aşıma türküsüne dikkatle yanaşmamız gerekecektir ![]() Yayla yollarında göç katar katar Eşinden ayrılmış bir palaz öter ![]() ![]() ![]() türküsü ile Erzurum'un türküsünü bir terazinin eşit kefelerine koyamıyoruz ![]() ![]() ![]() Suda balık yan gider Açma yaram kan gider ![]() türküsü ile Kırşehir yöremizde duyduğumuz Suda balık oynuyor Kanım sana kaynıyor ![]() türküsündeki ''balık''ların balıkçılıkla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkülerimizi yapan etmenlerden en etkini kuşkusuz gurbettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Eğin kadın ve erkeğinin başta gurbet olmak üzere türlü nedenlerden duygulanarak söyledikleri uzun hava ezgisine Eğin ağzı denir ![]() ![]() ''Eğin ağzı elagözlü'lere Eğin dışında tek ad verildiği halde merkez kasaba ve köylerinde söyleyişlerindeki ezgi ayrılığı nedeni ile Apcağa ağzı Sandık ağzı Tığman ağzı Venk ağzı diye özel adlar da verilmektedir ![]() ''Hangi ağızla söylenirse söylensin bu ağızlar geleneksel olarak bu ağızlarda iki elagözlü bir maya usulünden sapmama vardır ![]() ''Fırat suyunun dünya kurulalı beri Munzur dağlarının binlerce metre yükseklikteki bu yöresini aşındıra aşındıra kale duvarlarına benzeyen Navril boğazı ile Gemirgap taşı boğazlarının kaç milyonlarca sene Fırat suyunun emeği olmasını ninelerimiz Hz ![]() ![]() ![]() ''Eğinlinin gurbet merkezi İstanbul'dur ![]() ![]() ![]() Gider oldum tedarikim görüldü Gitme diye yar boynuma sarıldı ![]() Bilmem neylemiştim hain feleğe Niye beni nazlı yardan ayırdı? ''Yolcular Eğin'den ayrılırken kurban kesilirdi ![]() Çekin kıratımı nalbant nallasın Kesin kurbanımı kanı damlasın Bir yiğit ki muradını almazsa Mendil alsın ölenedek ağlasın ![]() ![]() ![]() ''İstanbul'a gidilmek için genellikle Fırat üzerindeki köprüden geçilmek zorunluluğu vardır ![]() ![]() ![]() Eğin köprüsünü geçtim o yana Nazlı yarim damdan bakıyor bana ![]() Taramış zülfünü dökmüş gerdana Can gerek ki bu sevdaya dayana ![]() ![]() ![]() Gelin de elbette giden erinin Sultan Çeşmesinden kendisi için dediklerini duyar gibi olup karşılık verecektir; Gediğe varmadan Sultan Çeşmesi Nazlı yarmış evimizin neş'esi ![]() Ela gözlerini sevdiğim ağam Çok zor oldu senden ayrı düşmesi ![]() ![]() ![]() Gelin bu itirafla kalmayıp eşini götüren katırcıya da onu rahat ettirmesi için yalvaracaktır; Yine mi gurbete canımın içi Dar mı geldi sana Eğin 'in içi? Sana yalvarıram ağa katırcı Hoş götür ağamı olursun hacı ![]() ![]() ![]() "Aylar geçecektir ![]() ![]() Akşam olur güneş gider ay gelir Ben ağlarım gözlerimden kan gelir ![]() Herkesin ağası evli evinde Benim ağam hangi handa yan gelir?'' ''Eğin kadınlarına göre ağalarının bu gidişleri nin nedeni hain katırcılardır; Katırcı katırın kala miriye götürme ağamı döndür geriye ![]() Kalem kaşlarına ela gözüne Vermişim gönlümü almam geriye ![]() ![]() ![]() ''Bu kadınlardan birinin Sultan Aziz'e başvuracak kadar acıyı içinde duyduğu da olmuştur; Bir mektup gönderdim Sultan Aziz'e Okuttursun camilerde vaize Ya İstanbul için ferman yollasın Yahut da ağamı göndersin bize '' Yukarıda çok az bir bölümünü yansıttığımız bu gurbet türküleri salt Eğin'de görülmüyor ![]() ![]() Ekonomik koşullar derken akla yalnız gurbet gelmemelidir ![]() ![]() Ben varmam inekliye Yoğurdu sinekliye ![]() Mevlam nasip eylesin Omuzu tüfekliye ![]() ![]() ![]() c- Tarihsel Etkiler: Bu etkiler siyasi tarih kadar dinsel tarihle de ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yanım Ezirgan vermem Bayburd 'u Yıkılsın düşmanın verane yurdu ![]() Sağolası anam beni doğurdu İşte böyle böyle hal deli gönül İster ağla ister gül deli gönül ![]() ![]() ![]() Bir yaylığım vardı sırmadan telden Bir çift yavrum vardı tomurcuk gülden Nasıl ayrılayım bu tatlı elden? Seneler seneler kötü seneler Gide de gelmeye kötü seneler ![]() ![]() ![]() türküsü bu savaş sırasında giden bir babanın yakarışları değil midir? Bu türküyü hiç düşman görmemiş Nevşehir'de bulamayız ![]() ![]() Halkımızın çok üzüldüğü günlerin ölümsüzleşmesi için çaba göstermesi sonucunda ortaya ''ağıtlar'' çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Al-at nenni Dor'-at nenni! Döşünün arası enni ![]() ''Bana kurşun geçmez '' derdin ![]() Niçin geldin ala kannı? Bu ağıtlar toplumumuzun halk tarihine ışık tutabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kılıcımı vurdum taşa Taş yarıldı baştan başa Vezir olmuş Mithat Paşa Uyan Sultan Aziz uyan Gör ne hal olmuştur cihan Kapılarda siyah perde Sen uğrattın beni derde ![]() Ciğer parem nerelerde? Uyan Sultan Aziz uyan Gör ne hal olmuşlar cihan ![]() Ama aynı halk daha sonra belki de Taif'te boğdurulan özgürlük yiğiti Mithat Paşa'ya da ağıt yakacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu askerlik şimdi de büktü belimi biçiminde karşımıza çıkıyor ![]() Bu gurbettik indi gırdı belimi ![]() oluyor ![]() Vay bu Fırat şimdi kırdı belimi ![]() diye boy gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yürü bre Çiçek Dağı türküsündeki bu dizeyi Avşarlarda Yürü bre sarı çiçek Pir Sultan Abdal'da Yürü bre Hızır Paşa v ![]() ![]() biçimlerine girmiş olarak görüyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Ilgıt ılgıt esen seher yelleri Yazıcı'ya bildir halimiz durna ![]() Biz de yer eyledik çamlı belleri Daim dörtbudaktır dalımız durnu ![]() samah türküsündeki Yazıcı kimdir ![]() ![]() ![]() d- Uslu Yöre Sanatçılarının Etkisi: Kimi bölgelerimizde yetişen bir kısmı bilinen bir kısmı yitip gitmiş sanatçılar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir zamanlar Cumhuriyetten önce yörelerdeki beyler yanlarında bu sanatçıları barındırırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu savlarımızın tersi de var ![]() ![]() ![]() Türküler bu biçimde kullanıldıkları ve yakıldıkları ortama göre de nitelik kazanıyorlar ![]() ![]() ![]() Ne çemen ne saye-i gül Ne buhur ne buy-i sümbül ![]() Bunu vasfın etme bülbül Ben esir kakül-i yare Can kurban o şivekare ![]() ![]() ![]() Bu türküde görüldüğü gibi halk dilinden olmayan saye buy şivekar gibi yabancı sözcükler ve tamlamalar var ![]() ![]() 1- Türkünün sözleri öğrenimli birisinden çıkmış ![]() ![]() 2- Yapımcı Türk sanat müziğini bilmektedir ![]() ![]() Bunun gibi sayısız örnekler verebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Ok gibi hüblar beni yaydan yabana attılar Bilmediler kadrimi ehven bahaya sattılar ![]() dizeleriyle başlayan Muhayyer divanının hem şarkı hem türkü olarak okunmasının nedeni de her iki müziğin ve deyişin özelliklerini taşımasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sanatçı yetiştiği ortamın kültürünü yansıtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendimi Hüseyn yolundu şöyle kurban eyledim Gerden-i mecruhumu kestim kızıl kan eyledim ![]() gibi ağdalı sözlerle acısını anlatırken (Dertli) öbürü konuya daha açık ve yalın yanaşacaktır ![]() Pir Sultan Abdal'ım kollarım bağlı Yezid'in elinden ciğerim dağlı ![]() ![]() ![]() ![]() Her ikisinin de Hüseyin'e karşı sevgileri aynıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte sanatçı ile onu yetiştiren ortam arasındaki bu karşılıklı etkileşim en çok bizim alanımızda görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kars Terekemelerinden olup Ruslarla yapılan 93 (1877) savaşına katılan bir Mehrali (Mühür Ali) Beğ var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadık'ın feleğe meydanı kaldı Vatanında O'nun hicranı kaldı İkinci Köroğlu destanı kaldı Söylenir dillerde Merdi Mehrali ![]() ![]() ![]() Belli ki bu türkü Kars'ta sıkışıp kalmıyor ![]() Yiğit gitti yeri kaldı Kıratın eğeri kaldı Sona Hanım geri kaldı ![]() Havar le le Mehrali Beğ Yiğit olan böyle olur Rahmet ola Mehrali Beğ ![]() ![]() ![]() Sivas'ta kendisini tanıyanlar da boş durmuyorlar ![]() Yemene de Mehrali Beğ Yemene Çadırları kurdu m'ola çimene? Bir ara da bu döner ayaklan ayrı bir ezgi ile ayrı ana bentlerle Kırşehir' de göreceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|