Prof. Dr. Sinsi
|
Mantar - Mantar Nedir - Mantar Yetiştiriciliği -Mantar Ve Yetiştirme Yerleri Hakkında
Mantar ve Yetiştirme Yerleri
# Mantarın yetişme yerleri açık ve kapalı üretim alanları olmak üzere ikiye ayrılır Doğada tabii halde üreyen mantarların oluşması verim potansiyeli, direkt çevre koşullarına bağlı olduğundan ve bunların nasıl olacağının önceden kestirilememesi, bir tarımsal işletmenin sadece doğa mantarları toplayarak, satması ekonomik değildir, birçok riziko taşır Bu bakımdan bizim için esas olan kapalı ve kontrollü koşullarda yapılan üretimdir Zaten mantarın ticari üretim yerleri, etrafı kapatılmış, iklim koşulları kısmen veya tamamen ayarlanabilen özel üretim yerleri veya mantarın ekolojik koşullarını yaratacak, herhangi bir önlem almadan, kendiliğinden meydana geldiği kapalı alanlardır Bu yerlerin başında mağara ve tüneller, bira ve şaraphane mahzenleri Bodrum ve kilerler gelir Nitekim bu doğal kapalı alanlar, mantar üretiminin ilk yıllarında geniş çapta kullanılmıştır Ancak günümüzde üretim maliyetlerinin çok artması, bu yerlerde mantar veriminin istenen düzeye çıkartılamaması yüzünden, yerini mantar üretimini en iyi şekilde, karlı yapabilecek, günümüzün teknolojik yeniliklerinden yararlanan özel inşa edilmiş mantar üretim tesislerine bırakmıştır Bununla beraber yeni teknoloji daha çok büyük işletmelerde görülür Çünkü yatırım maliyeti oldukça yüksektir Orta, küçük ve özellikle aile işletmelerinde daha basit ve maliyeti düşük ve aşağıda vereceğimiz yetiştirme yerleri kullanılmaktadır
Mağara, Tünel ve Galeriler
# Mağara, tünel ve galeriler doğada kendiliğinden meydana gelmiş olabileceği gibi, insanlar tarafından da açılabilir Derinlik ve büyüklükleri oldukça farklılık gösterir Yine bir yıl içerisindeki sıcaklık ve nem oranları da değişkendir Bununla beraber yaz aylarında 10-20 C sıcaklığa ve % 50r11;70 neme, kış aylarında 0-10C sıcaklığa ve % 60r11;80 neme sahiptirler En önemli sorun, havalandırmada karşımıza çıkar, Toprak yüzeyinden olan derinlik ve hacimsel büyüklük arttıkça havalandırma yapılması zorlaşır ve bu üretim yerlerine kirli havanın atılacağı ve temiz havanın alınacağı bir sistem konulmalıdır Ancak havalandırmanın devreye girmesiyle, dış havanın içeri taşınması ve kompostun ortamda yaratacağı sıcaklık farklılığı, mağara ve tünellerdeki doğal iklim dengesini bozacağı unutulmamalıdır
# Herhangi bir önlem alınmaz ise, bu üretim yerlerinde ancak mevsimlik üretim yapılır Yıl boyu üretim için mutlaka klima sistemi konulması gerekir Mantar üretiminin ilk yapıldığı eski dönemlerde, üretim kompostun yere serilmesi veya kümbet şekline getirilmesiyle yapılmıştır İlerleyen yıllarda, daha ekonomik üretim için, mağara ve tünellerin yüksekliğine bağlı kalarak birkaç sıralı ranza, ranza üzerine konan torba veya kasada üretimine geçilmiştir Yerde yapılan ve klima düzenlenmesi yapılmamış işletmelerde verim 6-8 kg civarındadır Buna karşılık klima düzenlenmesi yapılmış ve ranza sistemine geçilmiş işletmelerde verim 15r11;20 kg arasında oynar
Bira ve Şaraphane Mahzenleri
# İyi bir fermantasyon mahzeninde sıcaklık mağara ve tünellerden daha düzenli olup, yaz ve kış sıcaklık 15-17C ve nem % 60r11;70 arasındadır Sıcaklık farkı 5-6 C yi, nem % 10-20 yi geçmez Kısmi bir havalandırma sistemi vardır Ancak bu havalandırma mantar üretimi için yeterli değildir Klimada hiçbir değişiklik yapılamaz ise, mevsimlik üretim, havalandırmanın düzeltilmesi ve klima sistemin yerleştirilmesi durumunda yıllık üretim gerçekleştirilir Bira ve şaraphanelerdeki mantar üretimi, aynen mağara ve tünellerde olduğu gibi başlangıç yıllarında kompostu yere serme veya kümbet şeklinde yapılmış, daha sonra ranza, torba veya kasa sistemine geçilmiştir Verim, işletmenin modernliğine bağlı kalarak 6r11;25 kg arasında oynar
Bodrum ve Kilerler
# Ülkemizde özellikle son yıllarda, büyük şehirlerde oturan halkın bütçesine ek gelir getirmek amacı ile önce banyo veya mutfağın bir kenarında birkaç torba koyarak başlayan hobi şeklindeki mantar yetiştiriciliği, daha sonra binaların alt katlarındaki depo, kiler ve bodrumların üretime uygun hale getirilmesiyle küçük işletmeciliğe dönüştürülmüştür Şu anda ise birçok küçük ve orta büyüklükteki işletmenin şehir çevresindeki bodrum ve kilerlerde mantar ürettiklerini görüyoruz Bu tip üretim yerlerinde, belediye kanunlarına göre, iskân alanlarında kompostu hazırlamak insan sağlığı açısından yasak olduğundan, kompost dışarıdan hazır olarak alınır
# Bu yüzden hazır komposta olan gereksinim gün geçtikçe fazlalaşmaktadır Bu istek, sırf kompost üretimi yapan 10r11;15 kuruluş mevcuttur Bu kuruluşlar, kompostu 15r11;25 kglik naylon torbalar içinde aşılanmış, aşılama sonrası miselleri sarmış, hatta üzerine örtü toprağı serilmiş ve primordium safhasına ulaşmış olarak, değişik kademelerde satmaktadır Materyali satın alan işletmeler, kompost hazırlama sırasında kullanacakları buharlı ısıtma sistemlerinden ve izolasyon yapma zorunluluğundan kurtulmakta ve üretim için daha basit yatırımlara girmektedir Onlar için, basit bir havalandırma ile, misel gelişme anında 24-26 C, üretim sırasında 14-16C sıcaklık temin edilmesi, bir klima sisteminin üretim odalarına takılması ile yeterli olmaktadır Kira ile tutulan 6x10=60 metrekarelik bir kapalı bodruma, enine yerleşen 5m boyundaki 5 adet ranzaya, 5 adet 1x5 m boyutunda raf yaptıklarında, 25 raf ve her raf üzerine 0,5m çapında 20 adet torba koyduklarında, odaya 500 torba sığdırabilmektedir Torba başına verim 2-6 kg kabul edilirse, 2-3 aylık bir dönem için toplam verim 1-3 tondur Bugün mantarın toptan satış fiyatı pazarda 1r11;3 TL olup, işletmenin ana geliri ortalama 4 milyar TLr17;dir Bir torbanın işletmeye maliyeti 1r11;3 milyon TL ve bir torbaya yapılan bakım masrafı 2r11;5 milyon TL olduğunda, torba başına gider ortalama5 milyon TL ve toplam gider 2,5 milyar TLr17;dir İşletmenin net karı 2r11;2,5 milyar TL arasında oynar Hesaplamadaki çekici karlılık, her sene yüzlerce kişiyi mantar üretmeye başlatmaktadır Ancak unutulmaması gereken bir nokta daha vardır Her fazla kar getiren işin, aynı şekilde rizikosu da fazladır Nitekim mantar üretiminde de riziko büyüktür Riziko ilk yıllarda kendini pek göstermez Ancak üretimin ilerleyen yıllarında ortaya çıkar İşletmede bilgi ve görgünün yetersiz olması, ayrıca üretim için yeterli olanakların bulunmaması, işletmede hastalık ve zararlıların giderek artmasını ve ortamı üretim yapılamaz hale getirmesi riziko sebepleridir Başta gelen karlılık giderek yerini zarara bırakır ve birçok işletmede olduğu gibi yetiştiricinin aklı, ilk üretim yaptığı yıllarda kalır, gözünün önünden torbalarda mantarların meydana getirdiği beyazlığı yok edemez ve bir kez mantar üreten bir kişi, kendini bu işi yapmaktan zor alıkoyar Mantar üretimi onda adeta bir bağımlılık, alışkanlık halini almıştır Geçmişteki güzel üretim hiçbir şekilde unutulamaz ve etrafa hep bu iyi durum anlatılır Bu yüzden her yıl batan ve işi kapatan yüzlerce kişi yerini, işe yeni başlayan yüzlerce kişiye bırakır
Modern Mantar Üretim Yerleri
# Mantar üretiminin ticari ve ekonomik olarak yapılması, modern anlamda bir işletmenin kurulmasıyla mümkündür Modern bir mantar işletmesi değişik ünitelerden meydana gelir Bu üniteleri şu şekilde sıralayabiliriz a) Kompostun ana maddelerini depolama yeri b) Kompost hazırlama yeri ba) Kompostun ana metaryalini ıslatma platformu bb) Yığın yapma ve kompostun I Fermantasyon platformu c) Kompostun yapımında kullanılan katkı maddelerini depolama yeri d) Kompost pastörizasyon odaları e) Örtü toprağı depolama ve hazırlama yeri f) Örtü toprağı pastörizasyon odaları g) Misel aşılama yeri h) Kuluçka odaları i) Örtü toprağı serme holü j) Üretim odaları k) Hasat sonrası temizleme ve paketleme odası l) Ürünü saklama ve depolama odası m) Ürünü kurutma veya konserveye işleme ünitesi n) Koruma ilaçları ve kimyasal madde saklama deposu o) İşçi soyunma ve dinlenme odaları p) Klima merkezi q) Enerji kaynağı yığma ve depolama yeri r) Kasa, torba boşaltma, temizleme ve depo yeri s) Çeşitli depo, garaj, alet koyma yeri ve tamirhaneler t) Misel üretim laboratuarı u) Yönetim birimi v) İşçi lojmanları w) Giriş kapısı ve kontrol noktası
# Belirtilen bu üniteler, tam teşekküllü bir mantar işletmesinde bulunması gerekenlerdir Her işletmede bu ünitelerin hepsi bulunmayabilir İşletmenin parasal gücüne, yapılacak üretim miktarının kapasitesine göre fizibilite raporunda hazırlanan işletme planına uygun şekilde seçilir Ancak işletme planı çizilirken ileriye dönük düşünülmeli ve ilerde yapılacak ek tesislere yer verecek ve onları eskilere kolayca monte edecek ve uyum sağlayacak şekilde çizilmelidir
Sap, Saman ve At Gübresi Depolama Yeri
# Yağışın az ve kısa süreli olduğu yerlerde depolamalarda üstü açık bir alanda depolama yapılır Yağışın fazla ve uzun süreli olduğu yerlerde üstü kapalı bir alan tercih olunur Bu işlem yığının üzerine branda çekmek veya kalın naylon germekle, ancak devamlılık gösteren bir işletmede sundurma şeklinde yapılır Sundurmanın çatısı çelik direkler üzerine monte edilir İş aletleri kullanan bir işletmede çelik direklerin arası bu aletlerin rahatça çalışacağı 8r11;10 m genişlikte olmalı ve sundurmanın yüksekliği 7-8 mr17;ye kadar çıkartılmalıdır Ortalama yükseklik 5 cm alınır
# Depolama alanının zemin ortadan kenarlara doğru çok hafif meyilli olacak şekilde, toprağın sıkıca bastırılması ve üzerine iri çakıl, sonra kum dökülmesiyle basit bir şekilde yapılabileceği gibi, esas olarak 10r11;15 tonluk saman ve at gübresi yüklü kamyonların her zaman rahatça gidebileceği dirence sahip olacak şekilde beton veya asfalt yapılması daha doğru olur Kenarların açık olmasında bir sakınca yoktur Hatta sundurmanın her tarafından rahatça içeri girmeyi sağlar At gübresi yığılmasında, sundurmanın 3 veya 4 kenarı 0,80r11;1,00 m yükseklikte, 0,40r11;0,60 m kalınlıkta bir duvarla çevrilebilir Boyutu fazla olan alanlarda, duvarlar arasında kamyonların girip çıkacağı kalıplar bırakılır Sundurmanın büyüklüğü, at gübresi kullanılacaksa 20r11;30 güne, sap ve saman kullanılacaksa 6r11;12 aya yetecek nitelikte olmalıdır Bir metreküp, yaklaşık 500r11;600 kg ağırlığındaki at gübresi için 2r11;3 metreküp alan, 0,50x0,50x1,20 cm boyutunda 20r11;30 kg gelen sap veya saman balyesine 0,3 metrekare yer lazımdır
# Tavuk gübresi, kuru olarak yığılacaksa ve kullanılacaksa 1 metreküp için 1,5-2,5 metrekare alan hesaplanır Kuru gübrenin, gübre parçalayıcıdan geçirilip, ince toz halini alması ve sonra kullanılması gerekir Eğer parçalama işlemi depolanan yerde yapılacaksa, alan bir kat artırılır Kuru gübrenin çuvallar içinde depolanması ve çuvalların üst üste konmasıyla daha az yer işgal edilir
# Taze tavuk gübresinin havuzlara alınması ve orada toprakların iyice ufalanıp, tarhana kıvamında, bulamaç haline getirildikten sonra kullanılması daha doğru olur 3-5 tonluk bir römork tavuk gübresi için 70-80 cm derinliğinde 2 metrekarelik bir alan hesap edilir
# Ticaret gübreleri, kireç ve alçı torbalar içinde satılmaktadır Depolanmaları sırasında mutlaka kapalı depolara alınmalıdır Nem çekme özelliklerinden dolayı, odanın kuru olması gerekir Bu üniteler kompost yapılan yerin en yakın çevresine yerleştirilir Böylece işleme sırasında, gidip gelmeden azami tasarruf sağlanır
# Kompost yapımında kullanılan önemli bu maddeler dışında diğer bazı maddeler kullanılacaksa, bu kullanılacak maddelerin özelliklerine ve kullanılacakları miktara göre depolama yerleri ayarlanmalıdır
Kompost Hazırlama Yeri (Fermantasyon Yeri)
# Soğuk ve yağışlı bölgelerde, genellikle üstü örtülü, yanları duvarlarla çevrili, yer yer aydınlatma pencereleri bulunan kapalı alandır Sıcak, ılıman ve az yağışlı yerlerde çok fazla miktarda kompost üreten işletmelerde bu işlem açık alanlarda yapılır Sıcak ve yağışı fazla olan yerlerde, yağış nedeniyle sadece sundurma yapılır
# Gerekli hallerde, sundurmanın kenarlarına kuru, sıcak veya soğuk rüzgârların estiği, havanın soğuk olduğu zamanlarda, saman balyaları koyarak geçici bir duvar sistemi oluşturulur ve koruma sağlanır Kompost pastörizasyon odası, kompost hazırlama yerine bitişik inşa edilmişse, sundurmanın bir tarafı zaten duvarla çevrilidir
# Kapalı sundurma inşaatında, duvarlar tuğladan veya briketten yapılır Soğuk bölgelerde, içerdeki sıcaklığı korumak için, arası boşluklu veya herhangi bir tecrit maddesi konulmuş çift duvar, kendiliğinden izolasyona sahip yutong tuğlalar kullanılabilir
# Çatıyı beton veya çelik taşıyıcılar taşır Çatı yüksekliği 3-8 m arasında değişir Yükleyicilerin ve aktarma makinelerinin kullanılması durumunda, makinelerin çalışma yüksekliği esas alınmalıdır İnsan gücü kullanılması durumunda 3-5 m yükseklik yeterlidir Çatı neme karşı dayanıklı bir materyalle kaplanmalıdır Eternit veya galvenize saç rahatlıkla kullanılabilir Geniş alanların kapatılması durumunda çatıyı taşıyacak dikmelerin içerde işi engellemeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir Dikmeler arasında insan gücü ile çalışmada 3-4 m ve katları olacak şekilde mesafe bırakılmalıdır Mekanizasyonda kullanılacak makinelerin çalışmasında zorluklarla karşılaşılır Zemin, makinelerin ağırlığını çekmelidir Beton veya asfalt yapılır Bir tarafa doğru meyillidir Yığın yapılırken veya aktarılırken verilen fazla sula, yığından süzülüp meyil istikametinde akıp bir noktada havuzda toplanır Yani kompost yapılan yerin bir kenarında atık suların toplanacağı bir havuz ve bu suyu havuzdan alıp tekrar yığının üzerine atacak bir pis su atan pompa sistemi bulunur Çok geniş alanlarda, meyil yığınların uzunluğu doğrultusunda ve iki yığın arasında, yığınlardan eşit uzaklıkta açılmış kanallara doğru yapılır Yani iki kanal üzeri hafif bombelidir Yığından sular iki yandaki kanallara doğru sızar Kanallar havuzda birleşir Kanalların üzerine isabet eden yere konur Bu durumda zeminin meyilli iki kenardan yığının ortasındaki kanala doğrudur Bu kanal aynı zamanda yığının en alt kısmındaki en havasız orta noktasına hava sevk edilmesinde kullanılır Böylece iki işlevin bir arada yapılması sağlanır Çok soğuk yerlerde kompost sıcaklığının korunması güçleşir Bu durumda duvarların yan tarafına ısıtıcılar yerleştirilir Kapalı alandaki hava sıcaklığın düşüp, kompost sıcaklığını düşürmesi ve fermantasyonunun aksaması önlenir Bunun yanında gerektiğinde yığının ortasına kalorifer borusu yerleştirilerek yığının ısıtılmasına gidilir Kompost yeri yapılırken, bu gibi yerler için özel işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği düşünülmelidir Açıkta kompost yaparken, zemin yine mutlaka beton veya asfalt olmalı, yağışlara karşı yığının üzeri naylonla örtülmelidir Yığının üstü örtüldüğünde, yığının iç kısmındaki havalandırma azaltıldığından aktarma şekline ve zamanına özen gösterilmeli ve yığınlar daha kısa sürelerde aktarılmalıdır Soğuk zamanlarda veya yerlerde yığın sıcaklığının düşmesini önleyecek tedbirler alınmalı, kompost reçetesi yapılırken çabuk parçalanacak ve yığında sıcaklığı arttıracak materyallere yer verilmelidir
Kompost Pastörizasyon Yeri
# Kompostun pastörizasyonunda kasa ve kütle olmak üzere iki yöntem kullanılır Son yıllarda kompostun pastörizasyonunda hemen hemen bütün ülkelerde kütle pastörizasyon yöntemi kullanılmakta, kasa ile pastörizasyon yöntemi kullanılmakta, kasa ile pastörizasyon yönteminden giderek uzaklaşılmaktadır Kasa yöntemi, şu anda sadece büyük kasa ile çalışan eski büyük işletmelerde kullanılmaktadır Ülkemizde daha çok ranza, küçük kasa ve torba içinde yetiştiricilik yapıldığından, kütle pastörizasyonu yaygınlaşmıştır Birinci fermantasyonu tamamlayan kompost, pastörizasyon odasına alınır
# İçerde 4r11;10 gün süre ile tutulur, ancak genel olarak süre 6 gündür Bu sırada kompost, içindeki mantar, bakteri, nematod, solucan, kurt, larva, sinek, böcek gibi hastalık ve zararlılardan arındırılır Aynı zamanda kompostun olgunlaşması sağlanır Oda içinde 60C sıcaklık ve %80r11;90 oransal nem bulunur Oda içi sıcaklılığın, değişik zamanlardaki dış hava koşullarına göre sabit biçimde tutulması ve odadan dışarıya ısı kaybının en az seviyede olması gerekir Aksi halde ısıtma masrafı oldukça yükselir, Bunun için odanın inşası sırasında beton, ytong, delikli tuğla veya briketten yapılmış, çift duvar arasına cam yünü, poliüretan levhalar, saman gibi ısı geçirmez maddeler konarak elde edilir, Ilıman yerlerde çift duvar örmek veya iki duvar arasında 10 cm boşluk bırakmak yeterlidir
# Pastörizasyon odasını ısıtmak ve kompostu pastörize etmek için oda içine buhar tatbik edilir Bilindiği gibi, sıcaklık artışı ile beraber buharın basıncı da artar Bu 60Cr17;de 149 mm cıva basıncına eşit bir değerdir
# Buhar basıncı ile duvarlar nemi emer Ayrıca izolasyon yeterli değilse iç duvarla, dış duvar arasındaki sıcaklık farkından dolayı, içerdeki nemli sıcak hava, soğuk duvarla temas edince soğur ve içindeki nemi, su olarak duvara bırakır Su iyi bir ısı ileticisidir Islanan duvar veya izolasyon maddesi ısı tutma özelliğini kaybeder Bir pastörizasyon odanın dış duvarları hava boşluğuna sahip olmalıdır Bunun birinci nedeni, havanın ısı iletim geçirgenliğini düşürmesi, ikinci olarak duvarın ve iki duvar arasında izolasyon olarak kullanılan malzemenin kuru maddesine bunu yansıtır ve izolasyon maddesi ıslanırsa, su iyi bir iletken olduğundan, ıslanan izolasyon maddesi ısı tutma özelliği kaybeder ve iletken halini kaybeder ve iletken haline geri döner Duvarda hava boşluğu yaratmak, nemin duvarda açık bırakılmış deliklerden dışarı çıkmasını sağlamak gerekir Yahut pastörizasyon odasının iç tarafına nemi tutan ve duvar içine girmesini önleyen tedbirler alınmalıdır
# İç duvar yüzeyi çimentolu sıva ile kaplanmalı, üzeri ziftlenmelidir Yalnız zift odadaki yüksek sıcaklık nedeniyle bir miktar akabilir Bunun yerine bitumlu boya ile boyanır İlk boyamada 1 metrekareye 0,3 kg filinkonte 1:1 oranında su ile inceltilip sürülür Bu kat kuruduktan sonra 1 metrekareye 1 kg boya düşecek şekilde ikinci kat çekilir Aynı işlem boya iyice kurduktan sonra üçüncü kez yapılır Filinkonte siyah renklidir Odanın içinde iyi görüntü vermez Bu bakımdan, ayrıca beyaz renkli bir boya ile üstü örtülür Son yıllarda pastörize odasının iç yüzü alüminyum, plastik levha veya ziftli kâğıt gibi bir buhar bariyeri ile kaplanmaktadır Hatta pastörizasyon odası plastikten yapılmaktadır
# Kütle pastörizasyonda pastörizasyon odasının bir havalandırma ünitesi vardır Odanın tabanından 40r11;50 cm yükseklikte ikinci ızgaralı bir taban daha yapılır Izgara delikleri, üzerine kompost konduğu zaman aşağı düşürmeyecek, ancak attan hava akımı verildiğinde bunu rahatça kompostun her tarafına eşit sevk edecek şekilde ve büyüklükte açılmalıdır Normalde 1r11;2 cm çapında, 1r11;2 cm aralıkla delikler açılmış levhalar veya aralarında 1r11;2 cm genişliğinde açıklık bırakılarak döşenen latalar olabilir İkinci zemin gerektiğinde yüklü bir römorkun ve yükleyici bir traktörün ağırlığını çekecek güçte inşa edilmelidir
# Pastörizasyon odasına bir veya iki kapı yapılır İki adet kapı yapıldığında, kompost, kompost hazırlama yerine bakan birinci kapıdan pastörizasyon odasına yükleyici traktör, römork, bant sistemi veya insan gücü ile el arabalarında getirilip doldurulur Oda içinde kompostun en fazla doldurmada yükseklik 2 mr17;dir Daha fazla olduğu zaman alttan basılan hava rahatlıkla kompost içinden geçerek üst taraftaki boşluğa çıkamaz Yani oda sirkülasyon temin edilemez Oda doldurulduğunda kapısı kapatılır Pastörizasyon sonunda bu kapıda kompostun doldurması ve boşaltılması aynı kapıdan yapılır Pastörize odanın kapıları çelik veya alüminyumdan yapılmalıdır Isı geçirgenliğini önlemek üzere iki tabaka arasına 5 cm kalınlığında poliüretan yerleştirilmelidir Ahşaptan yapılan kalıplar aşırı sıcak ve nem yüzünden çabuk bozulmaktadır Ancak ahşap kapıların üzeri galvaniz saç levhalarla kaplanır ve birleşme yerleri lehimlenerek, ahşap kısmına nem geçmesi önlenirse kullanılabilir Kapılar kapatıldığında zaman içten dışa veya dıştan içe hava sızdırması olmamalıdır Çok iyi kapanmalıdır Zamanla açılıp, kapanmada zorlanma meydana getirmemelidir
# Havalandırmanın, dışarıdan temiz hava alınan ön kısmına filtre yerleştirilir Bu filtre % 99,9r17;luk emniyette olmalıdır Dış havada serbest halde bulunan zararlı mantar ve bakteri sporlarının filtre içinden geçip, temiz hale getirilmiş kompostun içine girip tekrar hastalık ve zararlılarla bulaştırmasına müsaade edilmemelidir Bu tip filtreler özel imal edilir ve piyasada satılır Fiyatları oldukça pahalıdır Bulunduğumuz yerde özel filtre bulma olanağı yoksa iki galvanizli, kare örgü tel kafes arasına 2r11;4 cm kalınlığında cam yünü konmalı ve filtre yapılmalıdır Bu filtre %90r11;95 havayı mikroplardan temizler Ancak bu filtre içinden hava nede olsa güçlükle geçer Diğer filtrelerde hava geçişi daha kolaydır Filtreden hava geçişi zor olduğundan, filtrenin yüzeyi, hava kanalı yüzeyinin ez az dört katı olmalıdır Geçirgenlik geniş yüzeyle arttırılmış olur Filtre dışarıda olduğundan, yağışlarda ıslanır Tozlu havadan dolayı çabuk tıkanır Islanan filtre üzerinde zararlı mantar ve bakteriler üreyebilir Dikkat edilmez ise, burada çoğalırlar ve filtrenin iç yüzeyine de geçer Bu duruma gelmiş filtre artık enfeksiyon kaynağı olmuştur İçeriye mikroplu hava taşır Filtre 2r11;3 ayda bir kontrol edilmeli ve gerekirse hemen değiştirilmelidir Ayrıca ıslanmaya ve tozlanmaya karşı korunmalıdır
# Hava kanalı galvanizli saç, beton ve fiberglastan yapılabilir Kanal dört köşe veya yuvarlak şekillidir Boyutu 50x50, 40x60, 60x70 cm veya çapı 50r11;70 cmr17;dir Kanal yapılırken sert dönüşlerden ve köşelerden kaçınılmalıdır Yuvarlak dönüşler tercih edilir
# Dışarıdan gelen hava kanalı ile pastörizasyon odasından gelen kanal arasında bir damper bulunur Damper değişik kademelerde çalışır Birinci kademede pastörize odasına sadece dışarıdan gelen temiz havayı basar İkinci kademede sadece pastörizasyon odasının havasını sürküle eder, yani oda havasını kendi içine karıştırır Üçüncü kademede istenen ölçüde iki havayı birleştirerek pastörize odasına sevk eder
# Havalandırmanın en önemli elemanlarından birisi hava basan vantilatördür Aksial veya radial olan iki tipi vardır Aksial vantilatörlerin elektrik motoru kanal içinde bulunduğundan, sıcak ve nemli hava motorun çabuk bozulmasına veya yanmasına sebep olur Ayrıca hava değişim kapasitesi düşüktür Ancak fiyatları ucuzdur Radial vantilatörlerin motorları dışarıdadır Sadece üfleyici paneller kanal içinde bulunur Basınç-volüm fonksiyon karakteristikleri stabildir Hava akımını değişik yönlere rahatlıkla çevirebilir Randımanı %80-85r17;tir Alış fiyatı, aksihal vantilatörlere nazaran %20r11;30 daha pahalıdır Pastörize odasında kullanılacak vantilatörün kapasitesi, oda içine konacak kompost miktarına göre tespit edilir Bir ton kompost için saatte 200r11;300 metreküp havaya gereksinim vardır Pastörizasyon odasına her seferinde 30 ton kompost konulsa, bir ton kompost için 300metrehüp/h gereksiniminde, 30 ton için 30x300=9 000 metreküp/h olur Çeşitli kayıplar için bu istenen miktara %20r11;30 fazlalık eklendiğinde 12 00r11;14 000 metreküp/hr17;lık havaya ihtiyaç vardır Şu halde vantilatörümüzün hava kapasitesini minimum 12 000 metreküp/h olacaktır Ancak kompost içinden havanın itilerek geçmesi gerekecektir Bu basıncı sağlamak üzere, vantilatörün kapasitesi yanında en az 50r11;100 mm basıncı bulunmalıdır
# Havalandırma sistemi havayı pastörize odasındaki ızgaranın altından basar ve odanın tavanındaki üst kısmından çeker Böylece oda içinde sirkülasyon sağlanır Sıcaklığın 60Cr17;de sabit tutulduğu ve kompostta pastörizasyon işleminin uyguladığı dönemde, dışarıdan taze hava alınmaz, sadece odanın iç havası devredilir 6r11;18 saat sonra taze hava kademeli olarak devreye sokulur Sıcaklık 50r11;55 Cr17;de sabitleştirilir 1r11;3 gün sonra kapak daha fazla çalışarak 45-50r17;ye düşürülür Kompost olgunlaştığı ve içinde artık amonyak gazı kalmadığı an, yani 4r11;10 günün sonuna doğru veya kompostu pastörize odasından çıkarmadan bir gün önce, dış hava kapağı tamamen açılır İç sirkülasyon kapağı kapatılır Bu durumda dışarıdan devamlı taze hava basılır Pastörize odasına taze hava basılmaya başlandığı an içeride hava şişmeğe başlar Şişen fazla havanın bir yerden dışarı atılması gerekir Aksi halde odaya basılması ters basınçtan dolayı durur Bunu önlemek üzere, pastörize odasına basınçtan dolayı atılması gereken havanın çıkaracağı bir Ekzos deliği konur Bu çıkış deliği, tavanda veya tavana yakın bir yerde duvara konur Ekzos deliğinin dış kısmında içeriden gelen tazyikle açılan ve tazyik düşünce kapanan ve sızdırmazlık sağlayan kapaklar bulunur İçeride hava basıncı artınca kapaklar açılır ve fazla hava dışarı atılır Kapaklar, dışarıdan gelen havayı geçirmeyecek tarzda yapılır
# Pastörizasyon odasının ızgara altına buhar borusu konarak değişik noktalardan içeriye buhar verilir Havalandırma tesisi ile gelen hava, buharı alıp kompos içine sokar ve kompstun sıcaklığı 60Cr17;ye çıkartılmalıdır Isıtma sadece buhar yardımı ile yapılabileceği gibi, havalandırma tesisatının iç içe dış havayı karıştıran damperinden sonra kanal içine ayrıca ısıtma için radyatör de konabilir Hangi yolla ısıtma sağlanılacaksa, ona göre hesaplama yapılır Sadece buhar sevk edilir veya ısıtma ile beraber buhar verilir
# Pastörize odası her boşaltmadan sonra temizlenir Bu bakımdan oda içine bir adet su musluğu konulmalıdır Ayrıca ızgara altına düşebilecek Kompost parçalarının temizlenmesi için, ızgaranın belirli yerlerden sökülüp, takılabilir olması gerekir
Misel Aşılama Yeri
# Misel aşılama yeri, pastörize odasından sonra yerleştirilir Mekanizasyona sahip işletmelerde en önemli ünitelerden birisidir
# Burada pastörizasyon odasından kasa içinde, bant üzerinde veya herhangi bir şekilde getirilen kompostun boşaltıldığı bir tank bulunur Tankın içinden Kompost döner çekiciler tarafından alınıp, bir noktadan ince bir şerit haline geçirilir Bu sırada ya elle veya yine alet yardımı ile tohumluk miseller karıştırılır Tane Kompost veya çeşitli maddeler üzerine sarılmış misel serpilerek, belli bir sıvı içinde geliştirilmiş ve süspansiyon haline getirilmiş ve süspansiyon haline getirilmiş miseller püskürtülerek komposta aşılanır Aşılanmış Kompost tekrar kasalara, naylon torbalara veya bant yardımı ile ranzalardaki raflara taşınıp doldurulur Hafifçe bastırılır Son yıllarda kompostu tohumla açılayan, torba, kasa veya pres torbalarla dolduran değişik aletler yapılmıştır Bu işlemleri yapacak aletlerin büyüklüğüne göre, aşılama yerinin boyutları tespit edilir Duvarlarda izolasyon yapmaya gerek yoktur Ancak soğuk dönemlerde işçilerin rahat çalışması için ısıtma yapılabilir Holün havalandırılmasında özel havalandırma pencereleri kullanılır Bunlar filtrelidir İçeriye zararlıların girmesi önlenir Tohumlukta aşılama, kompostun en hassas olduğu dönemdir Pastörize odasından Kompost tertemiz çıkmıştır Bu sırada kompostun enfeksiyon kapması, kültür mantarı misellerinden önce ve zarar veriş oranına göre az veya hiç ürün alınmayabilir Bu bakımdan Kompost aşılama sırasında çok temiz çalışmak gerekir
# Bizde plastik torba sistemi yaygın olduğundan ve torbalar da genellikle insan gücü ile doldurulduğundan, misel aşılama holü için 25r11;50 metrekarelik bir alan yeterlidir Eğer torbalar makine ile doldurulacaksa alan 100 metrekarenin üzerine çıkartılır Dolan torbalar vakit geçirilmeden bant yardımı ile veya taşıyıcı arabalarla kuluçka odasına götürülür
Kuluçka Odaları
# Kasalar veya torbalar içinde veya bant üzerinde kuluçka odasına getirilen ve ranzalara doldurulan aşılanmış Kompost 24-26C sıcaklıkta ve %90r11;95 nemli ortamda bırakılır Tohumluk miselden Kompost içine atlayan miseller 15r11;20 gün sonra ortamın tamamını sarar Sarması tamamlanan ortam kuluçka odasından dışarı alınır Kuluçka odasında istenen iklim koşullarının sağlanması için, odanın soğuk zamanlarda ısıtılması ve sıcak zamanlarda soğutulması, nem düzeyini sağlamak üzere nemlendirilmesi gerekir Odanın içine gerekli klima sistemi yerleştirilmelidir İstenen klima koşullarını elde etmek ve enerjiden tasarruf sağlamak üzere inşaatı izolasyonlu yapmakta fayda vardır Kuluçka odalarının sadece dış duvarları izole edilir Aradaki iç duvarlarda ısı transferi olmaz Çünkü odalar aynı sıcaklıkta ve nemdedir İzolasyon için, iki duvar arasında 5r11;10 cmr17;lik bir boşluk bırakmak yeterli olabilir Çok soğuk yerlerde boşluk 5 cm kalınlığında stafor, cam yünü veya saman, talaş ve benzeri maddelerle doldurulur Misellerin ilk yetişme döneminde taze, temiz havaya gereksinim yok denecek kadar azdır Bu bakımdan kuluçka odasına havalandırma tertibatı konulmayabilir Fakat kompost içinde miseller gelişirken bir enerji meydana gelir Ayrıca kompostun tam olgunlaşmadan alınıp aşılanması durumunda, bu kompostta ihtimar devam eder ve yine kızışma ortaya çıkar Bu durumda odaya gerekli taze hava verilmezse ve odanın sıcaklığı, dolayısıyla kompostun sıcaklığı düşürülemezse, kızışma hızla artar ve kompost sıcaklığı mantar misellerinin gelişemeyeceği yaşam sınırının üstüne çıkar Miseller ölür İşte zaman zaman karşılaşacağımız istenmeyen olayların meydana gelmesini önlemek üzere, kuluçka odalarına da havalandırma tertibatı yerleştirilir Havalandırma, saatte 4r11;6 defa oda havasını değiştirecek ve hızı 3 m/sn geçmeyecek şekilde düzenlenir Ayrıca kirli havanın çıkacağı bir ekzos deliği konulmalıdır Bu olanak, istendiği an kuluçka odalarının üretim odalarına dönüştürülmesini sağlar Böylece kuluçka odalarını, üretim odalarından ayıran tek unsur sıcaklık ve nem düzeyleridir
# Genellikle kuluçka odalarına bir adet sulama musluğu konması unutulur Zaman zaman kuruyan kompostun üst kısmının veya kompost üstüne örtülen kâğıtların nemlendirilmesinde, ayrıca odanın her boşaltılmasında, etrafın yıkanmasında su kullanılır Pis suların akması için bir de pis su çıkış deliği bulunmalıdır
# Kuluçka odalarının iç döşemesi ve büyüklüğü, üretim odalarının iç döşemesi ve büyüklüğü ile aynıdır Bu bakımdan daha geniş bilgi üretim odalarında verilmiştir
Örtü Toprağı Hazırlama Yeri, Pastörizasyon Odası ve Örtü Toprağı Serme yeri
# Örtü topağı hazırlama yeri, yapısı itibariyle kompost hazırlama yerine benzer Örtü toprağı çeşitli maddelerin karıştırılmasıyla hazırlanır Sundurmanın bir tarafında, üç tarafı duvarla çevrili ve açık tarafı sundurmaya bakan, karışıma giren maddelerin ayrı ayrı elenmiş bir şekilde depolanacağı, bölmeli bir yer yapılır Maddeler buradan alınıp, sundurmanın ortasında istenen oranlarda karıştırılarak yığılır Birkaç defa aktarılıp, bir örnek bir karışım elde edilir Sonra kasalara veya torbalara doldurulur Sundurmanın diğer yanında bulunan örtü toprağı kimyasal yolla temizlenir Bu işletmelerde pastörizasyon odası yapılamaz
# Kimyasal yolla örtü toprağını formaldehit uygulamasında, hazırlanan örtü toprağı karışımı bir tarafa aktarılır Bu esnada sıvı halinde ilaç örtü toprağına pülverizatörle püskürtülür Yeterli bulunmazsa aktarma ve püskürtme işlemi bir kere daha tekrarlanır Sonra üzerine kalın plastik örtü, muşamba veya branda serilir Hava sızdırmayacak şekilde kenarları kapatılır Bu yüzden kimyasal ilaçlamada sundurma alanının biraz büyük tutulmasında fayda vardır
# Örtü toprağının pastörize edileceği sıcaklık 60-80Cr17;dir Sıcaklık buhar vererek temin edilir Bu bakımdan hem nem, hem de sıcaklık kaçışına karşı izole edilmelidir Örtü toprağı kasalar içinde pastörize edilecekse, odanın zemini beton yapılır ve kasalar bu zemin üzerine sıralanır Buhar aşağıdan, kenarlardan verilir Üst tarafta bir ekzos çıkışı bulunur Ekzos çıkışına, içerde oluşan basınca göre açılıp kapanan kapak konur Örtü toprağı çuvallar içinde odaya alınacaksa, zeminden 25r11;30 cm yükseklikte bir ızgara yapılır Çuvallar bu ızgara üzerine yerleştirilir Buhar ızgara altına verilir 4r11;5 çuvaldan fazla üst üste yığın yapılamaz Aksi halde alttan kalan çuvallarda örtü toprağı sıkışır, topaklaşır Daha fazla sırada yapılacaksa, oda içine ranza yapılmalı, bu ranzalara çuvallar tek veya iki sıra üst üste gelecek şekilde konulmalıdır Pastörize işlemi sonunda toprak kendi halinde soğumaya bırakılır ve istenirse pastörize odasında kullanımına kadar bekletilebilir Pastörize odası devamlı kullanılıyorsa, materyal buradan temiz bir depoya alınır Üstü kapalı şekilde kullanıma kadar muhafaza edilir
# Hastalık ve zararlılardan arındırılmış örtü toprağı ve komposto misel saldırılmış kasa veya çuvallar, örtü toprağı serme holüne getirilir Burada ya elle veya makine ile kasa ve çuvalları üzerine 3-5 cm kalınlığında örtü toprağı serilir Hafifçe bastırılır Üstü düzeltilip, yerleştirme odasına alınır Bu işlemlerin filtreli havalandırması olan bir ortamda ve çevreden hiçbir yolla hastalık ve zararlıların bulaşmasına sebebiyet vermeyecek şekilde yapılması gerekir Çünkü bu sırada meydana gelen bulaşma ilerde büyük ürün kayıplarına neden olur Büyük işletmelerde çalışma holündeki makineler yardımı ile örtü toprağı serilir Ranza sisteminde örtü toprağı yetiştirme odalarında görülür Ranza içinde misel sarmış kompost üzerine örtülür
Üretim Odaları
# Üretim odalarında kasa sistemi kullanılıyorsa, oda boştur Büyük kasaların 4-6r17;sı üst üste konmuş şekilde fork-lift ile taşınır ve üretim odasına yerleştirilir Küçük kasalar özel taşıma arabaları veya insan gücü ile üretim odasına getirilip üst üste ve yan yana sıralanır Kasalara ranza şekli verilir Torba ve yine küçük kasa sisteminde üretim odası içine ranza yapılır Kasalar ve torbalar ranza üzerine konur Son olarak ranzalara kompost doldurulur ve üretim direkt ranzada gerçekleştirilir
# Üretim odalarında sıcaklık 14-18C, nem %75r11;85 arasında değişir Sıcaklığı sabit tutmak üzere daha basit bir izolasyona gereksinim vardır Odalar arasında izolasyon yapılamaz Sadece dışa gelen duvarlara uygulanır Bazı işletmelerde üretim sonrası, kompost boşaltımından önce hastalık ve zararlılardan arındırılmak, boşaltmada bunları etrafa yaymak üzere, oda 80Cr17;de buhar uygulamasına tabi tutulur Eğer bu uygulamanın yapılması düşünülüyorsa, o zaman işletmedeki üretim odalarının iç ve dış duvarları iyi izole edilmelidir Aksi halde sıcaklık ve buhar yandaki üretim odalarına geçerek, orada mantar üretimi için uygun olmayan koşullar yaratır
# Üretim odalarında istenen klima, ya her oda için ayrı ayrı yapılır veya merkezi sistemde koşullandırılmış hava ana kanaldan oda içlerine tali kanallar alınır Merkezi sistemde ilk tesis masrafları daha azdır Odaların tek tek klimalandırılması daha pahalıya mal olur, ancak bunlarda istenen koşullar daha sağlıklı sağlanır Tercihlerden birini seçmek, işletmeyi kuracakların hakkıdır
# Kuluçka odası olmayan işletmelerde, komposttaki ilk misel geliştirilmesi üretim odalarında yapılır Bu durumda odanın sıcaklığı iki kademeye, kuluçka dönemi için 24-26C ve II Misel gelişme ve üretim için 14-18Cr17;ye ayarlanmak mecburiyetindedir Ayrıca nem %75r11;95 arasında değişebilir Odanın izolasyonu, ilk şekle göre daha çok önem kazanır
# Üretim odalarında iyi bir havalandırma düzeni kurulmalıdır İçeride biriken karbondioksit ve nemin dışarıya atılması, dışarıdan temiz havanın içeriye alınması ve gerektiğinde iç ve dış havanın belirli oranlarda karıştırılması ve nihayet sadece iç havanın içerde sirküle edilmesi gerekebilir Havalandırma, bir saat içinde oda havasının en az 4r11;6 kez, özel durumlarda 10r11;14 kez değişmesi sağlamalı ve bunu 2r11;3 m/sn hızda yapacak kapasiteye sahip olmalıdır Havanın filtreden süzülmüş olarak içeri alınması gerekir Aksi halde zararlı ve hastalıkların kendileri veya sporları rahatça içeriye girerek kültür mantarını zararlandırabilir
# Oda kapıları mümkünse yana çekilerek açılmalıdır Bu şekil yer kazancı yanında, kapılar açılıp kapanırken fazla hava giriş ve çıkışına izin vermez Kapılar iyi izole edilmelidir Rutubete karşı dayanıklıdır Kasa sisteminde kapılar öyle bir yere konmalıdır ki, en son kasa yığını bile rahatça odaya rahatça odaya girebilsin veya rahatça boşaltabilsin Genelde odanın bir köşesine yerleştirilir Ranza sisteminde iki ranza arasına gelecek şekilde konur İki ranzalı odalarda ön duvarın tam orta kısmına yerleştirilir İnsan gücü kullanan işletmelerde kapılar tek kanat ve genişliği en az 1 m, yüksekliği 2 m; odalara el arabası, küçük traktör, römork veya fork-lift ile girmesi durumunda, çift kanat, genişliği en az 2 m, yüksekliği kasa yığın yüksekliğinden 40r11;50 cm daha fazla olmalıdır Mekanizasyona sahip işletmelerde 4 m genişlik ve 4,5 m yükseklikte büyük kalıplar kullanılır Bu büyük kapıların bir kanadına ayrıca insan giriş ve çıkışı için küçük bir kapı monte edilir
# Üretim odalarının temizlenmesi ve mantarların sulanması için her odada bir su musluğu bulundurulmalıdır Pis suların iyi bir şekilde toplanması, dışarı atılması önemli bir konudur İçeride kalan sular oda hijyeni yönünden hastalık kaynağı olacağı gibi, ıslak ve kaygan bir zemin yaratır Bu durum sık sık iş kazalarının meydana gelmesine sebebiyet verir
|