![]() |
2 Mahmut İslahatları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 2 Mahmut İslahatları2 Mahmut Islahatları 2 Mahmut Islahatları 2 Mahmut Döneminde Askeri Alandaki Islahatlar * Sekban-ı Cedit Ocağı kuruldu ![]() * Eşkinci Ocağı kuruldu ![]() * İlk kez askeri amaçlı nüfus sayımı yapıldı, sadece erkekler sayıldı ![]() ![]() * Yeniçeri Ocağı kaldırıldı (1826) ![]() ![]() * Yeniçeri Ocağı’nın yerine “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” (Muhammed’in Övülmüş Askerleri) ordusu kuruldu ![]() * Tıp Okulu ve Harp Okulu kuruldu ![]() NOT: Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması ile padişahlar yeniden yönetime egemen olmuştur ![]() ![]() Yönetim Alanındaki Islahatlar * Divan kaldırılarak yerine “nazırlılar/bakanlıklar” kuruldu ![]() * Memurlar, “iç işleri/dâhiliye” ve “dış işleri/hariciye” memurları olmak üzere ikiye ayrıldı ![]() * Askeri ve idari işleri düzenlemek için danışma meclisleri kuruldu ![]() * Dirlik sistemi (tımar ve zeamet) kaldırıldı, memurlara maaş bağlandı ![]() * “Sened-i İttifak” imzalandı (Sened-i İttifak; II ![]() ![]() ![]() NOT: Osmanlı Devleti’nde demokratikleşme alanında atılan ilk adım 1808 yılında imzalanan Sened-i İttifak’tır ![]() ![]() ![]() 2 Mahmut Döneminde Kültür ve Eğitim Alanındaki Islahatlar * Ortaokul seviyesinde Rüştiye okulları açıldı ![]() * Medreselerin yanında Avrupa tarzında eğitim kurumları açıldı ![]() ![]() * Enderun kaldırılarak yerine devlet adamı yetiştiren okul kuruldu ![]() * İlköğretim zorunlu oldu ![]() * İlk defa Avrupa’ya öğrenci gönderildi ![]() * Harp Okulu, Tıp Fakültesi ve Bando Okulu açıldı ![]() * “Takvim-i Vakayi” adıyla ilk resmi gazete çıkarıldı ![]() 2 Mahmut Döneminde Sosyal Alanda Yapılan Islahatlar * Müsadere Usulü, yani devletin vatandaşların mallarına el koyması uygulaması kaldırıldı ![]() * İlk Posta ve Polis örgütü kuruldu ![]() * İlk Karantina Sistemi ve Sağlık Örgütü oluşturuldu ![]() * Kıyafette değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı ![]() ![]() * Devlet dairelerine padişah portresi asılması uygulaması getirildi ![]() Ekonomi Alanında Yapılan Islahatlar * Yerli malı kullanımı teşvik edildi, memur ve asker elbiselerinin yerli kumaştan yapılması emredildi ![]() * Yerli üretimi arttırmak amacıyla yerli üreticiye gümrük kolaylığı sağlandı ![]() NOT: Her alanda (ekonomik, sosyal, askeri, eğitim gibi) ıslahat yapan tek padişah II ![]() ![]() NOT: 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|