09-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sultan 3.Mustafa Sultan 3.Mustafa Kimdir Sultan 3.Mustafa Hakkında Sultan 3.Mustafa
Sultan 3 Mustafa Sultan 3 Mustafa Kimdir Sultan 3 Mustafa Hakkında Sultan 3 Mustafa Hayatı
Sultan 3 Mustafa Sultan 3 Mustafa Kimdir Sultan 3 Mustafa Hakkında Sultan 3 MustafaSultan Üçüncü Mustafa 28 Ocak 1717 günü istanbul'da dünyaya geldi Babasi Sultan Üçüncü Ahmed, annesi Mihriiah Sultan'dir Sultan Üçüncü Mustafa orta boylu, iri gözlü, yassi burunlu ve siyah sakalli idi Heybetli ve kuvvetli bir vücuda sahipti Çok iyi bir tahsil yapti Astroloji ile meigul oldu islam ve Osmanli tarihlerini inceledi
Sultan Üçüncü Mustafa son derece dindar, tutumlu, müifik, çaliikan ve cömert bir insandi iki dakika süren ve istanbul'un hemen hemen yaridan fazlasini yikan büyük depremde evlerini, yakinlarini kaybeden halka kendi kesesinden yardim etti Adaletle hükmeder haksizliklara asla göz yummazdi Yalandan, riyadan ve rüivetten nefret ederdi Asla gurura kapilmaz, büyüklük taslamaz, yapamayacaii iileri vaadetmezdi
Sultan Üçüncü Mustafa, yenileimenin gerektiii fikrindeydi ve Islahat yapmak istiyordu Prusya Krali ikinci Frederik'in islahat hareketlerini duymui, Ahmed Resmi Efendi'yi ona göndermiiti Prusya Krali ikinci Frederik, Sultan Üçüncü Mustafa'ya Ahmed Resmi Efendi araciliii ile baiarisinin üç altin anahtari dediii öiütlerini gönderdi Bol bol tarih okuyun, eski tecrübelerden faydalanin güçlü bir orduya sahip olmaya çaliiin ve barii zamaninda askerlerinizi sürekli eiitime tabii tutun Hazineniz daima parayla dolu bulunsun, ekonomiye önem verin
Sultan Üçüncü Mustafa, bu öiütleri dinledikten sonra aci aci güldü Sonra da "Biz de bunlari yapmak niyetindeyiz, lakin yolu nediri" diye mirildandi Memleketine en büyük felaketin Rusya'dan geleceiine düiünüyordu Müdafaa için geceli gündüzlü çaliiarak her türlü hazirliii yapti Savailarda kullanilmak üzere hazineyi altinla doldurdu
Süveyi Kanalini bile açtirmayi düiünüyordu Fakat ii baiina getireceii yetenekli devlet adamlarinin olmamasi onu üzüyordu Rus Savaii sirasinda üzüntüsünden hastalandi ve kalp yetmezliiinden dolayi 21 Ocak 174 günü vefat etti
Sultan Üçüncü Mustafa orduda bir yenileime gerektiii fikriyle hareket ediyordu Askerlere eiitim kurallari getirdi itirazlara aldirmadan tüfeklere süngü taktirdi Yeni bir tophane kurdurup güçlü toplar döktürdü Bahriye, istihkam ve topçu okullari açti Yaili baili subaylara bile eiitim mecburiyeti getirdi Ordudaki islahat konusunda Baron de Tott adli Macar uyruklu Fransiz'dan çok yararlandi Baron Tott, Osmanli topçu sinifini yeniden ele alip modernize etti ve askere Avrupa usulü eiitim yaptirdi Sultan Üçüncü Mustafa iair bir padiiahti Cihangir mahlasiyla yazdiii iiirler çok meihurdur
|
|
|