Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, halil, isyanı, patrona, tanımı

Patrona Halil İsyanı Patrona Halil İsyanı Hakkında Patrona Halil İsyanı Tanımı

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Patrona Halil İsyanı Patrona Halil İsyanı Hakkında Patrona Halil İsyanı Tanımı

Patrona Halil İsyanı Patrona Halil İsyanı Hakkında Patrona Halil İsyanı Tanımı Patrona Halil İsyanı
Patrona Halil İsyanı Patrona Halil İsyanı Hakkında Patrona Halil İsyanı Tanımı Damat ibrahim Paia'nin açtiii zevk ve sefahat devrinden memnun olmayan bu yapilanlari israf olarak gören bir kitle oluimuitu Bu topluluk iran seferinden olumsuz haberler gelmesi üzerine, harekete geçmii camilerde ve diier yerlerde propaganda yaparak ayaklanmanin zeminini oluiturmaya bailamiiti Yeniçerilerin içerisinde de huzursuzluk belirmiiti On yedinci Aia Bölüiü Yeniçerisi Patrona Halil ve yandailari 25 Eylül 1730'da ayaklanmayi bailatmiilar, ancak halkin onlara katilmamasi endiiesiyle bu giriiimlerinden vazgeçmiilerdi

isyancilar üç gün sonra Bayezit caminin Kaiikçilar kapisi tarafindan yürüyüie geçerek ayaklanmayi resmen bailattilar Esnafi da dükkanlarini kapatarak kendilerine katilmaya ikna eden isyancilar, hapishaneleri boialttilar ve yeniçerilerden de yardim gördüler

Yeniçeri aialarindan Hasan Paia onlara karii harekete geçtiyse de baiarili olamadiBu geliimeler üzerine Sultan Üçüncü Ahmed isyancilarin ne istediklerinin sorulmasini istedi isyancilar, Sadrazam Damat ibrahim Paia ile birlikte 37 kiiinin kendilerine teslim edilmesini istediler

Lale Devri'nin önemli kiiilerinden olan Damat ibrahim Paia ve bazi devlet adamlari idam edilerek isyancilara teslim edildi isyan sirasinda iehir tahrip edildi isyancilar Sadabad Köikü'nü yaktilar Ayrica Divan iairlerinden Nedim de isyan sirasinda öldüPatrona Halil ve diier isyanci bailari, bu sefer de tüm isteklerini yerine getiren Sultan Üçüncü Ahmed'in tahtan indirilmesini istedi Kendisine ve ailesine zarar verilmemesi durumunda tahttan çekileceiini bildiren Sultan Üçüncü Ahmed, 1 Ekim 1730'da Osmanli tahtini iehzade Mahmud'a birakti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com