Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etkileyici, güzel, osmanlı, padişahlarından, padişahlarının, sözler, sözleri

Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının Sözleri

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Padişahlarından Güzel Etkileyici Sözler / Osmanlı Padişahlarının Sözleri

Avrupaliların Muhtesem Süleyman diye andiklari Kanuni Sultan Süleyman Han, Muhibbi mahlasi ile çok güzel siirler yazmistır
Bir gün, saray bahçesindeki aðaçlarin karincalar tarafindan istila edildiðinin görünce, karincalarin öldürülmeleri hususunda, zamanin Þeyhülislami Zenbilli Ali Efendi'den fetva ister Sualini de þiir þeklinde yazar:

"Dırahtı (agacı) sarmıþ olsa karınca,
Zarar var mı karıncayı kırınca?"

Zenbilli Ali Efendi, sultandan geri kalmaz ve suale yine aynı zarif üslupla cevap verir ve þu beyti yazar:

"Yarın divanına Hakk'ın varınca,
Süleyman'dan alır hakkın karınca"

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-10-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Fatih Sultan Mehmed'ten İnce Sözler

Eğer Padişah Ben İsem, Size Emrediyorum Gelip Ordunun Başına Geçin Eğer Padişah Siz İseniz, Gelip Devletinizi Düşmanlara Karşı Savunun

* İmparatorunuza Söyleyin Şimdi ki Osmanlı Padişahı Öncekilere Benzemez Benim Gücümün Ulaştığı Yerlere, Sizin İmparatorunuzun Hayalleri Bile Ulaşamaz

* Ya Ben Bizans'ı Alırım; Ya da Bizans Beni

* Fatih Olmasaydım Ulubatlı Hasan Olmak İsterdim

* Yapmak İstediğimi Sakalımın Bir Teli Bile Bilseydi, Sakalımın O Telini Hemen Koparır ve Yakardım

* Bu Dünya Ölümlüdür Her Fani Gibi Bende Ölümü Tadacağım

* Dünya Devleti Ebedi Değildir Fani Cihanda Hiç Kimse de Ölümsüz Değildir İnsanların Dünyada Nefesleri Sayılıdır ve Ölümsüzlük Kapısı Kapalıdır

* Hayatım Boyunca ALLAH'ın Emirlerinden Dışarı Çıkmadım ALLAH'ın Rızasını Kazanmak İçin Uğraştım Tek Gayem Bu İdi

* Şeyhim Akşemseddin Hazretleri İle Beraber Yaptığım Zikrin Lezzetine Dünyaları Bile Değişmem Eğer Şeyhim İzin Verseydi Zikir Yolunu Tercih Eder, Saltanatı Terk Ederdim

Fatih Sultan Mehmed'in Yazdığı Gazellerden Bir Örnek :

" İmtisal-i Cahidü fi'llah olubdur niyyetüm
Din-i İslam'un Mücerred Gayretidür Gayretüm

Fazl-ı Hakk u Himmet-i Cünd-i Ricaullah İle
Ehl-i Küfri Serteser Kahreylemekdür Niyyetüm

Enbiya Vü Evliyaya İstinadum Var Benüm
Lütf-i Hakk'dandur Heman Ümmid-i Feth ü Nusretüm

Nefs ü Mal İle N'ola Kılsam Cihanda İctihad
Hamdülillah Var Gazaya Sadhezaran Rağbetüm

Ey Muhammed Mücizat-ı Ahmed-i Muhtar İle
Umarum Galib Ola A'da-yı Dine Devletüm "

Gazelin Günümüz Türkçesine Çevrilmiş Şekli :

" ALLAH Yolunda Şavaşmaktır Niyetim
İslam Dininin Yanlızca Yücelmesidir Gayretim

ALLAH'ın ve Evliya Ordusunun Yardımıyla
Küfür Ehlini Baştan Başa Kahreylemek Niyetim

Peygamberlere ve Velilere Dayanmışlığım Var Benim
ALLAH'ın Lütfundandır Fetih Ümidim ve Kuvvetim

Benliğimi ve Malımı Dünyada Feda Etsem Ne Olur ?
ALLAH'a Hamd Olsun, Var ALLAH Yolunda Savaşmaya Yüzbin Rağbetim

Ey Mehmed ! Ahmed-i Muhtar'ın Mucizeleriyle
Umarım Galip Olur Din Düşmanlarına Devletim "

fatih sultan mehmed; sırrımı sakalımın bir tanesi öğrense bütün sakalımı keserim demiş

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 09-10-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Osman Gazi’nin Orhan Gazi’ye Vasiyeti

ömrünü, kurucusu olduğu Devlet-i Âl-i islâm’ıntemellerini sağlamlaştırmak ve onu parlak bir geleceğe kavuşturmakuğrunda adayan Osman Gazi, 1326’da Söğüt’te vefat etmeden önce oğluOrhan Gazi’ye yaptığı şu vasiyet, tam bir siyasetnâme niteliğindedir:

“Allah-u Teâlâ’nın emirlerine muhalif bir iş işlemeyesin! Bilmediğinişeriat ulemâsından sorup anlayasın; iyice bilmeyince bir işebaşlamayasın! Sana itaat edenleri hoş tutasın! Askerine inâmı (nimeti),ihsanı (ikramı) eksik etmeyesin ki, insan ihsânın kulcağızıdır Zâlimolma! Âlemi adâletle şenlendir ve cihadı terk etmeyerek beni şâd et!

“Nerede bir ilim ehli duyarsan ona rağbet, ikbâl (ilgi) ve yumuşaklıkgöster Askerine ve malına gurur getirip müminlerden uzaklaşma Bizimmesleğimiz Allah yolu ve maksadımız Allah’ın dinini yaymaktır Yoksakuru kavga ve cihangirlik dâvâsı değildir Sana da bunlar yaraşırDaima herkese ihsanda bulun Memleket işlerini noksansız gör! HepiniziAllahu Teâlâ’ya emânet ediyorum!” Sözlerini tamamladıktan sonra tekraryanına çağırmış ve vasiyetine hususî olarak şunu da eklemişti:“islâmbol’u (istanbul’u) aç gülzâr (gül bahçesi) et!”

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi

Kanuni Sultan Süleyman

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com