Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alem, çeşnigir, emir, emiri, saray, selçuklularda, teşkilâtı

Saray Teşkilatı, Emir İ Alem Emir İ Çeşnigir,Emiri Alem,Selçuklularda Saray Teşkilatı

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Saray Teşkilatı, Emir İ Alem Emir İ Çeşnigir,Emiri Alem,Selçuklularda Saray Teşkilatı

saray teşkilatı, emir i alem emir i çeşnigir,emiri alem,selçuklularda saray teşkilatı
saray teşkilatı, emir i alem emir i çeşnigir,emiri alem,selçuklularda saray teşkilatı

Saray teşkilâtı

Sarayda sultanın âilesi ve maiyeti otururdu Saray teşkilâtı ve teşrifâtçılık önceleri Oğuz töresine göre yapılırken, sonraları İslâmî hüviyet kazandı Sarayda, sultanla dîvânlar arasındaki irtibâtı Hâcibü’l-hâcib denilen Hâcib sağlar; örfî meselelerin hallinde kadıya da yardımcı olurdu Hâcibler, sultânın îtimâd ettiği şahıslar arasından seçilirdi

Emîr-i candâr; saray muhâfızlarının başı olup, maiyetindeki hassa birlikleriyle sarayın ve sultanın emniyetini sağlamakla vazifeliydi Silâhdâr; merâsimlerde sultânın silâhlarını taşıyıp, silâhhânedeki muhâfızların âmiriydi

Emîr-i alem; sultânın “Râyet-i Devlet” denilen bayrağını, saltanat sancaklarını taşımak ve muhâfaza etmekle vazifeliydi Emîr-i alemin maiyetinde alemdârlar vardı Yasacı; bayrak ve nevbet takımını muhâfaza ve idâre ederdi

Câmedâr; sultânın elbiselerinin muhâfızıydı Emîr-i meclis; sultânın ziyâfetlerini hazırlatıp, teşrifâtçılık yapardı Emîr-i çeşnigîr; sultânın yemeklerini hazırlayan ve sofra hizmetlerini yapan çaşnigirlerin âmiriydi Şerabdâr-ı has; sultânın şerbetlerini hazırlamak, haftanın belirli günlerinde toplanan mecliste ve yemeklerde hizmetle vazifeliydi Serhenk (Çavuş); merâsimlerde ve sultanın seyâhatlerinde yol açardı Ayrıca, Abdâr, Emîr-i Âhur, Üstâdüddâr, Vekîl-i Has, Emîr-i Şikâr, Bazdâr ve Nedimler de sarayda vazifeli kimseler arasındaydı

saray teşkilatı, emir i alem emir i çeşnigir, emiri alem, selçuklularda saray teşkilatı, emiri çeşnigir,büyük selçuklularda saray teşkilatı ,saray teşkilati ,emir i çeşnigır, selçukluda saray teşkilatı ,emir i alem nedir, saray teskilatı ,emir i çesnigir, saray teşkilatında emir i alem, selçuklularda emir i alem,

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com