Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahmet, çabaları, dönemi, iyy, karlofçada, kaybedilen, kurtarma, yerleri

İıı. Ahmet Dönemi (1703-1730) Karlofçada Kaybedilen Yerleri Kurtarma Çabaları

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İıı. Ahmet Dönemi (1703-1730) Karlofçada Kaybedilen Yerleri Kurtarma Çabaları

III AHMET DÖNEMİ (1703-1730)

KARLOFÇADA KAYBEDİLEN YERLERİ KURTARMA ÇABALARI:
ııı Ahmet dönemi (1703-1730) karlofçada kaybedilen yerleri kurtarma çabaları

1)- PRUT SAVAŞI (1711)
Gelişmeler:
Ruslar (Çar Deli Petro) denizlere inme politikasının sonucu olarak Baltık Denizi kıyıları için
İSVEÇ ile savaşmış, Ruslara yenilen İsveç kralı "DEMİRBAŞ ŞARL" Osmanlı Devletine sığınmıştı
Sebepler: a)- İsveçlileri takip eden Rus kuvvetlerinin Osmanlı topraklarına girerek tahrip etmeleri,
b)- Osmanlı Devletinin 1700 İstanbul Antlaşmasında Ruslara verdiği AZAK Kalesi'ni geri almak
istemesi
c)- Rusya'nın Osmanlı Ortodokslarını ayaklanmaya teşvik etmesi
Savaş:
1711 yılında Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Rus ordusunu yendi
Sonuç:
Prut Antlaşması İmzalandı(1711)
Maddeleri:
1- Ruslar Azak Kalesini geri verecek ve İstanbul'da elçi bulunduramayacaklardı
2- İsveç Kralı ülkesine rahatça geri dönebilecekti
3- Ruslar Kırım ve Lehistan işlerine karışmayacaklardı

2)- OSMANLI-VENEDİK VE AVUSTURYA SAVAŞLARI (1715-1718)
Osmanlıların 1711'de Ruslardan Azak Kalesini geri almaları Karlofça'da kaybettiği diğer yerleri de geri almaları umudunu güçlendirdi 1715'de Osmanlı Devleti Mora'yı Venediklilerden geri almak için savaşı başlattı Osmanlı Devleti'nin Venediklilere karşı başarılar kazanması üzerine sıranın kendisine geldiğini gören Avusturya'da savaşa girdi(1716) Ancak Osmanlı Devleti aynı başarıyı Avusturya'ya karşı gösteremedi
SONUÇ: PASAROFÇA ANTLAŞMASI İmzalandı(1718)
Maddeleri:
1- Mora Osmanlılar'da kalacak
2- Osmanlı Devleti Belgrat'ı ve Eflak'ın bir bölümünü Avusturya'ya verdi
NOT: Osmanlı Devleti Pasarofça Antlaşmasından sonra Avrupadaki olaylardan uzak kalarak bir barış
siyaseti izledi 1718-1730 yılları arasındaki bu döneme LALE DEVRİ denir

3 ahmet dönemi ,iiiahmet dönemi ,3ahmet dönem,i tarih 3ahmet dönemi 3 ahmet dönemi 1703 1730 ,3ahmet devri 1703 1730, ahmet dönemi ,iii ahmet donemi, 3ahmetdönemi, iii ahmet dönemi ,lale devri 1703, 3ahmet dönemi maddeleri, iii ahmet 1703 a 1730

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com