Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açılışı, biten, camiinin, camiisinin, hakkında, inşası, süleymaniye

Süleymâniye Câmii'nin Açılışı, İnşası Biten Süleymaniye Camiisinin Açılışı Hakkında

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Süleymâniye Câmii'nin Açılışı, İnşası Biten Süleymaniye Camiisinin Açılışı Hakkında

Süleymâniye Câmii'nin Açılışı

İnşasına başlayalı 6 sene olmuştu
Padişah da, halk da sabırsızlanıyordu

Câmiin içinde kullanılan 4 direk vardı ki, tarihi bakımdan önem taşıyorlardı O direklerden birisi İskenderiye'den, ötekisi Baalbek Hârabelerinden getirilmişti Üçüncüsü ''Saray-ı âmire'' civarından, dördüncüsü ''Kıztaşı'' semtinden nakledildiler

Süleymâniye Câmiinde kullanılan ''Ak Mermerler'' Marnara adasından, ''Yeşil Mermerler'' Arabistan yarımadasından temin edildiler

Nihayet kubbesi kapandı Duvarları -emsalsiz- çinilerle kaplandı Üstâd ''Karahisarı'' san'atkar kalemiyle, eşsiz ''Hatlar'' çizdi
Bir gün, Kanuni süleyman çıkageldi!
Hassa Mimarı Sinan Ağa Minber'in tanzimiyle meşguldü

Karşısında birdenbire padişahı görünce, hörmetle selamladı

Fakat Hünkâr hiddetli idi:

- Bu Câmii Şerifin tamamlanması niye gecikir? Ne zaman bitecekse, haberimiz ola dedi

Mimar Başı gene saygı ile, şu cevabı verdi

- Saadetlû Padişahımın Devletinde, İnşa'Allah 2 ay kâfi gelir

Sultan Süleyman, pek de inanmıyarak ayrıldı

Birçok dedikodu, tezvirat ve hased'e rağmen, Mimar Sinan sözünde durur İki ay dolmadan, anahtarlarını Padişaha teslim eder

Açılış günü ''muhteşem'' Süleyman, yanındakilere sorar:

- Câmiin kapısını önce açmaya, kim layık ola?

Hakşinas yakınları cevap verirler:

- Mimar Ağa, aziz bir Pir'dir Cümleden layık, ol emekdarınızdır

Bunun üzerine padişah, Koca Sinan'a döner:

- Bina eylediğin şu mübârek Câmii; sıdk'u sâfâ ve duâ ile, senin açman evladır (1557) buyurur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com