Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boyundan, dönemi, istilası, karakoyunluakkoyunlu, karakoyunlular, moğol, musulda, oğuz

Musul'da Karakoyunlu-Akkoyunlu Dönemi,Oğuz Boyundan Karakoyunlular, Moğol İstilası

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Musul'da Karakoyunlu-Akkoyunlu Dönemi,Oğuz Boyundan Karakoyunlular, Moğol İstilası

Musul'da Karakoyunlu-Akkoyunlu Dönemi,Oğuz boyundan Karakoyunlular, Moğol istilası
Musul'da Karakoyunlu-Akkoyunlu Dönemi,Oğuz boyundan Karakoyunlular, Moğol istilası

Moğol istilası öncesi Maverâünnehrve Horasan taraflarında bulunan Oğuz boyundan Karakoyunlular, Moğol istilası esnasında Fırat ve Dicle'nin yukarı vadilerine göç edip yerleşmişlerdi Karakoyunlu Aşireti'nin en nüfûzlu kolu olan Baharlı Kolu Reisi Bayram Hocaoğlu, Karakoyunlu Devleti'nin kurucusu olup Celâyirlilerden Sultan Üveys zamanında onun hizmetinde bulunmuştu Sultan Üveys'in

1365'te İlhanlılardan alarak ilhak ettiği Musul'u Bayram Hocaoğlu daha sonra zabtetmişti Sultan Üveys'in vefatından sonra Celâyirlilere bağlı kalmak üzere Musul, Ercişve Sincar'ı önce Bayram Hocaoğlu, sonra oğlu veya yeğeni Kara Mehmed idareleri altında bulundurmuşlar, Hocaoğlu ve Kara Mehmed, Memlûk Sultanı Berkukadına hutbe okutarak Timur'a karşı Memlûklara yakınlaşmışlardı

Kara Mehmed 1390'da beylik mücadelesi içinde öldürüldü Yerine geçen Kara Yusuf Bey,Celâyirliler ile birlikte Timur'a karşı mücadele ettiyse de yakalanarak hapsedildi Fakat bir müddet sonra Şam Naibi Şeyh Mahmud tarafından kurtarıldı 1400 senesinde Musul'a Hüseyin Beyadında bir naib bırakan Timur kendisi ile ittifak yapıp Anadolu ve Suriye seferine iştirak eden Akkoyunlu Devleti kurucusu Kara Yülük Osman'a Diyarbekir eyaletini verdi Kara Yülük Osman, Mardin'i 1409'da alıp kısa süre sonra da Musul'a hâkim duruma geldi Aynı sene içinde de Artukoğulları Devleti ortadan kaldırıldı

1462 senesinde melikler arasında meydana gelen ihtilaflardan dolayı bir çok yerleşim alanları basılıp yağma edilen bölgenin asayiş ve istikrarı, Musul Hâkimi Cihangir b Ali Bey Türkmânî'nin vefatından sonra tekrar sağlandı Fakat beş sene sonra Akkoyunlu Uzun Hasan Bey ortaya çıkarak önce Musul vilâyeti ve havalisini ele geçirdi ve vefatından sonra da Musul sırasıyla oğlu Halil ve aynı sülaleden Yakup şah, Ali Beyve Rüstem Mirza'nın idareleri altında kaldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com