Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abidesi, göktürkleri, hakkında, kül, tarihi, tigin

Kül Tigin Âbidesi,Kül Tigin Göktürkleri Hakkında,Kül Tigin Tarihi

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kül Tigin , Göktürkleri Çin esaretinden kurtaran ve ikinci Göktürk devletini kuran İlteriş Kutluk Kağan ‘ın küçük oğludur Ağabeyi Bilge Kağan ‘la birlikte gece gündüz çalışmış , Türk ordularına komutanlık yaparak büyük zaferler kazanmıştır731 tarihinde bir savaşta ölünce , derin bir üzüntüye kapılan ağabeyi Bilge Kağan tarafından hatırasına , bir sene sonra (732) bir âbide diktirilmiştir
Bu âbidede konuşan Bilge Kağan’dır Tarihi bilgiler verilirken , Kül Tigin ‘in yaptıkları , devletin kuvvetlenmesindeki hissesi çok duygulu ve coşkun bir şekilde anlatılmıştır Âbidenin en içli kısmı Bilge Kağan ‘ın ölen kardeşine ağladığı bölümdür
Âbideler içerisinde bu zamana kadar en az tahribata uğrayan bu âbidedir Âbideyi , Hakan ailesinden ve Kül Tigin ‘ in yeğeni olan Yolluğ Tigin yazmıştır Ayrıca , âbidenin batı cephesinde çince yazılar da bulunmaktadır
İfade ve ihtiva ettiği bilgiler bakımından bu âbide en sağlamı ve dolgun olanıdırifade daha düzgün ve cümleler akıcıdırDerin ve şiirimsi bir söyleyiş görülür

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com