Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çetr, hükümdar, selçuklularda, töre, şemsiyesi

Selçuklularda Töre,Hükümdar Şemsiyesi, Selçuklularda Hükümdar, Çetr Hükümdar

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Selçuklularda Töre,Hükümdar Şemsiyesi, Selçuklularda Hükümdar, Çetr Hükümdar

Hükümdar
Selçuklularda Töre,Hükümdar şemsiyesi, selçuklularda hükümdar, çetr hükümdar
Selçuklularda Töre,Hükümdar şemsiyesi, selçuklularda hükümdar, çetr hükümdar

Töre ve müesseselerin tanıdığı haklarla devletin tek hakimidir Sultan ünvanlı hükümdârlara umûmiyetle Sultânülâzam denilirdi Türklerdeki Hâkan veya Kağan, batıdaki imparator kelimelerinin karşılığıdır Sultan, Türkçe adının yanında İslâmî ad da taşırdı Halîfe tarafından künye ve lakab da verilirdi Sultan merkezde oturur, ülke toprakları hânedan mensuplarınca idâre edilirdi Merkeze bağlı beylik ve atabeglikler vardı Sultanın hâkim olduğu ülkelerde adına hutbe okunur ve para basılırdı Fermanlara ve dîvânın kararlarına büyük sultanın imzâsı yerine tuğra çekilip, tevkiî (nişan) yazılır ve emir ondan sonra yürürlüğe girerdi Harplerde ve devlet ileri gelenleriyle yaptığı seyahatlerde, hâkimiyet işâreti olarak başının üstünde atlastan veya altın sırmalı kadifeden yapılmış çetr (hükümdar şemsiyesi) tutulurdu Çetre, sultanın ok ve yaydan meydana gelen armaları işlenirdi Hükümdarlık sarayının kapısında veya saltanat çadırının önünde, namaz vakitlerinde, günde beş defâ nevbet (mehter) çalınırdı Sultan, haftanın belirli günlerinde devlet ileri gelenleriyle yüksek mevkili memur ve kumandanları huzûruna kabul edip, memleket meselelerini görüşür ve ahâlinin hâlinden haberdâr olurdu

selçuklularda töre, hükümdar şemsiyesi, selçuklularda hükümdar, çetr hükümdar şemsiyes,ihükümdara verilen isimler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com