Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çaldıran, muhaberesi, nedenleri, nelerdir, savaşı

Çaldıran Savaşı, Çaldıran Muhaberesi,Çaldıran Savaşı Nedenleri Nelerdir

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

ÇALDIRAN SAVASI

Yavuz Sultan Selim, babasi Sultan Ikinci Bayezid ve kardesleri ile taht mücadeleleri vererek tahta çiktiginda, Osmanli Devleti sikintili bir dönem yasiyordu Bu bunalimli dönemin en büyük sebebi Dogu'daki Sii-Safevi Devletiydi Bu devletin ortadan kalkmasiyla huzur saglanacak ve Türkistan yolu Osmanlilara açilacakti Yavuz Sultan Selim'in en büyük amaci dogudaki bütün Türk Islam devletlerini tek bir devlet çatisi altinda birlestirmekti Yavuz Sultan Selim, 1514 yili baharinda ordusuyla birlikte Iran seferine çikti Osmanli kuvvetleri, Erzincan'dan Tebriz'e dogru yürüyüsüne devam etti Çaldiran'da 23 Agustos 1514'te yapilan savasta Osmanli kuvvetleri büyük bir zafer kazanirken, Safeviler bozguna ugradilar Sah, kaçarak hayatini zor kurtardi Yavuz yoluna devam ederek Tebriz'e girdi Sehirdeki birçok sanatçi ve ilim adami Istanbul'a gönderildi Bu zafer sonucunda Sah Ismail eski prestijini kaybetti Bu sayede Dogu Anadolu'da Osmanlilar için bir tehlike kalmamis oldu 15 Eylül 1514'te de Tebriz'den Karabag'a hareket eden Yavuz'un amaci, kisi orada geçirip, baharda Iran'i tümüyle almakti Ancak sartlar müsait olmadigi için Amasya'ya gidildi Çaldiran Zaferi'nden sonra, Erzincan, Bayburt kesin olarak Osmanli hakimiyetine geçti Kemah kalesi alindi 12 Haziran 1515'de kazanilan Turnadag zaferi ile Dulkadiroglu beyligine son verildi Diyarbakir, Mardin ve Bitlis Osmanli hakimiyetine girdi Böylece Anadolu'da Türk birligi saglanmis oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com