|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| alanında, atatürkün, eğitim, inkılâplar, nelerdir, yaptığı |
Atatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar Nelerdir |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Atatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar NelerdirAtatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar Nelerdir Atatürkün Eğitim Alanında Yaptığı İnkılaplar Nelerdir Amaçları 1 Laik ve çağdaş eğitimi sağlamak![]() 2 Bilimsel eğitimi sağlamak![]() 3 Eğitimde birliği sağlamak![]() 4 Kız ve erkek çocuklar arasında eğitim eşitliği sağlamak![]() 5 Eğitimi kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak![]() 6 Her alanda teknik eleman yetiştirmek![]() 7 Eğitimi millileştirmek![]() İnkılaplar: 1 Tevhid-i Tedrisat Kanunu – 3 Mart 1924 • Öğretim birleştirilerek bütün eğitim kurumları MEB’e bağlandı ![]() • Medreseler kapatılarak laik eğitim anlayışı etkili hale getirildi ![]() • Azınlık okullarında ve yabancı okullarda dini ve siyasî amaçlı eğitim verilmesi önlendi ![]() 2 Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun – 2 Mart 1926• İlk, orta, lise ve yüksekokulların belli esaslara göre düzenlenmesi amaçlanmıştır ![]() 3 Yeni Türk Harflerinin Kabulü – 1 Kasım 1928• Batılılaşma alanında atılan önemli bir adımdır ![]() • Okuma- yazma kalaylaştı Basılan kitap sayısı arttı Avrupa ile bilgi ve kültür aktarımı kolaylaştı![]() 4 Tür Tarih Kurumu’nun Kurulması – 15 Nisan 1931• Ümmetçi tarih anlayışı yerine, laik ve milli bir tarih anlayışı getirilmiştir ![]() 5 Türk Dil Kurumu’nun Kurulması – 12 Temmuz 1932• Türkçe’yi yabancı kelimelerden kurtarmak ![]() • Türkçe’nin zenginliğini ortaya koyarak, Türk dilinin dünya üzerindeki saygınlığını artırmak |
|
|
|