Misak-İ Millinin Önemi |
09-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Misak-İ Millinin ÖnemiMisak-ı Millinin Önemi Misak-ı Millinin Önemi • Amasya Görüşmeleri’nde alınan kararla yurdun her tarafında seçimler yapılarak Mebuslar Meclisinin açılmasına zemin hazırlanmıştır Meclisin İstanbul’da açılmasına karar verilince M Kemal İstanbul’a gitmemiştir Fakat onun düşüncelerini temsil eden Felah-ı vatan adıyla bir grup kurulmuştur Bu grup hazırladığı Misak-ı Milli’yi Son Osmanlı Mebusan Meclisine kabul ettirmiştir(28 Ocak 1920) 1 Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada işgal edilmemiş böl*geler kesin Türk yurdudur, parçalanamaz 2 Kars, Ardahan ve Batum’da (Elviya-i Selase) gerekirse referanduma gidilecektir 3 Araplar kendi geleceklerini kendileri belirleyecektir (Arap*ların çoğunlukla yaşadığı yerlerde referandum yapılacaktır) 4 Batı Trakya’nın geleceği referandum ile belirlenecektir 5 İstanbul, Marmara ve Halifenin güvenliği sağlandığı tak*dirde, Boğazlar trafiğe açılacaktır 6 Azınlıklara, diğer ülkelerdeki Türk azınlığa tanınan haklar tanınacaktır 7 Siyasi, mali ve adli gelişmemizi engelleyen sınırlamalar kabul edilemez (Kapitülasyonlar) Önemi: 1 Milli mücadelede hedefler kesin olarak belirlendi 2 Vatan sınırları (Misak-ı Milli Sınırları) kesin olarak belir*lendi 3 Son Osmanlı Meclis-i Mebusan’ın aldığı en önemli karardır + Bu kararlar meclis onayından geçtiği için resmiyet kazanmış kararlardı + Meclis-i Mebusan; kongre kararlarından etkilenmiştir |
|