Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aragon, krallığı

Aragon Krallığı

Eski 05-29-2009   #1
[KAPLAN]

Aragon Krallığı

Aragon Krallığı

Aragon Krallığı, 11 ve 15 yüzyıllar arasında bugünkü İspanya’nın kuzeydoğusunda varolmuş devlet

Aragon Krallığı Katalonya ve Valencia’nın yanı sıra, Fransızların yaşadığı çeşitli bölgeler ile Akdeniz’in karşı kıyısındaki çeşitli toprakları da (Balear Adaları, Sicilya, Napoli ve Sardinya) içine alıyordu1035′te III Sancho, küçük bir Pirene yurdu olan Aragon’u bağımsız bir krallık haline getirerek, üçüncü oğlu I Ramiro’ya bıraktıRamiro, bu dağlık bölgeye doğudaki Sobrarbe ve Ribagorza’yı da kattı

12 yüzyılın sonlarında Müslüman Araplardan geri alınan topraklar üzerinden büyüdü1118′de Araplardan alınan Zaragoza başkent yapıldı1140′ta Aragon ile Katalonya’nın birleşmesi, daha çok Katalanlara yaradı

Katalanlar, kendilerini Kastilya’ya karşı savunmanın mali ve askeri sorumluluğunu, büyük ölçüde Aragon bölgesinde yaşayanlara düştüğünü bildikleri için, ticarete ve denizlerde yayılmaya yöneldiler15 yüzyıla gelindiğinde, Aragonlu soylular, tüccar Katalanların gücünü dengeleyebilmek için Kastilya ile birleşmeyi yeğlemeye başlamışlardıİki krallık 1479′da birleşti, ama Aragon parlamentosu ile öteki yönetsel kurumlar, anayasal haklar 18 yüzyıl başlarında V Felipe tarafından feshedilene değin özerkliğini korudu

Eski Aragon Krallığı’nın sınırları 1833′e değin yönetsel bir bütün olarak varlığını sürdürdü ve o tarihte, bugünkü üç ayrı ile (Aragona, Katalonya ve Valencia) bölündü

Aragon Krallığı'nın 1210'daki sınırları

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com