![]() |
Cumhurbaşkanlarımız |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() CumhurbaşkanlarımızMustafa Kemal Atatürk ( 23 ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() GÖREV SÜRESi 29 EKİM 1923 10 KASIM 1938 1881 yılında Selanik'te doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci Dünya Harbi sırasında, Çanakkale Muharebelerinde, Tümen Komutanı olarak görev yapıı ![]() ![]() ![]() ![]() Mondros Mütarekesi'nden sonra Sevr Anlaşması hükümlerine dayanılarak ülkenin yabancılar tarafından işgali üzerine, son Osmanlı padişahı Vahdettin Han tarafından Anadolu'ya gönderildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 26 Ağustos 1922'de işgalci Yunan kuvvetlerine karşı Büyük Taarruz'u başlattı ![]() ![]() ![]() ![]() 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet'in ilân edildiği gün, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu ![]() ![]() ![]() ESERLERİ Atatürk'ün Özel Mektupları Mustafa Kemal Atatürk Kaynak Yayınları / Siyasal Tarih ve Türkiye Dizisi "Atatürk'ün Özel Mektupları", ilk kez Sadi Borak tarafından derlenmiştir ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün bu mektupları, yaşadığı dönemin ve içinde bulunduğu siyasal ve toplumsal olayların birer aynası gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Atatürk'ün Özel Mektupları", yakın tarihimizin bilinmeyen ya da az bilinen kimi olaylarını açıklığa kavuşturmuş olması bakımından her zaman başvurulması gereken kaynak bir yapıt niteliğindedir ![]() Atatürk Konuşuyor "Nutuk Öncesi" Mahmut Soydan, Falih Rıfkı Atay Tekin Yayınevi Bu kitap için anılarını kağıda döken Falih Rıfkı Atay ve Mahmut Soydan'a Atatürk'ün özel demeci "Benim anlattıklarım ve anlattıklarımı değerlendirmek için size verdiğim belgeler okunduktan sonra, bütün Türk milletini, özellikle Türk aydınlarını vicdan ve fikir hesaplaşmasına çağırmak isterim ![]() ![]() ulaştırıyorsam, elbette bundan, büsbütün başka bir amacım vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dediklerimi, olaylar eylemlerle kanıtlamamış olsaydı, bu sözlerimin kapsadığı gerçeği -güç anlaşılabilir düşüncesiyle-, bir zaman daha yayımlamakta ağır davranmaya belki gerek görürdüm ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Atatürk'ten Anılar Kemal Arıburnu İnkılap Kitabevi / Atatürk İle İlgili Kitaplar Atatürk'ün düşüncelerini ve kişiliğini ortaya koymak ve değişik yönleriyle anlatmak çabasını güderken, çok dar bir çerçeve içinde de olsa, O'nu anlatanların da bu ortam içindeki yerlerine ve kişiliklerine de değinmiş bulunuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() gönüllerinde duymayanlar, davasına baş koymayanlar, başlarını omuzlarının üzerinde bir yük gibi taşıyanlar O'nu anlatamazlardı ki ![]() ![]() ![]() Anılarla Mustafa Kemal Atatürk İsmet Kür Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Atatürk Dizisi İsmet Kür, "Yazın bir bütündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ten Anılar Kazım Özalp, Teoman Özalp Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Atatürk Dizisi ![]() ![]() ![]() 1930'lu yıllarda çocuk yaşlarında olan, bugünün belirli yaş düzeyinin üzerindeki akranlarımdan bir kısmı, Atatürk'ü, bir kez uzaktan dahi görmüş olmayı, haklı olarak büyük bir mutluluk saymaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün Avrasya Devleti İsmet Bozdağ Tekin Yayınevi Atatürk'ün gözünde Milli Misak'ın anlamı nedir? Milli Mücadele'de, Sovyetlerden, ne zaman ve ne kadar yardım aldık? İran'a 1923 yılında Uçak armağan ettik mi? Neden? ![]() ![]() ![]() Enflasyonun yüzde 250'lerde olduğu 1924 yılında 100 ![]() ![]() ![]() Niçin? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, İnönü'nün çocuklarına okumalarını sağlamak için mirasından pay ayırdı mı? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, kimin Cumhurbaşkanı olmasını istiyordu? Kim oldu? ![]() ![]() Atatürk'ün Fikir Sofrası İsmet Bozdağ Tekin Yayınevi Atatürk'ün akşam sofralarına çok ilişildi; "Yaran sofrası" denildi; "Malum Zevat Sofrası" denildi; hatta "Sarhoş Sofrası" diyenler bile oldu ![]() ![]() ![]() Atatürk sofralarını en iyi anlatan söz, yine Atatürk'ün sözüdür: "Hükümet Uyandı; Hadi Biz Artık Yatalım!" Hayat ve Hatıratım Rıza Nur Kendini Anlatıyor Rıza Nur, Abdurrahman Dilipak İşaret Yayınları / Belgelerle Yakın Tarih Dizisi Hayat ve Hatıratım Cilt: 3 Rıza Nur-Atatürk Kavgası Rıza Nur - Abdurrahman Dilipak İşaret Yayınları / Belgelerle Yakın Tarih Dizisi Atatürk ve Pietro Canonica Semavi Eyice Eren Yayıncılık Mustafa Kemal ve Corinne Lütfü Bir Dostluğun Öyküsü Melda Özverim Milliyet Yayınları "Çarşamba akşamı, sizinle geçirdiğim günün tatlı hatırasıyla İstanbul'dan ayrıldım ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu anda Hotel Bulgarie'deyim fakat bu otelden menun değilim, yarın değiştirmeyi düşünüyorum ![]() "Ertesi gün şehirde kısa bir tur yaptım ![]() ![]() ![]() "İşte Arıburnu'nda İngilizlerle savaştayım ![]() ![]() ![]() Sınıf Arkadaşım Atatürk Okul ve Genç Subaylık Anıları Ali Fuat Cebesoy İnlilap Kitabevi / Atatürk İle İlgili Kitaplar Mustafa Kemal'i altmış yıl önce bir cuma akşamı tanımıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazi ve Latife İsmet Bozdağ Tekin Yayınevi Atatürk, "Gazi Mustafa Kemal" günlerinde, İzmir'de bir genç kızla tanıştı ve evlendi ![]() ![]() ![]() Nasıl tanıştılar, nasıl yaşadılar, niçin ayrıldtılar? Bu konuyu çok insan yazmaya heveslendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitap, Atatürk'ün bütün özelliklerini: Tutalım, sigara içerken, ne zaman halka yaptığını, ne zaman yapmadığını; yatağına pijama ile mi, gecelikle mi girdiğine varıncaya kadar titiz bir gerçekçilikle saptanmış ve işlenmiştir ![]() ![]() Yaveri Atatürk�ü Anlatıyor Salih Bozok Doğan Kitapcılık İstanbul 2001 "Atatürk'le birlikte yaptığım seyahetlere dair bazı defterde notlarım olduğu gibi, Atatürk'ün bana gönderdiği çok kıymetli mektupları vardır ![]() ![]() ![]() İşte Salih Bozok'un bu mirası, ölümünün 60 ![]() ![]() Esir aldığı Trikopis'e Napolyon'u örnek gösteren ![]() ![]() ![]() İzmirde kendisine diklenen İngiliz konsolosu odasından kovan ![]() ![]() ![]() Annesinin mezarının başında ulusal egemenlik yemini eden bir Mustafa Kemal bulacaksınız ![]() Tabiî Latife Hanım'la evlenmelerinin ve boşanmalarının öyküsü, İnönü ile küslüklerinin içyüzünü, sofrada kopan kimi kavgaların ilginç ayrıntılarını ve Atatürk'ün hastalığının perde arkasını da ![]() ![]() ![]() Cumhurbaşkanı Gazi M ![]() Nuri Onat Çağdaş Yayınları / Tarih-Anı-Gezi-Olay Dizisi Devrim tarihimizdeki yeri çok önemli bir kitap bu ![]() ![]() ![]() ![]() Hümanist Atatürk Hamdi Ülkümen Çağdaş Yayınları İster günümüzde yaşasın ister tarihte yaşamış olsun, insanın sevdiği, saygı duyduğu, onu her anımsayışta heyecanlanıp mutlu olduğu insanlar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsmet İnönü ( 1884)- (25 ![]() ![]() 2 ![]() GÖREV SÜRESi 11 KASIM 1938 22 MAYIS 1950 1884 yılında izmir'de dogdu ![]() ![]() 1903 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1906 yılında Harp Akademisi'nden mezun olarak, ordunun çeşitli kademelerinde görev yaptı ![]() 1910-1913 yılları arasında Yemen isyanı'nın bastırılması harekâtına katıldı ![]() Bu ve bundan önceki görevlerinde hudut problemleri ve asilerle yapılan anlasmalarda görev aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'dan sonra kazanılan zafer üzerine Mudanya Mütarekesi'nde Büyük Millet Meclisi'ni temsil etti ![]() Barış Konferansı'na Dışişleri Bakan ve Türk heyeti başkanı olarak katıldı ![]() 24 Temmuz 1923'te Lozan Andlaşması'nı imzaladı ![]() Cumhuriyetin ilânından sonra 1923-1924 yıllarında ilk hükûmette Başbakan olarak görev aldı, 1924-1937 yılları arasında bu görevini sürdürdü ![]() ![]() sırasında cumhurbaşkanıydı ![]() ![]() ![]() 1965 yılında bu görevden ayrıldıktan sonra milletvekili olarak siyasî hayatına devam etti, 1972'de Parti Genel Ba?kanlıgı ve milletvekilliginden istifa ederek; ölünceye kadar (25 Aralık 1973) Anayasa geregince Cumhuriyet Senatosu tabiî üyeligi görevinde bulundu ![]() ESERLERİ Hatıralar Cilt: 1 İsmet İnönü Bilgi Yayınevi / İsmet İnönü Dizisi "İsmet İnönü" hatıralarını yazmayı hiç düşünmedi ![]() ![]() yazdırdı ve bu bölüm, 1959'da Akis dergisinde tefrika edildi ![]() "İsmet İnönü", değerli yazar ve tarihçi Sabahattin Selek'in yardımlarından yararlandı ![]() ![]() ![]() Hatıralar Cilt: 2 İsmet İnönü Bilgi Yayınevi / İsmet İnönü Dizisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu cilt boyunca da "büyük edip", o kendine has, dikkat çekici üslubunu sürdürmektedir ![]() ![]() ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Yarı Silahlı, Yarı Külahlı Bir Ara Rejim 1960-1961 Metin Toker Bilgi Yayınevi Kitaplar yaşayan varlıklardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tek Partiden Çok Partiye 1944-1950 Metin Toker Bilgi Yayınevi 1944-1950 arası Türk politika tarihinde bir dönemeç noktasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları 1944-1973 Cilt: 2 DP'nin Altın Yılları 1950-1954 Metin Toker Bilgi Yayınevi / Metin Toker'in Kitaplar Dizisi "Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları 1944-1973" dizisinin 2 ![]() ![]() Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları 1944-1973 Cilt: 3 DP Yokuş Aşağı 1954-1957 Metin Toker Bilgi Yayınevi / Metin Toker'in Kitapları Dizisi Metin Toker milli tarihimizden önemli bir devri anlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() (Önsöz) Menders'i en çok düşündüren Akis istihbaratının kudreti oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çekinmedi ![]() Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları 1944-1973 Cilt: 6 İnönü'nün Son Başbakanlığı 1961-1965 Metin Toker Bilgi Yayınevi / Metin Toker'in Kitapları Dizisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demokrasimizin İsmet Paşalı Yılları 1944-1973 Cilt: 7 İsmet Paşa'nın Son Yılları 1965-1973 Metin Toker Bilgi Yayınevi / Metin Toker'in Kitapları Dizisi Abdi İpekçinin İsmet İnönü ile yaptığı ve 12 Eylül 1970 günü yayımlanan mülakat ![]() Abdi İpekçi: Bu sıralar ne okuyorsunuz Paşam? İsmet İnönü: Şimdi Metin Toker'in kitaplarını okuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsmet İnönü / Televizyona Anlattıklarım İsmet İnönü Nazmi Kal Bilgi Yayınevi / İsmet İnönü Dizisi "İsmet İnönü'nün Cumhuriyet'in 50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yazı ile gerek özle çok partili siyasi haytta söylenebilecek devreye geldik ![]() ![]() İsmet İnönü Yeni Bir Yorum Denemesi (İsmet İnönü, The Making of a Turkish Statesman) Metin Heper Tarih Vakfı Yurt Yayınları / Türkiye Araştırmaları Dizisi Türkiye siyasetine giriş olarak da okunabilecek bu özgün siyasi biyografi, Türkiye'nin İkinci Adam'ı hakkındaki bazı yerleşik görüşleri yeniden gözden geçiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevhibe 2 ![]() Çankaya'nın Hanımefendisi Gülsün Bilgehan Bilgi Yayınevi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çağdaş Devlet Adamı İsmet İnönü Ali Rıza Cihan, Abdullah Tekin Tekin Yayınevi Yaşamının akışı içinde laiklik ilkesinin önemine büyük özen gösteren ve bu ilkenin doğrultusuna koşut bir uygarlık sergileyen İnönü, ülke için de sorunun bu olduğu kararıyla ekonomik, kültürel, sosyal ve eğitsel bağımlılıkları bu çizgi içinde ele alarak aydınlığa ulaştırmıştır ![]() ![]() u çalışma, bu tür bir amaçla bir görevi yerine getirmeye yöneliktir ![]() İkinci Adam Cilt: 2 1938-1950 Şevket Süreyya Aydemir Remzi Kitabevi / Tarih Anı İnceleme Dizisi İkinci Adam'da, Tek Adam isimli üç ciltlik eserimizde konu olarak alınan Atatürk hadisesini, günümüze kadar izleriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk devam ettirilmiş ve ikmal edilmiş midir? İşte bu problemdir ki, İkinci Adam'ın bu cildinde, bütün olaylarda istifhamını çizen bir konu olarak yaşar ![]() İsmet Paşa ve Devlet Haluk Besen İnkilap Kitabevi / Tarih � İnceleme � Biyografi Dizisi İsmet İnönü'nün Kastamonu Gezileri 1938-1949-1958 Mustafa Eski Çağdaş Yayınları İsmet İnönü, cumhurbaşkanı seçildikten kısa bir süre sonra, 6 Aralık 1938 tarihinde ilk yurt gezisini Kastamonu'ya yapmıştır ![]() ![]() ![]() üstlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() İsmet İnönü Necdet Uğur Yapı Kredi Yayınları / Cumhuriyet ve Türkiye Dizisi I ![]() ![]() Celal Bayar ( 1883)- (22 ![]() ![]() 3 ![]() GÖREV SÜRESİ 22 MAYIS 1950 27 MAYIS 1960 1883 yılında Bursa Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Ocak 1920'de toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi'ne Saruhan Sancağı Milletvekili olarak katıldı ![]() ![]() Bu mücadelenin kazanılması sırasında Batı Anadolu'da faaliyet gösterdi ![]() ![]() ![]() Lozan Barış Konferansı'na müşavir göreviyle katıldı ![]() ![]() 1924 yılında Yş Bankası'nın kurulmasında önemli rol oynadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok partili siyasî hayata geçilmesi üzerine 1946 yılında arkadaşları ile birlikte Demokrat Parti'yi kurdu ve başkanlığına getirildi ![]() ![]() 10 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevden 27 Mayıs harekâtı ile 1960 yılında ayrıldı ![]() Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi ![]() Cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi ![]() ![]() 22 Ağustos 1986 tarihinde İstanbul'da vefat etti ![]() ESERLERİ Kayseri Cezaevi Günlüğü Celal Bayar Yapı Kredi Yayınları / Tarih Dizisi Celal Bayar yaklaşık üç yıl kaldığı Kayseri Cezaevi'ndeki günlerini anlatırken, geriye dönüşler yaparak, Yassıada anılarını da aktarıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aldatmadığını anladım ![]() ![]() ![]() ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 1 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın birinci cildinde; İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluşu, örgütlenmesi ve tüzüğü, Jön Türkler'in faaliyetleri ve Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki siyasal etkileri, 31 Mart 1909 irtica hareketi ve ordu içindeki etkileri, 31 Mart ayaklanmasında Osmanlı basını, irticai örgütlerin eylemleri ve sonuçları, irticaya karşı kurulan Hareket Ordusu'nun İstanbul'a yürümesi, Vahdeddin'in tahta çıkışı (1918), Mustafa Kemal'in değerlendirmeleri, 'Cihad-ı Mukaddes' ilan edilmesi ve sonuçları, 1918 Mondros Anlaşması, tam metni ve ayrıntılı yorumları gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 2 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın ikinci cildinde; Abdülhamid devrinin sona erişi, 31 Mart 1909 irtica hareketinin oluşumu ve sonuçları, Jön Türkler'in örgütlenmeleri ve etkileri, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin yapısı ve ilkeleri, Turancılık ve Osmanlıcılık, Arnavutlar'ın ve Araplar'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılma girişimleri, İtalya'nın Trablusgarp'ı ele geçimesi (1911), 1912 seçimleri ve partiler arası çekişmeler, ordu içinde yenilik karşıtı örgütlenmeler ve etkileri, ordu mensuplarının politikayla uğraşmalarının yasaklanması ve gerekçeleri, Akdeniz'de siyasi dengeler ve İngilizler'in Mısır'ı işgali gerekçeleri gibi konular ele alımaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 3 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben'de Yazdım'ın üçüncü cildinde; İngiltere'nin Mısır politikası ve Mısır'ı işgali, Jön Türkler'in Mısır'daki gizli faaliyetleri, Meclisi Mebusan'ın feshi, Arnavutluk isyanı ve ayrılık hareketlerinin başlaması, Yunaninistan, Bulgaristan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk'ta ıslahat istekleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na verilen notalar, İstanbul'da ayrılık hareketlerine karşı yapılan kitle gösterileri ve yorumlar, Balkan ittifakının kurulması, Bulgar ve Rum ideolojileri ve birbirleriyle çatışmaları, Balkan ülkelerinin, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı aralarında yaptıkları anlaşmalar, Balkanlar'da Müslümanlara yönelik katliamlar, Balkan Savaşı (1912) ve olumsuz sonuçları, büyük devletlerin Türkiye'yi parçalama istekleri, iç politikada çekişmeler ve Londra Barış Konferansı gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 4 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın dördüncü cildinde; Mondros Mütarekesi'nden sonraki gelişmeler, Balkan vilayetlerinin birer birer kaybedilmesi, Babıali baskını, Dreyfus meselesi, Mahmut Şevket Paşa suikastı (1913) ve arka planı; Edirne'nin işgali ve kurtuluşu, bağımsız Batı Trakya Devleti'nin kuruluşu (1913), Balkanlar'da Türkler'e yönelik işkence ve katliamlar, Rusya'nın Boğazlar politikası, Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı yönetimi ile Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya ve Rusya ilişkileri, İstanbul ve Atina antlaşmalarını oluşturan koşullar ve ayrıntıları gibi onular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 5 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın beşinci cildinde; İstanbul'un İtilaf Devletlerince işgal edilmesi ve politik baskılar, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanma sürecinde azınlıklar meselesi, Ermeni sorununun kökeni, Abdülhamid devrinde önemli Ermeni saldırıları, Abdülhamid'e suikast, Paris Barış Konferansı'nda Osmanlı İmparatorluğu'ndan istenilen topraklar, İttihatçılara yönelik baskılar, tutuklama ve sürgünler, Yunan işgali öncesinde İzmir'de ekonomik yaşam, İzmir'de İttihat ve Terakki örgütlenmesi, Teşkilat-ı Mahsusa'nın kuruluşu, programı ve çalışmaları, İzmir'de Rumların Yunan işgaline hazırlanmaları, Ege bölgesinde İtalya ve Yunanistan arasında çıkar çatışmaları, Hıristiyan din adamlarının siyasi faaliyetleri gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 6 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın altıncı cildinde; İzmir'in Yunanistan tarafından işgali, Ege'deki Osmanlı ordusunun dağılması, İstanbul hükümetinin işgali destekler nitelikteki tavrı, efeler ve Yunan işgaline karşı örgütlenmeleri, Batılı devletlerin İzmir'in işgali karşısındaki tavırları, İzmirliler'in işgal öncesinde düzenledikleri protesto eylemleri, işgal sırasında gerçekleşen katliamlar ve baskılar, Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçmesi, Türkçe ve Rumca basında İzmir'in işgaline ilişkin yorumlar, Aydın'ın Yunanistan tarafından işgal edilmesi, Ege kasaba ve köylerinde halkın işgalcilere karşı örgütlenmesi ve silahlı mücadelenin başlatılması, Milli Mücadele fikrinin doğuşu ve milli heyetlerin oluşturulması gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 7 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın yedinci cildinde; İzmir'in işgali sonrasında, Ege bölgesinde Yunan yayılmacılığı, Yunanistan'ın ve İtalya'nın Ege bölgesindeki çıkar çatışmaları, zeybeklerin Milli Mücadele'ye örgütlü biçimde katılmaları, işgal güçlerine karşı yerel örgütlenmeleri ve silahlı çatışmalar, İstanbul Hükümeti'nin duyarsızlığı ve engellemeleri, Milli Mücadele düşmanlarının işgal yanlısı tavırları, Erzurum Kongresi kararlarının etkileri, İstanbul Hükümeti'nin ve yandaşlarının Mili Müadeleye karşı İngilizlerle işbirliği yapması, Milli Heyetler'in kuruluş ve etkinlikleri, padişahın, sadrazamın ve yakınlarının ülke dışına kaçış hazırlıkları ve Mustafa Kemal'in Milli Mücadele'ye giderek ağırlığını koyması gibi konular ele alınmaktadır ![]() Ben De Yazdım Milli Mücadeleye Gidiş Cilt: 8 Celal Bayar Sabah Kitapları / Türkiye'den Dizisi Celal Bayar, Ben de Yazdım'da; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını; Meşrutiyet Devri'nin seçme olaylarını, Mondros Mütarekesi'nden bu yana milli mücadeleyi, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk çalışmalarını, ilk meclis hükümetlerini, Atatürk'ü ve devrimlerini; anılarına, yaşadıklarına ve belgelere dayandırarak, Türkiye'nin 20 ![]() ![]() ![]() Ben de Yazdım'ın sekizinci cildinde; Yunan işgali altındaki Aydın'da Kuvayı Milliye örgütlenmesi, iç çekişmeler, Denizli'nin efeler tarafından yakılmak istenmesi, Akhisar Milli Alayı'nın kurulması, Menemen'in, Manisa'nın, Akhisar'ın ve Turgutlu'nun Yunanlılar tarafından işgali, katliamlar ve Milli kuvvetlerin gerilla taktikleriyle düzenledikleri saldırılar, Mustafa Kemal'in İstanbul'a gelişi, padişahla görüşmeleri, padişahın damadlık teklifi, Mustafa Kemal'in padişahın emriyle Samsun'a gönderilişi, Samsun yolculuğunun ayrıntıları, Karadeniz'de Rum çeteleri ve etkinlikleri, Amasya genelgesinin hazırlanışı, alınan gizli kararlar, İstanbul Hükümeti'nin Erzurum ve Sıvas Kongrelerini engelleme girişimleri ve İngiltere'nin baskısı, Mustafa Kemal'in ordudan azledilmesi, asi ilan edilmesi ve tutuklanması kararı, Erzurum Kongresi'nin temel ilkeleri, Atatürk Anayasası ile 61 Anayasası'nın karşılaştırılması gibi konular ele alınmaktadır ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Siyasi Günlük Demokrat Parti'nin Kuruluşu Samet Ağaoğlu İletişim Yayınevi / Anı Dizisi Samet Ağaoğlu, sadece siyaset sahnemizin değil siyasi literatürümüzün de en özgün ve en önemli isimlerinden ![]() ![]() Cemal Gürsel ( 1895)- (14 ![]() ![]() 4 ![]() GÖREV SÜRESİ 27 MAYIS 1960 28 MART 1966 1895 yılında Erzurum'da doğdu ![]() ![]() ![]() 1915-1917 yıllarında Topçu Subayı olarak Çanakkale Savaşlarına katıldı ![]() ![]() Türk İstiklal Harbinin Batı cephesindeki bütün savaşlarına katıldı ![]() ![]() 1946 yılından itibaren Orgenerallik rütbesi dahil çeşitli general rütbelerinde hizmet yaptı ![]() ![]() ![]() 27 Mayıs 1960 harekâtının lideri olarak kabul edildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevdet Sunay ( 1899)- (22 ![]() ![]() 5 ![]() GÖREV SÜRESİ 28 MART 1966 28 MART 1973 1899 yılında Trabzon'da doğdu ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917 yılında, subay adayı olarak eğitim kampına katıldı ![]() ![]() 1918 yılında Mısır'da İngilizlere esir düştü ![]() ![]() ![]() 1927 yılında Harp Okulu öğrenimini tamamladı ![]() ![]() ![]() ![]() 1966 yılında, bu görevinden ayrılarak Cumhurbaşkanlığı kontenjan senatörlüğüne seçildi ![]() ![]() ![]() ![]() Fahri Korutürk ( 1903)- (12 ![]() ![]() 6 ![]() GÖREV SÜRESİ 6 NİSAN 1973 6 NİSAN 1980 1903 yılında İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1936'da Montreux Boğazlar Konferansı'na askerî uzman olarak katıldı ![]() ![]() ![]() ![]() 1968 yılında Cumhuriyet Senatosu Üyesi oldu ![]() 1973 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin altıncı Cumhurbaşkanı seçildi ![]() 1980 yılında, yedi yıllık hizmet süresi tamamlandığından Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldı ![]() ![]() Kenan Evren ( 1918) 7 ![]() GÖREV SÜRESİ 9 KASIM 1982 9 KASIM 1989 1918 yılında Manisa ilinin Alaşehir ilçesinde doğdu ![]() ![]() 1938 yılında Kara Harp Okulu'nu, 1949 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi ![]() ![]() Dokuzuncu Kore Türk Tugayı'nda, önce Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü; sonradan Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu ![]() ![]() ![]() 7 Kasım 1982 tarihinde halk oyuna sunulan ve kabul olunan Anayasa ile, Türkiyenin 7 ![]() ![]() ![]() ESERLERİ Zorlu Yıllarım 1 Kenan Evren Milliyet Yayınları / Yaşantı Dizisi "Zorlu Yıllarım"da anarşi ve terörün kol gezdiği, sosyal siyasal olumsuzlukların doruk noktasına ulaştığı yakın tarihimiz, en yetkili ağızdan tekrar inceleniyor ![]() ![]() ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları Baskın Oran Bilgi Yayınevi / Baskın Oran'ın Kitapları Dizisi "Yaşamım boyunca bu denli keyifle okuduğum başka kitap anımsamıyorum ![]() ![]() ![]() Salt Türkiye'de değil, dünya yazınında bu türde yazılmış yapıtlar olduğunu bilmiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Aziz Nesin- Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları 2 Son Defter Baskın Oran Bilgi Yayınevi / Baskın Oran'ın Kitapları Dizisi "Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları'nı yazdığı için Baskın Oran'a ellerine sağlık ve ona renkli konuşmalarıyla bu esini veren Evren'e de diline sağlık diyorum ![]() ![]() ![]() -Aziz Nesin- Turgut Özal ( 1927)- (17 ![]() ![]() 8 ![]() GÖREV SÜRESi 9 KASIM 1989 17 NİSAN 1993 1927 yılında Malatya'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1961-62 yılları arasında askerlik hizmetini Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak ifa etti ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına katkıda bulundu ![]() ![]() Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967-71 yılları arasında da Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü ![]() ![]() 1971-1973 tarihleri arasında Dünya Bankası'nda danışman olarak çalıştı ![]() ![]() ![]() 12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan hükûmete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 31 Ekim 1989'da TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8 ![]() ![]() 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle görevi sırasında vefat etti ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Turgut Özal 1983-1993 Fatih Emin Risale Yayınları Özal Hikayesi Hasan Cemal Doğan Yayıcılık �Kimdir Turgut Özal? İnsan olarak, siyaset adamı olarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özal'ın Misyonu Meşhurların Hatıraları ve Değerlendirmeleriyle Osman Özsoy Türdav Yayınları �Siyasetçilerimiz Özal'ın vizyonuna sahip olma yarışında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turgut Özal'ın Anıları Mehmet Barlas Birey Yayıncılık / Yakın Tarih - Anı Dizisi Elinizdeki kitapta, ülkemizin en yetkin gazetecilerinden Mehmet Barlas'ın Cumhuriyet döneminin en çok tartışılan, en vizyoner liderlerinden rahmetli Turgut Özal'la hayatının son yıllarında gerçekleştirdiği röportajlar yer alıyor ![]() ![]() ülkemizin ve dünyanın devasa sorunlarla, açmazlarla ve belirsizliklerle karşı karşıya kaldığı bir zaman diliminde Özal'ın Anıları'nı yayımlayarak siyaset ve ekonomi dünyamıza anlamlı bir katkıda bulunuyor ![]() ![]() Özal'lı Yıllar 1983-1987 Yavuz Donat Bilgi Yayınevi / Yavuz Donat'ın Vitrininden Dizisi "Özal'lı Yıllar", Yavuz Donat'ın Vitrin'inden dizisinin son kitabı ![]() ![]() -Rauf Tamer (Tercüman, 5 ![]() ![]() 24 Ocak Yargılanıyor (İcraatın Dışından) 24 Ocağın Ekonomi Politiği Faik Y ![]() Tekin Yayınevi İşte "24 Ocak" pastasından acı bir ziyafet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kurtuluş Harekatının" bereketlendirdiği topraklarda, 24 Ocak ve mimarlarının icraatı yansız bir şekilde ele alınmış ve bu açıdan sistem bütünlüğü, kendi mantığı içinde özenle korunmak istenmiştir ![]()
![]() |
Cevap : Cumhurbaşkanlarımız |
![]() |
![]() |
#2 |
yesimciwciw
|
![]() Cevap : CumhurbaşkanlarımızYORUM Davut Bey ve Turgut Bey Hilmi Yavuz Zaman 27 Nisan 2001 Batılılaşma ya da Modernleşme girişimleri, Osmanlı entelektüellerini, Aydınlanma sonrasında Avrupa siyasal düşüncesiyle ilişki kurmaya götürmüştür; ama buna benzer bir ilişki Avrupa iktisat düşüncesiyle kurulamamıştır ![]() Geçen haftaki yazımda da belirtmiştim: Prof ![]() ![]() Namık Kemal'in, Montesquieu ve J ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Urquhart üzerine kuşatıcı bir çalışma yapmış olan Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Urquhart'ın 'Yeni Osmanlılar'la olan ilişkisi, özellikle 'sarıklı ihtilalci' Ali Suavi'de görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() David Urquhart ya da Davut Bey, Adam Smith'ten daha adam Smith'çi olduğu kadar, Osmanlı'dan daha Osmanlıcı olarak yadırganmış, hatta bizzat İngiliz hükümeti ve elbette Dışişleri Bakanı Lord Palmerston tarafından dışlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davut Bey'in Osmanlı toplumunun modernist potansiyeline ilişkin değerlendirmelerinin Yeni Osmanlılar'ın ya da Jön Türkler'in fikirleri üzerinde etkin olmayışını anlamak mümkün de, bu düşüncelerin belli ölçekte değerlendirilebilmeleri için Turgut Bey'in iktidara gelmesini beklemek? İşte bunu anlamak mümkün değil! Hem siyasi hem de iktisadi anlamda gerçek 'Modernleşme' ya da 'Batılılaşma', bütün sancıları, problemleri ve elbette hatalarıyla, Osmanlı'nın modernist potansiyelinin farkında olan Turgut Bey'le başlamıştır çünkü ![]() ![]() ![]()
![]() |
Cevap : Cumhurbaşkanlarımız |
![]() |
![]() |
#3 |
yesimciwciw
|
![]() Cevap : CumhurbaşkanlarımızSüleyman Demirel ( 01 ![]() ![]() 9 ![]() GÖREV SÜRESİ 16 MAYIS 1993 16 MAYIS 2000 1 Kasım 1924' te Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanı, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu ![]() ![]() ![]() Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı ![]() ![]() 10 Ekim 1965'de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Eylül 1980 müdahalesi üzerine görevi bıraktı ve 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 seneye yaklaşan başbakanlık görevinde, Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesine büyük hizmetlerde bulunmuştur ![]() ![]() ![]() 16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9 ![]() ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Görüntüler/ Süleyman Demirel 50 ![]() Hulusi Turgut ABC Kitabevi Yayın ve Dağıtım AŞ ![]() Değerli Kitap Dostları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne 50 yıldan beri hizmet verip, ülkeye dev eserler kazandıran Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel'le ilgili 2 ciltlik bir belgeseli, kültür hizmetine sunmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demirel Dönemi 12 Mart Darbesi 1965-1971 Cüneyt Arcayürek Bilgi Yayınevi / Cüneyt Arcayürek Açıklıyor Dizisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -İlhan Selçuk- Demirel'in Yokluk Yılları Yavuz Donat Bilgi Yayınevi / Yavuz Donat'ın Vitrininden Dizisi Buna, "Demirel'in zor yılları" da denebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Necdet Sezer ( 13 ![]() ![]() 10 ![]() GÖREV SÜRESİ 16 MAYIS 2000- 13 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAKKINDA YAZILANLAR Hükümet�e Göre Sezer�in Planı Muharrem Sarıkaya Hürriyet 22 Şubat 2001 CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, MGK'daki çıkışını yaparken, hükümete dönük bir planı var mıydı? DSP ve ANAP'lı bakanlara göre, ��Evet vardı, bunu uygulamaya koydu ![]() ![]() ![]() Hatta, hükümet ortaklarının milletvekilleri, ��Sezer'in planı�� olarak gösterdikleri senaryoyu DYP kurmaylarıyla da paylaşmış ![]() ANAP'ın etkin bir milletvekili, DYP yöneticisiyle yemekte buluşmuş ![]() Sezer'in ne yapmak istediğine dönük senaryoyu aktarmış ![]() ��Bu plana göre siz de gümbürtüye gidiyorsunuz�� demiş ![]() DYP'nin önceki gün gensoru önergesini apar topar geri çekmesinde bunun da etkisi büyük olmuş ![]() Hükümetin etkin bakanlarından biri ��Sezer'e ait olduğunu�� ileri sürdüğü planı bize de anlattı ![]() Aktardığına göre; Sezer uzun süredir ��Demokratik ve çağdaş anayasa�� çalışması yaptırıyormuş ![]() 'Mış' ve 'muşlarla' anlatılan senaryoya göre, Sezer anayasa hazırlığını ��Meclis dışındaki güç odakları�� ile yürütüyor ![]() Hazırlıklar bir süre sonra bitecek ve anayasa Meclis'e dayatılacak ![]() Sezer, Başbakan ile haftalık olağan görüşmelerde hiç konuşmuyor, soru sormuyor, bir temas, yakınlaşma olanağı aramıyor ![]() ![]() Kararnameleri imzalamıyor ![]() Hedefi ise hükümeti yıldırıp, istifaya zorlamak ![]() Hatta, ��tarihin en çok yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu�� gerçekleştiren hükümeti ��yolsuzlukla itham�� etmek ![]() Bunun için de Devlet Denetleme Kurulu'nu devreye sokuyor ![]() ![]() * * * Aynı bakan, bunu da planın bir parçası olarak gösteriyor ![]() ![]() Aktardıkları burada bitmiyor ![]() ��Biz hükümetten çekildiğimizde ne olacak biliyor musun?�� sorusuyla başlayıp devam ediyor: ��Bu Meclis'ten, bu koalisyon haricinde hükümet çıkmayacağı biliniyor ![]() Anlattığına göre, Sezer hükümetin istifasının ardından bir süre yeni bir hükümetin kurulması için Meclis'teki turları bekleyecek ![]() ��Nafile olduğu�� ortaya çıkınca ��Hükümeti kuramıyorsunuz�� deyip ipleri eline alacak ![]() Kendisine yakın olabilecek bazı milletvekillerinin de içinde bulunduğu teknokratlar hükümetini kurduracak ![]() ![]() ![]() * * * Sonra ne mi olacak? Yeni gelen bakanlar, bugünkü hükümet üyeleri hakkında olmadık suçlamalarda bulunacak ![]() Ülkeyi kötü yönettikleri, ekonomiyi çıkmaza soktukları iddialarını ortaya atacak ![]() Bu hükümet ipleri tam el geçirince seçime gidecek ![]() ![]() ![]() Hükümetin karşı bir planı da yokmuş, düşünülmemiş ![]() Bunlar hayalci gibi gelebilir ![]() ![]() * * * Peki Çankaya buna ne diyor? Sezer'e yakın bir isim yukarıdaki senaryoyu aktardığımızda gülüyor ![]() ��Sayın Cumhurbaşkanı hayatı boyunca politika ile uğraşmadı ki, politik plan yapsın�� diyor ![]() Çevresindeki isimlerin de bugüne kadar politika ile sıkı fıkı olmadığına dikkat çekiyor ![]() Son dönemde 211 kararname geldiğini, 3'ünün geri çevrildiğini söylüyor ![]() Demokratik, çağdaş Anayasa hazırlığına İstanbul ve Ankara Baroları'nın Sezer seçilmeden önce, 1999 sonbaharında başlandığını anımsatıyor ![]() Çankaya ile hükümet arasında daha çok senaryo yazılacağa benziyor ![]() Köşk'teki Hakim Abdullah Muradoğlu Anka Yayınları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i Orta Anadolu'dan 864 rakımlı tepeye çıkaran faktörler, kişiliği, yaşam biçim hep merak edildi, kimliği hakkında çok şeyler söylendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|