Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
erwin, schröndinger

Erwin Schröndinger

Eski 05-28-2009   #1
Şengül Şirin

Erwin Schröndinger

ERWIN SCHRÖDINGER
(1887 - 1961)

Güney Avusturya'da doğdu 11 yaşına dek eğitimini evinde aldı1910 da Viyana Üniversitesinde fizik doktorasını verdi Babasının ona hediye ettiği mikroskop ve hediye ettiği başka aletler, doğaya olan ilgisini kamçıladı Birinci Dünya Savaşı'nda Avusturya ordusunda askerdi Sonra değişik üniversitelerde çalıştı 1925' te Zürih Üniversitesi'ndeyken kendi adıyla anılan kuantum mekaniğinin ünlü dalga denklemini yayınladı Schrödinger dalga denklemi, Heisenberg ve Pauli başta olmak üzere bir çok fizikçi tarafından aynı zamanda geliştirilen Yeni Kuantum Mekaniğine büyük katkı sağladıSchrödinger kendi dalga mekaniği ile Heisenberg'in geliştirdiği matris mekaniği arasındaki eşdeğerliği göstererek,kuantum kuramının evrensel kabulünü hızlandırdı1927'de Berlin Üniversitesinde kuramsal fizik bölümünün başkanı oldu Yaşamı, Avrupa' daki çalkantılı dönemi yansıtır 1933'te Nazizm (Alman faşizmi) iktidara gelince Almanya’yı terk etti ve Oxford' a geldi Ama 1933 Nobel Fizik Ödülünü Paul Dirac ile paylaştı1936' da yurduna, yani Avusturya' ya döndü Ama iki yıl sonra Hitler'in orduları Avusturya' yı işgal etti Schrödinger ülkesini bir kez daha terk etmek zorunda kaldı Evinden çıkarken sırtında bir şeyler taşıyordu ve bu yükle Roma' ya vardı

1936 da yeniden Avusturya'ya döndü; ancak 2 yıl sonra Hitler, Avusturya'yı işgal etti Sadece çantada taşıyabileceği şeyleri alarak Roma' ya geçti Oradan da 1955 yılına dek kaldığı Dublin'de İleri Araştırmalar Enstitüsünde kaldıOrada genel görelilik,kozmoloji ve kuantum kuramının biyolojiye uygulanması konuları üzerinde çalışarak yaratıcı ve mutlu 17 yıl geçirdi1956 yılında Avusturya'ya kendi evine ve sevdiği Tirolean Dağları'na döndü ve 1961 yılında orada öldü

Onun, kuantum kuramının Kopenhag yorumunu eleştirmek için geliştirdiği bir Schrödinger'in Kedisi adlı düşünce deneyi vardır

Papyon kravat Koyu takım elbise Yuvarlak gözlükler Dağınık saçlar ve güler yüzİşte Schrödinger!

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com