Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakteri

Bakteri Nedir?

Eski 05-28-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Bakteri Nedir?



BAKTERİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ




Monera alemini oluşturan prokaryot canlıların en yaygın ve en çok bilinen grubu bakterilerdir O kadar yaygındır ki bugün dünyamızda bakterinin bulunmadığı yer yoktur diyebiliriz En çok organik atıkların bol bulunduğu yerlerde ve sularda yaşarlar Bununla beraber, -90 0C buzullar içinde ve +80 0C kaplıcalarda yaşayabilen bakteri türleri de vardır Hava ile ve su damlacıkları ile çok uzak mesafelere taşınabilirler Deneysel olarak ilk defa 17 yüzyılda bakterileri gözleyebilen ve onların şekillerini açıklayan Antoni Van Lövenhuk olmuştur Bakteriler bütün hayatsal olayların gerçekleştiği en basit canlılardır Hepsi mikroskobik ve tek hücrelidirler Büyüklükleri normal ökaryotik hücrelerin mitokondrileri kadardır Prokaryot hücrelerdir

Monera aleminde yer alırlar Dünyada en çok bulunan canlılardır Toprağın 5 metre derinliklerinden tatlı ve tuzlu sulara ölü bitki ve hayvan artıkları üzerinden, canlı hücrelere kadar çeşitli alanlarda yaşarlar Çekirdek, çekirdek zarı ve zarlı organelleri yoktur Bazı bakteri zarlarında solunum enzimleri mezozozm çevresinde toplanmıştır ( Aerop bakteri) Hücre zarı dışında hücre duvarı bulunur
Yalnızca temel organel olan zarsız ribozom organelleri vardır

Yapısı bitkilerdeki gibi selüloz değil, aminoasit ve glikoz türevlerinden oluşmuş, peptidoglikondan oluşur Haploid kromozomludurlar Hücre çeperi dışında patojen bakterilerde kapsül bulunur Kapsül bakteriyi fagositozdan korur Ve yüzeye tutunmasını sağlar Bazı bakterilerde zarın devamı olan kamçı bulunur Böylece sulu ortamda hareket sağlanmış (Basillus, Spirillum) Yuvarlak bakterilerde kamçı bulunmaz Hareketleri pasiftir Sitoplazmaları ökaryot hücre sitoplazmasına benzer İçinde % 90 su, glikojen, yağ damlacıkları ve protein tanecikleri bulunur DNA ve RNA sitoplazmada serbesttir

HÜCRE YAPISI

Prokaryot olduklarından zarla çevrili çekirdek, mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, golgi gibi organelleri yoktur Ribozom bütün bakterilerin temel organelidir DNA, RNA, canlı hücre zarı ve sitoplazma yine bütün bakterilerin temel yapısını oluşturur Bunlara ek olarak bütün bakterilerde hücre, cansız bir çeperle (murein) sarılıdır Çeperin yapısı, bitki hücrelerinin çeperinden farklıdır Selüloz ihtiva etmez

Bazı bakterilerde hücre çeperinin dışında kapsül bulunur Kapsül bakterinin dirençliliğini ve hastalık yapabilme (patojen olma) özelliğini artırır
Bazı bakteriler kamçılarıyla aktif hareket edebilirken, bazıları kamçıları olmadığı için ancak bulundukları ortamla beraber pasif hareket edebilirler

buna göre bakteriler, kamçısız, tek kamçılı, bir demet kamçılı, iki demet kamçılı ve çok kamçılı olarak gruplandırılır Bazı bakteriler "mezozom" denilen zar kıvrımları bulundurur Burada oksijenli solunum enzimleri (ETS enzimleri) vardır Oksijenli solunum yapan, ancak mezozomu bulunmayan bakterilerde ise solunum zinciri enzimleri hücre zarına tutunmuş olarak bulunur bakterilerde genel yapının % 90'ı sudur suda çözünmüş maddeler hücre zarından giriş-çıkış yaparlar DNA'lar sitoplazmaya serbest olarak dağılmıştır Bakteriler ökaryot hücrelere göre daha çok ve daha küçük ribozom içerirler bu sayede protein sentezleri çok hızlıdır

Bakteriler çeşitli özellikleri bakımından gruplandırılırlar Bu özelliklerin başlıcaları ; şekilleri, kamçı durumları, beslenmeleri ve boyanmaları olarak sayılabilir

ŞEKİLLERİ ve BOYANMALARI


Bakteriler ışık mikroskobunda bakıldığında başlıca şu şekillerde görülürler
a Çubuk şeklinde olanlar (Bacillus): Tek tek veya birbirlerine yapışmışlardır Tifo, tüberküloz ve şarbon hastalığı bakterileri bu şekildedir

b Yuvarlak olanlar (Coccus): Genellikle kamçısızdırlar Zatürre ve bel soğukluğu bakterileri bunlara örnektir

c Spiral olanlar (Spirullum): Kıvrımlı bakterilerdir Frengi bakterileri ve dişlerde yerleşen Spiroketler bunlara örnektir

d Virgül şeklinde olanlar (Vibrio): Virgül biçiminde tek kıvrımlıdırlar Kolera bakterisi gibi
Bakterilerin boyanmaları: Danimarkalı Bakteriyolog Gram tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara ise Gram (-) bakteriler denir

BAKTERİLERİN BESLENMELERİ

Bazı bakteriler ototrof olup, fotosentez veya kemosentez yaparlar Çoğunluğu ise heterotrof olup, saprofit veya parazit yaşarlar

a Saprofit Bakteriler: Bakterilerin çoğunluğunu oluşturur Besinlerini bulundukları ortamlardan hazır sıvılar olarak alırlar Nemli, ıslak ve çürükler üzerinde yaşarlar en çok amino asit, glikoz ve vitamin gibi besinleri ortamdan alırlar Bu tür bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan ölülerini daha basit organik maddelere parçalayarak onların çürümesini sağlarlar Böylece hem toprağın humusunu artırırlar, hem de kendilerine besin sağlarlar çürütme sonucu çeşitli kokular meydana gelir Bu yüzden bu olaya kokuşmadenir Bazı saprofit bakteriler, sütün yoğurt ve peynir olarak mayalanmasını sağlarlar Saprofitler, dünyada madde devrinin tamamlanmasında önemli rol oynadıklarından hayat için mutlaka gereklidir

b Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de üzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler Çünkü sindirim enzimleri yoktur Bunların bazıları konak canlıya fazla zarar vermeden yaşayabilirler Sadece onun besinlerine ortak olurlar Kalın bağırsağımızdaki Escherichia coli bunun en iyi örneğidir Bazı parazit bakteriler ise konak canlının ölümüne bile sebep olabilen hastalıklara yol açarlar Bunlara Patojen Bakteriler denir Patojenler ya toksin çıkararak ya da konak canlının enzim ve besinlerini kullanarak zarar verirler toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), ya da Bakterinin içinde kalır (Endotoksin) İçinde kalan toksinler bakteriler ölünce zararlı hale geçerler Canlıların patojen bakterilere ve toksinlerine karşı oluşturdukları savunmaya "Bağışıklık" denir Parazit bakterilerinin üremeleri oldukça hızlıdır

c Fotosentetik Bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar Fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H2O yerine H2S ve H2 kullanırlar
• CO2 + H2O ------> Besin + O2 (Mavi-yeşil algler)
• CO2 + H2S ------> Besin + S + H2O (Kükürt bakterileri)
• CO2 + H2 ------> Besin + H2O (Hidrojen Bakterileri)

d Kemosentetik Bakteriler: Bu bakteriler de madde devrinde çok önemlidirler Bazı inorganik maddeleri oksitleyerek onları zararsız hale getirirler oluşan maddeler ise bitkilerce mineral tuzlar olarak kullanılır bu oksitleme sonucunda açığa kimyasal enerji çıkar Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentezlerler ışık ve klorofil gerekli değildir Oksijen kullanılır Kemosentetik bakteriler en çok azotlu, kükürtlü, demirli maddeleri oksitlerler

NH3 + O2 ---------> HNO2 + H2O + Kalori (Nitrosomanas)
HNO2 + O2 ---------> HNO3 + Kalori (Nitrobacter)
H2S + O2 ---------> H2O + S + Kalori (Kükürt Bakterileri
FeCO3 + O2 + H2O ---------> Fe(OH)3 + CO2 + Kalori (Demir Bakterileri)
N2 + O2 ---------> NO2 + Kalori (Azot bakterileri)
Kemosentez sonucu:
• Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış,
• Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş,
• Kimyasal enerji kazanılmış
• Organik besin sentezlenmiş olmaktadır

BAKTERİLERİN SOLUNUMLARI


a
Anaerob Bakteriler

Bakteriler organik besinleri parçalayarak enerjilerini elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar Bunlar havasız yerlerde de yaşayarak çoğalırlar ( Konservelerde olduğu gibi) Bunlardan bazıları oksijenin olduğu yerde hiç gelişemezler Örnek: Clastrodium tetani (Tetanos bakterisi)

b Aerob Bakteriler

Bazı bakteri grupları (Escherichia coli, Zatürree ve Yoğurt Bakterisi gibi) ancak oksijenli ortamda yaşayabilir Bunlarda mitokondri olmadığı için solunum hücre zarının iç kısmındaki kıvrımlarda (mezozom) gerçekleştirilir Örnek: Azot Bakterileri

c
Geçici Aerob veya Geçici Anaerob Olanlar

Asıl solunumları oksijensiz olduğu halde kısa süre için aerob olanlara "Geçici Aerob" denir Normal solunum şekli aerob olanlar ise havasız kalınca fermantasyona başvururlar Bunlara "Geçici Anaerob" denir

BAKTERİLERİN ÜREMELERİ

a
Bölünerek Çoğalma

Bütün bakteri türlerinin esas üreme şekli bölünmedir bölünme eşeysiz üreme biçimidir Su, besin maddesi ve sıcaklığın uygun olduğu ortamlarda çok hızlı bölünürler bu bölünmeler her 20 dakikada bir gerçekleşir Böylece geometrik olarak artmaya başlarlar ancak bu artış sürekli değildir Çünkü zamanla ortam sıcaklığı artar, asitler ve CO2 birikir, besin maddeleri tükenir Bunlar bakteriler için öldürücü doza ulaşınca geometrik artış bozulur belli değerden sonra artış yerine azalma görülür Böylece bakteri populasyonları da dengelenmiş olur
Bakterilerin bölünmeleri mitoza benzer ancak çekirdek zarı ve belli bir kromozom sayısı olmadığı için tam bir mitoz değildir Buna Amitoz Bölünme denir
b Sporlanma
Bazı bakteri türleri yaşadıkları ortam şartları bozulunca endospor oluşturarak kötü şartları geçirirler Endosporlar, kalıtım materyalinin çok az bir sitoplazmayla beraber çevrilmiş halidir ortam şartları normale dönünce çeper çatlar, endospor gelişerek normal bakteriyi meydana getirir

Endosporlarda metabolik faaliyetler minimum seviyededir bu şekilde uzun yıllar yaşayabilirler olumsuz şartlar olan yüksek ısıdan, kuraklıktan, donmadan ve besinsizlikten etkilenmezler 60 yıl canlı kalan bakteri sporları tespit edilmiştir Normal bakteri hücrelerinin tamamı 100OC'de ölürken endosporlar ancak 120OC'de 15-20 dakika kalırsa ölürler Soğuk ortamlarda da aynı oranda dayanıklıdırlar Bazı türlerde bir bakteriden birden çok endospor meydana gelebilir

c Eşeyli Üreme (Kojugasyon)

bakteriler bölünerek çok hızlı üremelerine, olumsuz şartları da endospor oluşturarak geçirmelerine rağmen, düzensiz de olsa eşeyli üremeyi gerçekleştirirler Çünkü bu sayede kalıtsal çeşitliliklerini artarak değişen ortamlara uyum yapma imkanı bulurlar Bu çeşitliliğe ise Kalıtsal Varyasyon denir

Konjugasyon (kavuşma) esnasında DNA yapısı farklı iki bakteri yan yana gelerek aralarında geçici bir zardan köprü oluştururlar bu köprü aracılığı ile DNA parçalarını değiştirirler Sonra ayrılarak bölünmelerine devam ederler Dikkat edilirse çok hücreli canlılarda görülen eşeyli üremeden çok farklı bir eşeyli üreme oluşmaktadır Bunlarda gamet oluşumu ve döllenme yoktur
Bakteriler diğer canlılara göre daha kolay mutasyona uğrarlar Mutasyon genellikle zararlı ve öldürücü olmakla beraber, bakterilerde bazen olumlu sonuçlar veren faydalı mutasyonlar oluşabilmektedir Bugün bakteriler besin (kültür) ortamlarında yetiştirilerek incelenmektedir En iyi geliştikleri kültür ortamı et suyudur

Gram boyasına göre:

Gram boyasındaki bilim adamının bulduğu boyayla bakteriler boyanırsa ( Mor – Mavi renk )
Gram ( +), boyanmazsa Gram ( - ) olur Boyanmadaki neden Hücre duvarlarındaki farklılık nedeniyledir Gram negatif 2 tabakalı hücre duvarları vardır İçte peptidoglikon, dışta Karbonhidrat + lipid’ den oluşmuştur

Sterilizasyon: Bir ortamdaki canlının ve canlı sporların ortadan kalkmasıdır
Pastörizasyon: Canlı bakteri ortadan kalkar Sporları ise canlı kalır


YARARLI VE ZARARLI BAKTERİLER


Yeryüzünde bakterilerin bulunmadığı bir tek nokta bile yoktur denebilir Bu küçük canlılar topraktan okyanusların derinliklerine ve havaya kadar her ortamda yaşayabilir Yiyeceklerin bozulmasının nedeni genellikle bakterilerdir Daha da önemlisi insan ve hastalıklarının büyük bölümü ile bazı bitki hastalıkları bakterilerden ileri gelir Buna karşılık bazıları, özellikle ölmüş bitki ve hayvanların çürümesini sağlayan bakteriler çok yaralıdır Bunlar ölü dokuları parçalayarak canlıların yapısındaki temel maddelerin ayrılmasına yardımcı olur Bu maddeler de yeniden toprağa, havaya ya da suya karışarak öbür canlıların beslenmesinde rol oynar Eğer bu bakteriler olmasaydı bütün yeryüzü ölü bitki artıkları ve hayvan leşleriyle kaplanırdı

Bakterilerin sanayi ve tarımda da çeşitli yararları vardır Hayvan postlarının sepilenerek (tabaklanarak) ayakkabı ya da buna benzer deri eşya yapımına elverişli duruma getirilmesinde, bu postlardaki kılların gevşemesini ve kolayca temizlenmesini sağlayan bakterilere iş düşer Keten dokumaların yapımında da, keten liflerini saran yapışkan maddeyi çözerek lifleri ayırmak için bu lifler suya bastırılır ve bakterilerin yardımıyla üstündeki yapışkan sıvıdan temizlenir Hoş kokulu ve lezzetli peynirlerin çoğu da bu özelliklerini bakterilere borçludur Bazı bakteriler ise çay yapraklarının olgunlaştırılarak kararmasını sağlarGenetik mühendisleri bakterileri özel işlemlerden geçirip değişime uğratarak aşı, ilaç, hormon ve öbür kimyasal maddelerin yapımında kullanılırlar

Soluduğunuz havanın beşte dördünü oluşturan azot gazı bitkilerin büyümesi için gerekli olan bir maddedir Ama bitkiler bu elementi gaz halindeyken dokularına alıp yararlanmazlar Azotu nitrat denen tuzlarına dönüştürerek bitkilerin kullanabileceği duruma getiren de gene bazı bakterilerdir

İnsanlarda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara yol açan bakteriler, hasta bir insana dokunmakla, aynı havayı solumakta ya da bakterilerin üremiş olduğu yiyecek ve içeceklerle sağlıklı insanlara da bulaşır Tifo, kolera, verem, zatürree ve cüzam bakterilerden kaynaklanan hastalıkların yalnızca birkaçıdır Açık yaralardan vücuda giren bazı bakterilerde kangrene yol açar

Buna karşılık vücutta bazı bakterilerin bulunması sağlık açısından zorunludur örneğin kalınbağırsakta yaşayan yararlı bakteriler besinlerin sindirilmesine yardımcı olur ve yiyeceklerin çok az bir bölümü ile kendileri yetinip geri kalanının bağırsaklardan emilmesini sağlar Antibiyotikler bu bağırsak bakterilerinin çoğunu öldürdüğünden,bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımı ishale ve buna benzer hafif sindirim bozukluklarına yol açabilir

Leeuwenhoek’un 1683’te İngiltere’deki Kraliyet Derneği’ne bakterilerin çizimlerini göndermiş olmasına karşılık, bilim adamlarının bu buluştan yararlanmaları için 100 yıl geçmesi gerekti 18 Yüzyılda bazı bilim adamları bu mikroskobik canlıların hastalıkların etkeni olabileceğini öne sürdü Ama birçoğu da bu canlıların çürümenin nedeni değil sonucu olduğuna inanıyordu Sonunda 1860’da Fransız mikrobiyoloji bilgini Louis Pasteur bakterilerin çürüme ürünü değil, ikiye bölünerek çoğalan canlılar olduğunu kanıtladı Pasteur’den kısa bir süre sonra Alman bilgin Robert Koch da laboratuarındaki bir besi yerinde bakterilerin üremesini sağladı Bakterilerin hastalık yapıcı etkisi bulunduktan sonra, vücudun zararlı bakterilere karşı savaşabilmesi için aşı ve serum gibi koruyucu yöntemler bulundu Günümüzde, vücudun iç dokularına yerleşmiş olan bakterileri öldürmek için penisilin ve streptomisin gibi antibiyotikler, deri üzerindeki ve açık yaralardaki bakterileri öldürmek için de antiseptikler kullanılır

ÖLÜMCÜL OLABİLİRLER

Sağlıksız koşullarda bekletilen besinler, bakteriler tarafından bozulabilir Stafilakoklar, Streptokoklar ve Salmonellalar gibi besin bozucu bakteriler, zehirli toksinler üretirler Bozulan besinin insanlar tarafından tüketilmesiyse ağır hastalıklara yol açar Sağlıksız koşullarda işlenen konservelenmiş ve tütsülenmiş besinlerde üreyen Clostridium botulinum türü bakteri, bir toksin üreterek, ‘botülizm’ adı verilen ve çoğunlukla ölümle sonuçlanan bir hastalığa neden olmaktadır

BAKTERİLERİN YOK EDİLMESİ

Yukarıda sözü edilen kimyasal maddeler, insan bedeni için oldukça zehirli sayıldıklarından ağız yoluyla alınmamaları gerekir Ama antibiyotikler, canlı organizmalar (genellikle bakteriler ve küflerden yararlanılır) tarafından üretilmelerine karşın, ağız yoluyla alındıklarında bakterileri öldürür ya da üremelerini engellerler; mikroplara karşı etkenlerse antibiyotiklerle aynı işlevi gören doğal ya da yapay kimyasal maddelerdir

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Bakteri Nedir?

Eski 06-10-2010   #2
Şengül Şirin
Varsayılan

Cevap : Bakteri Nedir?



BAKTERİ

(fr bactérie; yun bakteria, çomak'tan)

1 Çok basit yapılı, yaygın çekirdekli, genellikle klorofilsiz ve bölünerek çoğalan birhücreli canlılar grubuna verilen ad (Bk ansikl böl)

—2 Kırmızı bakteriler, bakteriyoklorofil içeren bakteriler (Chromaticum okeniiClathrocystis roseo-persicina, Bacterium photometricum, vb) [Demiı, kükürt biriktiren bakterilere Si-DEROBAKTERİ, SÜLFOBAKTERİ adı verilir] || Sirke bakterileri, etanolu sirke asidine çevirebilen, kesin aerobi yaşamlı, kısa çomak biçiminde bakteriler (Sebzelerin ve meyvelerin üzerinde, meyve sularının ve mayalı içkilerin içinde bulunur, sirke yapımında kullanılırlar)

—ANSİKL Bakteriler hem bitkilerden, hem hayvanlardan farklıdır; hızlı çoğalmaları ve biyokimyasal etkileri bakımından canlılar âleminin dengesini sağlamada çok büyük önem taşıyan bir grup oluştururlar









•Yaşama yetenekleri Bakterilerin olağan- S üstü bir uyarlanma gücü vardır
Doğal yetenekleri Radyoaktif uranyum ^ madenlerinde bile canlı bakteriler vardır Q 34 yüzyıl önce yapılmış olan Mısır'daki Luksor tapınağı'nin dış cephe tuğlalarında canlı bakteriler bulunmuştur Domb-rowski 200 milyon yıllık (Bad-Nauheim, Hesse eyaleti), hatta 320 milyon yıllık (Saskatchewan, Kanada) ya da 720 milyon yıllık kaya tuzu bloklarında canlı bakteri bulduğundan bu yana yukarıda sözü edilen zamanın da bir önemi kalmamıştır Bu bakteriler sporlanmazlar Amerikalı Sis-ler'e göre, göktaşlarının içinden aseptik olarak bakteriler alınabilmiş ve peptonlu etsuyunda üretilmiştir Dahası, 20 000 m yükseklikte dolaşan bir stratosfer balonu havadan metreküp başına 10'dan fazla bakteri toplamıştır
Deneysel yetenekleri Kara bakterilerinin hemen hepsi, laboratuvarda yapılan deneylerde °/o 1 peptonlu deniz suyunda, suda çok yüksek dozda iyotlu bileşikler bulunsa bile, pekâlâ gelişmektedir Çeşitli bakteriler boşluğa (5 gün süreyle 10-'° mm civa yüksekliği), soğuğa (+ 2°K), hızlı sıcaklık değişikliklerine (birkaç saat içinde -190°C'tan +25°C'a geçiş), atom radyasyonlarına (Los Alamos'ta, bir reaktör "soğutma havuzu"nda,insan için öldürücü dozun 2 000 kat üstünde bir radyasyon altında yoğun çoğalma) dayanabilmektedir



Yapısı Bakteriler, mavi suyosunları gibi çekirdeği zarsız hücrelerdir Virüslerden başlıca ayrılıkları şunlardır: tam çekirdekli hücreler gibi onların da içlerinde dezok-sirlbonükleik ve ribonükleik asit vardır; çoğalırken, içinde yaşadıkları üstün yapılı organizmayla bütünleşmezler Bakteriler anatomik yapıları ve fizyolojik özellikleriyle de tam çekirdekli hücrelerden ayrılırlar: onlarda çekirdeği sitoplazmadan ayıran bir zar yoktur; tam çekirdeklilerde olduğu gibi örgün bir solunum aygıtına (mito-kondri) sahip değildirler Genellikle sitoplazmayı saran bir kılıf vardır; bu kılıfın yapısı Gram pozitif bakterileri (centiyan mo-ruyla boyanırlar) Gram negatif bakterilerden (alkolün etkisiyle bu rengi yitirirler) ayırmaya yarar

Bakteriler bölünerek çoğalırlar, bölünme sonucunda ortaya çıkanlar ya bir arada kalır ya da ayrılırlar Biçimce çok değişiktirler ve yaşadıkları ortama göre bir görünüm edinirler Birçoğunun spor denen dirençli biçimleri vardır ve bu biçime girdiklerinde aşırı sıcağa ve soğuğa ya da kuraklığa dayanabilirler; bazı bakterileri sterilizasyonia yok etmenin güçlüğü bundan doğmaktadır Bakteriler uyarlandıkları ortama ya da içinde yaşadıkları konağa en elverişli sıcaklık sınırları içinde hızla çoğalırlar; örneğin toprak bakterileri çevre sıcaklığında, hastalık yapan bakteriler 30-40°C'ta gelişirler

• Rolü ve önemi Bakteriler doğada önemli rol oynar Bir kısmının çok yüksek enzim etkinliği vardır; mayalandırmaya dayalı sanayilerde bundan yararlanıldığı gibi, üstün yapılı hayvanların bağırsaklarında besinlerin sindirilmesinde de bunlar önemli rol oynar Bir kısım bakteriler pigment üretirler, bir kısmı gaz üretir, demir, kükürt biriktirir, toksin salgılar (-> ekzotokSİn) ya da içinde toksin toplar ( -> endotoksin)

Genel olarak bakteriler mayalandırma ve çürütme etmenleridir, organik maddeleri gaza ve cansız maddelere dönüştürürler; bu maddeler yeniden yaşamsal çevrimde yer alır Havadaki gazları kendilerine bağlayabilir, böylece toprağı azotça zenginleştirir ve bitkilere, gelişmek için gereksindikleri inorganik besinlerin bir kısmını sağlamış olurlar Kısaca söylemek gerekirse bakteriler biyosferdeki çevrimlerde, parçalayıcı ya da mineralleştirici olarak çok önemli rol oynarlar Hastalık yapan bakteriler, bakteriler âleminin çok küçük bir bölümüdür

Bazı bakterilerin metabolik özelliklerinin (azot biriktirme, enzim salgılama, vb) sanayide kullanılması gelişme halindedir Birtakım maddeleri üreten hücrelerin genlerinin bakteri kromozomuna bağlanabilmesi olanağı genetik mühendisliğinin temelidir; gen aşılanan bakteriler istenilen maddeleri (hormonlar, hayvansal proteinler, aşı antijenleri, vb) büyük ölçüde sağlayacaklardır

Bakteriler, bulundukları ortamın ya da organizmanın zararına yaşarlar Kimisi serbest oksijene gereksinim duyar; bunlar aerobidir; kimisi anaerobidir, serbest oksijene dayanamaz, oksijeni çevredeki moleküllerden edinir Ama, aralarından pek çoğu bu iki solunum tarzından birine ya da öbürüne uyarlanabilir: bunlara karma anaerobi ya da seçmeli anaerobi denir

• Bakterilerin tanınması Bakterilerin tanınması her şeyden önce onların morfolojik karakterlerine, boyanma karakterlerine, besiyerinde (kültür) üreme karakterlerine, enzim salgılama karakterlerine, antijenlik karakterlerine, deneysel olarak hastalık yapma güçlerine dayanır
A Morfolojik karakterler Küçüklüklerine karşın, bakteriler optik mikroskopta görülebilir ve bu aygıttaki görüntülerine göre sınıflandırılırlar Bazı bakteriler yüzeylerindeki türlü biçimde dağınık kirpikler sayesinde hareket ederler; kirpiksiz olanlarsa hareketsizdir Ama onları birbirinden ayıran şey özellikle biçimleridir: kimisi kürem-sidir (koküs), kimisi silindirimsi (basil), kimisi kıvrık (vibriyon), kimisi sarmaldır (spiril) Tek tek ayrı olabilecekleri (mikrokok) gibi bölünme sonucunda oluşanlar ayrıl-mayarak toplu da kalabilirler: ikili (diplo-kok), dörtlü (tetrat), zincirleme (streptokok), küpsü (sarsin), küresel topak (stafi-lokok) Bakterilerin boyu, en büyük olanlarında yaklaşık olarak 1-6 /¿m arasında değişir

B Boyanma karakterleri Bakteri örneklerini boyama yöntemleri çeşitli bakteri gruplarını birbirinden ayırmaya yarar

(- C Kültür karakterleri Bazı ortamlarda üretilen bakteriler genellikle özel bir biçimde koloniler oluşturarak gelişirler Ortamın bileşimi de incelenen bakterinin metabolizmasını gözlemleme olanağı sağlar (özel ortam) Ayrıca bakteriler, çoğaldıkları ortama göre biçim değiştirebilirler

D Antijenlik karakterleri -• ANTİKOR, ANTİJEN, SERODİYAGNOSTİK

E Deneysel hastalık yapma gücü Alıcı bir hayvana belli bir bakterinin aşılanması, o hayvanda, belirtileri değişik olsa bile, in-sandakine benzer bir hastalık yapar ve otopside hayvanın organlarında mikrop bulunur Genellikle bu işte kullanılan hayvanlar kobay ve faredir

Laboratuvar hayvanı üzerinde yapılan bu deneyler doğal hastalığın başlama ve gelişme biçimini açıklamaya yarar ve buna dayanılarak, aşı da dahil, önleyici ve tedavi edici yöntemleri bulma olanağı sağlar

• Bakterilerin sınıflandırılması Bakterileri sınıflandırmak zordur, çünkü henüz çok iyi bilinmedikleri gibi birçoğu da çokbiçim-lidir Bununla birlikte bakteriler spor yapma (ya da yapmama) davranışına göre (sporlu bakteriler ve sporsuz bakteriler), boyalara karşı tepkilerine göre (Gram pozitif ve Gram negatif), yaşama yeteneklerine göre (aerobi ve anaerobi olanlar, ter-mofil ve termofob olanlar, vb), çevrelerinde uyandırdıkları kimyasal tepkimelere göre (sülfobakteri, ferrobakteri), vb sınıflandırılabilir

Çoğu zaman yeniden yapılan bu sınıflandırma genotipik taksinominin geleceğini de göz önünde bulundurmalıdır Dünyadaki başlıca dört sınıflandırmadan biri olan A Prévot'nun bakteri sınıflandırması aşağıdadır:

Bakterilerin sınıflandırılması

(A Prévot'ya göre)
a) Özbakteriler

SINIF I Sporlanmayan özbakteriler Takım I küresel = micrococcales Takım II silindirimsi - bacteriales Takım III kıvrık = spirillales SINIF II Sporlanan özbakteriler Takım I bacillales Takım II clostridiales Takım III plectridiales Takım IV sporovibrionales

b) Mikobakteriler SINIF I Actinomycetales

Takım I aside dayanıksızlar Takım II aside dayanıklılar SINIF II Myxobacteriales

c) Algobakteriler SINIF I

Takım I chlamydobacteriales Takım II caulobacteriales SINIF II Thiobacteriales
d) Protozoobakteriler Spirochetales

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.