Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ürünler > Kitap, Film & Müzik

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boris, edebiyat, kitap, serisi, set, vian, özel

Boris Vian Edebiyat Serisi Özel Set (7 Kitap)

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bütün Ölülerin Derileri Aynıdır

''Bütün Ölülerin Derileri Aynıdır'', ''Mezarlarınıza Tüküreceğim''in zorunlu devamıdır Lee, beyaz derisi sayesinde Beyazların arasına girip onlara karşı beslediği amansız intikam susuzluğunu gideren sahici bir Siyahtı ''Bütün Ölülerin Derileri Aynıdır''daki Dan ise bir Beyazdır, fakat kanı bakımından Siyah olduğuna inanır Beyazlara duyduğu kini yaptığı işle, kötü şöhretli bir gece kulübünün kabadayısı olmakla yüceltir ve Siyahları ezen Beyaz ırkla yavaş yavaş özdeşleştiğinin farkına varmaksızın o gece kulübünde elinden geldiğince hem vurur hem kadınlarla birlikte olur Boris Vian''ın Vernon Sullivan imzasıyla yazıp kendini kitabın çevirmeni olarak gösterdiği ve kitaba yazdığı önsözde eleştirmenleri eleştirdiği bu romanı sadece yabancı bir topluluğa katılıp ırkdaşlarına yüz çeviren ayrıksı bir kişinin öyküsü olarak okumamak gerekir Olayın arkasında zengin bir ülkenin alt katmanlarında su yüzüne pek çıkmayan toplumsal sıkıntıları görürüz

''Bütün Ölülerin Derileri Aynıdır'' ırkçılığa karşı yazılmış ağıt misali bir roman

Jöleli Şarkılar

Bazı yazarlar netamelidir… Varoluşları hep başka insanlarda, başka yazarlarda eksik olanı, sanatsal dehayı açığa vurur Boris Vian bunlardandır! Kısacık bir ömre devasa yapıtlar; romanlar, tiyatrolar, şiirler, şarkılar, senaryolar, resimler sığdırmış bu netameli yazarın şiirleriyle karşı karşıyasınız… "…Vian her zaman aykırı ve muhalif bir tavır sergiledi ''Saygın'' edebiyat çevrelerine şirin gözükmeye çalışmadı Sonuçta, yaşamı sırasında eleştirmenlerle çok uğraşmasının bedelini, söylem dışı bırakılarak ödediğini görüyoruz, adı hiç bir zaman öne çıkarılmadı Tepeden tırnağa toplum ve düzen karşıtı kişiliğiyle, eleştiri ve şiddet yüklü romanların yazarının, 68''in devrimci öğrencileri için bir mit haline gelişini anlamak zor değil Bu edebiyat dışı buluşma, Boris Vian''a ölümünden sonra edebiyat dünyasındaki ününü de getirdi…"A Ömer TürkeşSamimi olacağım - bir kez, pek âdet olmasa da -Başlıyorum:Memnun olacağım bir dense kiTelefon size - eğer hâlâ var iseBir dense ki eğer Vian''ın V''siİsmim Q''yla başlamazsa şanslıyımÇünkü Vian gibi, Q beni incitiyor

Yürek Söken

Vian dille oynarken, onun dünyaya kazandırdığı sözde anlamı yıkmayı amaçlar Yürek Söken''de de, gözden kaçırılmaması gereken budur; yani sözcüklerin ardındaki yıkıcılık Gülünç düşürülmeyen, alaşağı edilmeyen hiçbir şey yoktur yapıtlarında Bu yüzden, Vian okurken, alaya alındığı duygusuna kapılabilir okur; ama bu duyguyla yetinmek ve "ciddi" yorumlardan kaçınmak yararlı da olabilir Onun yapıtları, dünyaya anlam veren şeylerin şiirsellikten ne denli yoksun olduğunu gösterir

Mezarlarınıza Tüküreceğim

Bu roman ilk kez 1946''da Vernon Sulivan takma adıyla yazıldı Ve 1949''da "ahlakı değerlere hakaret" ettiği gerekçesiyle yasaklandı Nedeni, erotizmin "aşırı" gerçekçi bir biçimde betimlenmesiydi 1940''lı yılların başında Amerika''da yaşanan ırkçılık, şiddet ve hoşgörüsüzlükle dalgasını geçen Mezarlarınıza Tüküreceğim, döneminin ve 20 yüzyılın en ünlü ve çarpıcı romanlarından biridir

Kızıl Ot

''Kızıl Ot'', Vian-Sullivan''ın sekizinci romanıdır İlk ikisinin çılgın maceralarından, ''Günlerin Köpüğü''nün trajik aşklarından, ''Pekin''de Sonbahar''ın alaycı ve düşsel seyahatinden, ve ''amerikancadan tercüme'' üç romandan -ki en sonuncusu olan ''Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek'' bilimkurguya çok yakındır- sonra Boris Vian, tuhaf bir ''mikrokosmos'' içinde sıkıntılı kahramanların izledikleri dokunaklı yolu önerir, hemen hemen psikanalitik ve ''konjonktürel'' bir yolculuktur bu İlk defa, Toutain adlı esrarengiz bir yayıncı tarafından yayımlanan ''Kızıl Ot'', Vian''ın ölümünden sonra imha edilmeye makhum edilmiş, ancak yazarın dostlarının yardımıyla yok olmaktan kurtarılabilmiştir

Çıtırlar Farkında Değil

"Yazdıklarımı yeniden okuyunca, bunları yazanın eğitimli bir herif olduğunu bir kerecik olsun düşünmeyeceksiniz gibi geliyor bana Mesele sözcük dağaracığı mı? Hayır Bana göre sorun, Latince alıntıların eksikliğinden kaynaklanıyor Başlangıçta, bu konuda çaba gösterdim, ama görüyorum ki, kaptırmışım kendimi ve harbiden özenli bir üslupla yola çıkmama rağmen, doğallık galip gelmiş Olsun Ama şimdi altını çizmek istediğim şey, tüm bu olan bitenlerin ahlaki yönü Gördüğümüz gibi önemli olan dürüst olmaktır Tam anlamıyla her şeyde, içten ve dürüst davrandım Ve ondan sonra da, aile bağlarına saygılı olmak gerekir Ben, kardeşimin her şeyden yararlanmasını sağladım İyi şeylerden de, kötü şeylerden de ama zaman kardeşçe Ve el ele Çıtırlarla işi biraz abarttığımızı söyleyeceksiniz belki de Ne yapalım yani, çıtırlar farkında değil ki"

Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek

Bu roman, muhtelif esin kaynaklarının melezidir ve bu durum onu bir nevi neşeli, sürükleyici, orijinal ve her düzeyde parodik bir yaratık haline getirir Bir arkadaş çevresi için özel bir dalga geçiş ya da "private joke" olmakla birlikte, okuyucu kitlesi için de itiraf edilmiş bir parodi olan "Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek", suçun, bilimsel konjonktürün ve önsezgisel fütürolojinin büyük balıklarının avlandığı sulara ve hatta özel saplantıların ırmağına sürüklenir İnanılmaz da olsa -ki bu da tarzın bir parçasıdır- ahenkli ve iyi kurulmuş entrikası, olay dizilerinin paralel kurgusu ve -amatör- dedekiflerin durum değerlendirmesi yaparak yürüttükleri soruşturmayı özetlemelerine dayanan klasik yöntemiyle usta işi bir Kara Seri tarzı polisiye roman pastişidir bu

Ürünün Resimleri:

Piyasa Fiyatı - 09092012
66,00 TL

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com