![]() |
Ölümün Kimyası |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ölümün KimyasıÖlümün Kimyası Adli tıp uzmanı David Hunter kendisini mahvoluşun eşiğine getiren bir trajedinin üstüne eski hayatını terk edeli üç yıl olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes herkesten şüphelenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() “‘Bir solukta okunan’ nitelemesini sonuna kadar hak eden bir roman ![]() ROBERT GODDARD “Beckett harika bir yetenek sergileyerek tüyler ürperten bir dehşet atmosferi yaratıyor ![]() GUARDIAN “Üstün nitelikli bir eser ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PUBLISHERS WEEKLY “Bütün ayrıntılarıyla insanın kanını donduran cinayetler, CSI dizisinin müdavimleriyle Patricia Cornwell ve Kathy Reichs hayranlarını tatmin edecek, ama romanın parlak başarısının asıl nedeni yer verdiği incelikli psikolojik ayrıntılar ![]() ![]() LIBRARY JOURNAL Larvaların Dansı - Ertuğrul Özkök 27 ![]() ![]() "İNSAN öldükten sonra, gövdesi 4 dakika içinde çürümeye başlar ![]() ![]() Gövde kendi kendini sindirme eylemine geçer ![]() Hücreler, içten dışa doğru çözülür ![]() Doku önce sıvıya dönüşür, sonra gaza ![]() Hayatiyetini yitiren beden, başka organizmalar için besin haline dönüşür ![]() Önce bakteriler gelir, sonra böcekler ve en son sinekler ![]() Sonra onlar çoğalıp yumurtlarlar ![]() Bu zengin besin kaynağında beslenen larvalar, işleri bitince, bir moda defilesi yapar gibi, zarif adımlarla bedeni terk edip göç etmeye başlar ![]() İşte o an, hayatın en ilginç şeylerinden biri gerçekleşir ![]() Larvalar, başları hep güneye dönük şekilde giderler ![]() Ya güney, ya güneydoğu, ya da güneybatı ![]() Ama hiçbir zaman kuzeye doğru gitmezler ![]() * * * Bu cümleleri, son yılların en ilginç polisiye eserlerinden biri olan, Simon Beckett’in "The Chemistry of Death" adlı kitabında okudum ![]() Yani "Ölümün Kimyası" ![]() ![]() ![]() Ölüm, hep benim hayatımın merkezinde oldu ![]() Lise yıllarımda, üniversitede, daha sonraları hep ölümle uğraştım ![]() Gazeteciliğe başlamasaydım, projelerimden biri, "ölüm sosyolojisi" adlı bir kitap yazmaktı ![]() CSI, yani suç mahalli incelemeleri, son yıllarda hem kitaplarda, hem televizyon ve sinemada çok ilgi çeken bir konu haline geldi ![]() Bunda Patricia Cornwell’in romanları ve onun kahramanı Kay Scarpetta’nın etkisi olduğunu düşünüyorum ![]() Ben de bu konuda epey okudum, epey seyrettim ![]() Ama bugüne kadar, cansız bedenden doğup ayrılan larvaların, hep güney istikametinde göç ettiklerini işitmemiştim ![]() Bana çok ilginç geldi ![]() * * * Hemen, Hürriyet’in adli bilim uzmanı Prof ![]() ![]() Öteki bilgilerin hepsini doğruladı ![]() Ama larvaların güneye gittiği konusunu o da hiç işitmemiş ![]() Yine de tam bir bilim insanına yakışan şüphecilikle, "Yeni bir yayın olabilir ![]() ![]() Yazıyı tamamladığım sırada, henüz bana dönmemişti ![]() O nedenle bu bilgiyi doğru kabul edip ölüme değil, ama ölümden sonraki hayata ait bu müthiş gerçek üzerinde biraz düşünmeye karar verdim ![]() * * * Sizce tuhaf bir benzerlik yok mu? İnsanlar yaşlanınca, emekli olunca hep güneye göç etmek isterler ![]() Bir güney kasabasına yerleşmek, hayatın son dönemini buralarda geçirmek, hepimizin içine işlemiştir ![]() Şimdi larvaların dansını gözümün önüne getirince, o soru da aklıma geliyor ![]() Acaba güneye göç etmek duygusu, her canlının genetik özelliği midir? Bir tür alın yazısı mıdır? ![]() ![]() Ölümden sonra bir hayat varsa, onun ilk adımları acaba böyle mi atılıyor? Güneye göç etmek duygusu, üremek kadar, sevişmek kadar kudretli bir içgüdü müdür? Yani öldükten sonra yeniden doğmak için ![]() ![]() ![]() * * * O yüzden larvaların içgüdüsel bir estetikle güneye doğru giderken yaptıkları bu dans, bana ruhun bir başka bedene taşınması gibi göründü ![]() Bir kere daha anladım ki, bizler, şarkıdaki gibi gezgin avareleriz ![]() Bazen bedenimiz bir yere çakılı kalırken, ruhumuz güneye bakar ve burnunun dikine dikine gider ![]() Kafa tutar ![]() Hayat da işte tam budur ![]() Bir an geldiğinde, avaz avaz içindeki gerçeği, en önemli gerçeği haykırabilmek ![]() ![]() ![]() Ve sonra alıp başını, güneyin neresiyse oraya gidebilmek ![]() ![]() ![]() Ürünün Resimleri: ![]() Piyasa Fiyatı - 09 ![]() ![]() haber ver |
![]() |
![]() |
|