05-23-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Mide
Mide :

Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketiyle devam eder Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir Böylece besinler parçalanarak küçük moleküller haline getirilmiş olur Proteinlerin sindirimi midede başlar
Mide , büyük miktarda yiyeceğin geçici olarak depolandığı bir organ Rahatlıkla 1 5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvıyı tutma kapasitesi vardır
Midenin 3 ana bölümü vardır:
1-Fundus,
2- Korpus (gövde) ve
3-Antrum (midenin son bölümü)
Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır Mide içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırıyor ( Kimus ) Sonuçta krem kıvamında yarı sıvı bir materyel meydana gelir Meydana gelen karışım ince bağırsaklar tarafından emilecek seviyeye geldiyse ,azar azar miktarlarda, pilor kanalını geçerek 12 parmak barsağına ( Duodenum ) geçer Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır Katı-sıvı karışımı materyelin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1 5 saati bulmaktadır
Mide salgı yapan bir organdır iç duvarlarında bulunan hücre ve bezler birçok önemli salgılar üretir: sindirim enzimleri , hormonlar , hidroklorik asit , intrensek faktör ( B12 vitamininin ince bağırsak son kısmından emilmesi için bu faktörün varlığı şarttır) Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen-bazik bir mukus da üretir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|