Stres Ile Mücadelede Adımlar |
05-22-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Stres Ile Mücadelede Adımlar» STRES İLE MÜCADELE Stres hepimizin bildiği gibi, sağlığımızı ve yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyen zamanımızın en büyük düşmanlarımızdan biri Özellikle ruh, kalp ve damar sağlığımız üzerine sayısız olumsuz etkisi var Stres, yaşadığımız ortama, yaptığımız işe, hayat tarzımıza, hayata bakış açımıza ve kişilik yapımıza göre hepimizi farklı farklı değişen oranlarda etkiliyor O halde sağlıklı yaşamamız da, bu amansız düşman ile ne ölçüde mücadele edebildiğimize bağlı Düşmanla mücadelede temel hedeflerden biri düşmanı iyi tanımak, daha sonra da mücadele etmekten geçer Herkes için yararlı tek bir yöntemden söz etmek mümkün olmamakla birlikte mücadelede 3 adım önemlidir: Adım 1: Problemi ortaya koyalım Strese neyin veya nelerin yol açtığını ortaya koymak oldukça önemlidir Bunlar çoğu zaman belirlenebilir Ancak bazen nedeni belirlemek zor olabilir Geçmişte olan bazı olumsuzluklar günümüzü etkileyebilir Problemin tam olarak belirlenemediği durumlarda psikiyatrik destek almak yararlıdır Adım 2: Problem ile mücadele Problemin ne olduğu anlaşıldıktan sonra onunla mücadelede 2 yol vardır: problemi ortadan kaldır, kaldıramıyorsan onunla stressiz geçinme yollarını öğren Aslında bu söylediklerim yeni şeyler değil elbette, uzun zamandır bilindiği şu sözlerden anlaşılmakta: "Allahım, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmemi, değiştirebileceğim şeyleri yapabilme cesaretini ve bu ikisini ayırt edebilme bilgeliğini bahşet" Elbette insan yaşamında, kontrol dışı olup değiştiremeyeceği ve stres kaynağı olan sayısız durumlar vardır: ölüm, hastalık, kaza, diğer insanların davranışları vs Bu durumlarda önemli olan onları nasıl kabul edeceğimizi öğrenmektir Adım 3: Gevşeyin Stresle mücadelede gevşeme teknikleri önemlidir Bunu için değişik yöntemler vardır: