Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyve, posa, sebze

Posa, Sebze, Meyve Ve Et

Eski 05-22-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Posa, Sebze, Meyve Ve Et



» DOĞRU BESLENME Posa, Sebze, Meyve ve Et POSA (Lif içeren yiyecekler)
Yiyecek maddelerinin bileşiminde yer alıp bağırsakta emilmeyen bitkisel liflerdir Yendiklerinde, yeterince sıvı da alınırsa bu sıvıyı içine alarak bir kitle teşkil ederler ve bağırsakları temizler, kabızlığa engel olurlar Bu fonksiyonlarından dolayı bağırsak hastalıkları ve özellikle kalın bağırsak kanseri riskini azaltırlar Aynı zamanda posalı yiyecekler safra asitlerini de bağlayarak dışkı ile atılmasını sağlar Safra asitleri karaciğere gelen kandaki kolesterolden üretildiğinden, doğal yoldan kolesterol düşürülmüş olur Bundan dolayı yiyeceklerin posadan zengin seçilmesinde yarar vardır
Posadan zengin yiyecek maddeleri:
a Doğal tahıl ürünleri: Kepekli ekmek, kepekli makarna, kabuklu pirinç, kepek, yulaf ezmesi, çavdar ekmeği,
b Lahana, Brüksel lahanası, brokoli, patlıcan, pırasa, bamya gibi birçok sebze ve salatalar,
c Baklagiller, d Kuru kayısı, erik, incir gibi kuru yemişler ve meyveler
MEYVELER
Sağlıklı beslenmede meyvelerin önemi büyüktür Kalori değerleri düşük, vitamin-mineral ve posa açısından zengindirler Üzüm, incir, muz, kavun ve karpuz gibi tatlı meyvelerin kalorisi oldukça yüksektir Kilo problemi olanların bu meyvelerden uzak durması gerekir
SEBZELER
Posa, vitamin ve mineral açısından çok zengindirler Vücutta birikmiş olan asitleri nötralize ederler ve bağırsakları çalıştırıp kabızlığa engel olurlar Zeytinyağlı olarak, etlerin yanında haşlanmış olarak veya az etle pişirilerek tüketilmelidirler
Sağlıklı beslenmede yemekler en az haftanın beş günü sebze ağırlıklı olmalıdır Pişirilme süreleri ne kadar az tutulursa besleyicilik değerleri o kadar fazla olur Etin, tavuğun, balığın yanında garnitür olarak patates, pilav veya makarna değil haşlanmış sebze tercih edilmelidir Ayrıca az et, tavuk ve balık içeren sebze yemekleri ana yemek olarak tercih edilmelidir
Her şeyin tazesi makbul olduğundan konserve sebzelerden ziyade taze ve mümkünse hormonsuz sebze tercih edilmelidir Taze sebzenin bulunmaması durumunda donmuş sebze kullanılabilir Donmuş sebze çözüldükten 3-4 saat sonra tüketilmeli veya pişirilmelidir Bir defa çözüldükten sonra bir daha asla dondurulmamalıdır
ETLER
Balık, tavuk ve et vazgeçilmez protein kaynaklarıdır Günlük ihtiyaç kilogram başına 1 gram protein olup hayvansal ve bitkisel protein kaynakları beraberce tüketilmelidir Protein ihtiyacı, hamilelikte, emzirme döneminde ve büyüme çağında 2 misline çıkar 40 yaşından itibaren hayvansal protein tüketimi azaltılmalıdır Sindirimi zor olan hayvansal proteinler tercihen öğlen yemeğinde yenmelidir Balık, tavuk ve kırmızı et; yağsız ızgara, fırında veya haşlama şeklinde pişirilerek tüketilebilir Yağsız olmak kaydıyla en çok balık, en azda kırmızı et yenmelidir Soya eti, normal et gibi, bonfile, kuşbaşı ve kıyma olarak sade veya sebze ile karıştırılıp tüketilebilir Sindirimi ete göre daha kolaydır

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.