Posa, Sebze, Meyve Ve Et |
05-22-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Posa, Sebze, Meyve Ve Et» DOĞRU BESLENME Posa, Sebze, Meyve ve Et POSA (Lif içeren yiyecekler) Yiyecek maddelerinin bileşiminde yer alıp bağırsakta emilmeyen bitkisel liflerdir Yendiklerinde, yeterince sıvı da alınırsa bu sıvıyı içine alarak bir kitle teşkil ederler ve bağırsakları temizler, kabızlığa engel olurlar Bu fonksiyonlarından dolayı bağırsak hastalıkları ve özellikle kalın bağırsak kanseri riskini azaltırlar Aynı zamanda posalı yiyecekler safra asitlerini de bağlayarak dışkı ile atılmasını sağlar Safra asitleri karaciğere gelen kandaki kolesterolden üretildiğinden, doğal yoldan kolesterol düşürülmüş olur Bundan dolayı yiyeceklerin posadan zengin seçilmesinde yarar vardır Posadan zengin yiyecek maddeleri: a Doğal tahıl ürünleri: Kepekli ekmek, kepekli makarna, kabuklu pirinç, kepek, yulaf ezmesi, çavdar ekmeği,MEYVELER Sağlıklı beslenmede meyvelerin önemi büyüktür Kalori değerleri düşük, vitamin-mineral ve posa açısından zengindirler Üzüm, incir, muz, kavun ve karpuz gibi tatlı meyvelerin kalorisi oldukça yüksektir Kilo problemi olanların bu meyvelerden uzak durması gerekir SEBZELER Posa, vitamin ve mineral açısından çok zengindirler Vücutta birikmiş olan asitleri nötralize ederler ve bağırsakları çalıştırıp kabızlığa engel olurlar Zeytinyağlı olarak, etlerin yanında haşlanmış olarak veya az etle pişirilerek tüketilmelidirler Sağlıklı beslenmede yemekler en az haftanın beş günü sebze ağırlıklı olmalıdır Pişirilme süreleri ne kadar az tutulursa besleyicilik değerleri o kadar fazla olur Etin, tavuğun, balığın yanında garnitür olarak patates, pilav veya makarna değil haşlanmış sebze tercih edilmelidir Ayrıca az et, tavuk ve balık içeren sebze yemekleri ana yemek olarak tercih edilmelidir Her şeyin tazesi makbul olduğundan konserve sebzelerden ziyade taze ve mümkünse hormonsuz sebze tercih edilmelidir Taze sebzenin bulunmaması durumunda donmuş sebze kullanılabilir Donmuş sebze çözüldükten 3-4 saat sonra tüketilmeli veya pişirilmelidir Bir defa çözüldükten sonra bir daha asla dondurulmamalıdır ETLER Balık, tavuk ve et vazgeçilmez protein kaynaklarıdır Günlük ihtiyaç kilogram başına 1 gram protein olup hayvansal ve bitkisel protein kaynakları beraberce tüketilmelidir Protein ihtiyacı, hamilelikte, emzirme döneminde ve büyüme çağında 2 misline çıkar 40 yaşından itibaren hayvansal protein tüketimi azaltılmalıdır Sindirimi zor olan hayvansal proteinler tercihen öğlen yemeğinde yenmelidir Balık, tavuk ve kırmızı et; yağsız ızgara, fırında veya haşlama şeklinde pişirilerek tüketilebilir Yağsız olmak kaydıyla en çok balık, en azda kırmızı et yenmelidir Soya eti, normal et gibi, bonfile, kuşbaşı ve kıyma olarak sade veya sebze ile karıştırılıp tüketilebilir Sindirimi ete göre daha kolaydır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|