|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bağlaç, bağlaçlar, bağlaçların, çeşitleri, özellikleri |
![]() |
Bağlaçlar,bağlaç çeşitleri Ve Bağlaçların özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bağlaçlar,bağlaç çeşitleri Ve Bağlaçların özellikleriBAĞLAÇLAR, BAĞLAÇ ÇEŞİTLERİ VE BAĞLAÇLARIN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM Yalnız başlarına anlamları yoktur Onu beliyordu![]() *Cümleleri birbirlerine bağlarlar ![]() ![]() Anlam yönüyle birbirlerine bağlı cümleleri birbirlerine bağlarlar ![]() Cümleden çıkarıldıklarında genelde cümlenin anlamında bozulma, eksilme olmaz ![]() Bağlaçlar kaldırılıp yerlerine virgül veya noktalı virgül konabilir ![]() *Cümleler arasında anlamca ve biçimce bağlantı kurarlar ![]() Çok sayıda bağlaç vardır: “ve, de, ki, öyle ki, ama, ancak, ise, ne…ne, ne de, hem…hem de, ne var ki, oysa, çünkü…” *Bağlaçlar cümleleri birbirlerine bağladıkları için ayrı ayrı ve uzun uzun cümleler yazmamızı gerektirmezler, İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRIRLAR ![]() “ve” bağlacı: Örn: Kantinden şeker aldım ![]() Kantinden kalem aldım ![]() Kantinden silgi aldım ![]() Kantinden kağıt aldım ![]() >Kantinden şeker, kalem, silgi ve kağıt aldım ![]() Buraya gel ve arkadaşında özür dile ![]() “de” bağlacı: Örn: Ölsem de söylemem ![]() Kendini bil de konuş ![]() Üç gün izin verseniz de bitirsem ![]() Üniversiteyi bitirecekmiş de doktor olacakmış ![]() Çok çalıştı da kazanamadı ![]() O kadar da soğuk yok ![]() Soru da soruymuş ha ![]() Artık gönlümü alsa da önemi yok ![]() “ile” bağlacı: Örn: Kantinden açacak ile kalem aldı ![]() *Uyarı: Edat olanla bağlaç olan karıştırılmamalı ![]() ![]() Örn: Yarın babamla annem gelecek ![]() Sabahleyin kuş sesleriyle uyandık ![]() Ali ile Hasan tahtaya kalktı ![]() Ali’yle tahtaya kalktı ![]() “ne…ne” bağlacı: Yüklem olumlu ama anlam olumsuzdur ![]() Örn: Ne çay ne (de) kahve içti ![]() Ne çalıştı ne ödevini yaptı ![]() “ama (fakat, lakin)” bağlacı: Örn: Bu adam zengin ama cimri ![]() Zamanında gelmezsen giderim ama ![]() Para vereceğim ama harcamayacaksın! (koşul, şart) Güzel ama güzel bir söz söyledi ![]() Arkadaşının kalbini kırdı ama çok pişman oldu ![]() “bile” bağlacı: Genelde “de, da” bağlacının yerine kullanılırlar ![]() “umulmazlık, beklenmezlik, üstünlük, güçlendirme…” Örn: Uyandı, kahvaltı bile yaptı ![]() Sen bana istesen bile bir şey yapamazsın ![]() Toplantıya Ayhan bile katıldı ![]() Arkadaşlar, Ali geldi bile! (beklenmezlik, çabukluk) “ki” bağlacı: neden – sonuç veya açıklama anlamı verir ![]() Ki ile bağlanan iki cümleden ikinci cümle, birincinin sonucunu gösterir ![]() Örn: Öyle bir düştü ki dizi yarıldı ![]() Bir adam ki iyilikten hiç anlamaz ![]() “ise” bağlacı: Uyarı: “Kİ”, üç görevde kullanılır: Adların yerini tutarsa adıl (zamir) görevinde Örn: Sizinki daha güzel bir tasarıydı ![]() Adların önüne gelerek özelliklerini verirse sıfat (önad) görevinde: Örn: Bahçedeki ağaç çiçek açmış ![]() Cümleleri bağlıyorsa bağlaç görevinde: Örn: Buraya kadar geldi ki illa bizi görecek ![]() “çünkü” bağlacı: bir neden belirtmek, açıklama yapmak için kullanılır ![]() Örn: Kazandı, çünkü çalıştı ![]() Herkes evini sever, çünkü rahatı orada bulur ![]() “hem…hem/hem de” bağlacı: Örn: Hem kendine hem kardeşine ev aldı ![]() Onu hem besliyor hem de ona para veriyordu ![]() Hem bunu hem şunu seviyor ![]() *Çok oynak bir bağlaç ![]() ![]() “meğer, meğerki” bağlacı: beklenilmeyen, umulmayan, anlam ayrıntılı durumları anlatır ![]() Örn: Çoktandır bize uğramaz oldu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|