|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| çeşitleri, edat, edatlar, edatların, özellikleri |
Edatlar,edat çeşitleri Ve Edatların özellikleri |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Edatlar,edat çeşitleri Ve Edatların özellikleriEDATLAR, EDAT ÇEŞİTLERİ VE EDATLARIN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM İLGEÇLER, İLGEÇ ÇEŞİTLERİ VE İLGEÇLERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM ![]() Tek başlarına anlamları yoktur ![]() Cümle içindeki kullanışlarına göre anlam kazanırlar ![]() Örn: Senin için aldım bu gülleri (sana özel) Güller kadar güzelsin (eşitlik) Ve başına Taç gibi takasın diye (benzerlik) Cümleden çıkarıldıklarında cümlenin anlamında eksiklik, daralma veya bozulma olur ![]() Örn: Sen kuş gibisin > sen kuşsunAğırlığı kadar para kazandı > ağırlığı para kazandı![]() Bunun için çok geç > bunun çok geç![]() Kendilerinden önce gelen adlarla genelde öbek oluştururlar ![]() Örn: İçimize /güneş gibi/ doğdun ![]() Bütün bunları /azıcık mutluluk için/ yapmıştı ![]() Dilimizdeki ilgeçler çok değildir Genelde ve sıklıkla kullanılanlar: “kadar, gibi, için, göre, ile” dir![]() Bunların dışındakiler “dolayı, ötürü, üzere, doğru, karşı, yalnız, ancak, mi, …” dir ![]() Sık kullanılan ilgeçlerin cümleye kattıkları anlamlar: 1 gibi:Benzetme ilgecidir Karşılaştırma/eşitlik anlamı da verir![]() örn: Dünyada onun gibisi yoktur (eşitlik)Dev gibi adamdı (benzerlik)2 kadar:Benzetme ilgecidir Zaman, karşılaştırma, yaklaşıklık anlam ayrıntılarını da verir![]() Örn: Sabaha kadar çalıştık (zaman)Melek kadar saf biri (benzerlik, gibilik)O, Ayhan kadar güçlüydü (karşılaştırma)Bahçede yüz kadar öğrenci toplanmıştı (yaklaşıklık)3 ile:Birliktelik, araç, durum, neden anlam ayrıntıları verir ![]() Örn: Asya’yla buraya geldiler (birliktelik)Ankara’ya uçakla gidin (araç)Annesinin boynuna sevinçle sarıldı (durum)Dalgınlıkla unutmuşum (neden)4 için:Amaç, neden sonuç, hakkında, özgülük (aitlik), uğruna anlamlarını verir ![]() Örn: Gözünü açmadığı için göremedi (neden-sonuç)Onun için iyi şeyler söylemiyorlar (hakkında)Kış için hazırlıklar başladı (kışa özgü, ait)Bu kitaplar için iki yüz bin lira ödedik (bedel, karşılık)Yurdumuz için çalışmalıyız (uğruna)5 göre:Görelik, görecelik, uygunluk, ölçütlük, karşılaştırma anlamları verir ![]() Örn: Bu, bize göre bir ev değil (uygunluk)Bana göre adam gelmeyecek (bence, bana sorulursa)Ayağını yorganına göre uzat (ölçü)Öğrendiğimize göre Ali gelecekmiş (bakılırsa)Kardeşlerine göre biraz daha huysuz (karşılaştırma)
|
|
|
|