Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitleri, zamir, zamirler, zamirlerin, özellikleri

Zamirler,zamir çeşitleri Ve Zamirlerin özellikleri

Eski 05-21-2009   #1
Şengül Şirin

Zamirler,zamir çeşitleri Ve Zamirlerin özellikleri

ZAMİRLER, ZAMİR ÇEŞİTLERİ VE ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM
ADILLAR, ADIL ÇEŞİTLERİ, ADILLARIN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIM

Cümlede adların yerine geçen (kullanılan) sözcükler Ad soylu oldukları için adın aldığı birtakım ekleri (hal, iyelik, çokluk, ilgi, eşitlik) onlar da alır

1KELİME DURUMUNDAKİ ADILLAR:

KİŞİ: Kişi adlarının yerine kullanılırlar Ben, sen, o, biz, siz, onlar, kendi Örn: Akın bugün geldi O bugün geldi

GÖSTERME:

Varlıkların adlarını söylemeden , onları gösterme, işaret yoluyla göstererek belirten sözcükler
Bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar (yakın) (orta uzak) (uzak) Varlıkların, adların gösterme yoluyla yerini tutarlar Örn: Kalemleri de defterlerin yanına koyun Onları da şunların yanına koyun Uyarı: İşaret önadları işaret adıllarıyla karıştırılmamalıdır Çekim eki alığında veya kendilerinden sonra virgül konduğunda Örn: Bu akşam size gelecek Bu, akşam size gelecek O adamı nereden tanıyorsun? Onu nereden tanıyorsun? Uyarı: “o” sözcüğü: Kişinin yerine geçerse kişi zamiri (O, bizi sevmez) Bir varlığın yerine geçerse işaret zamiri (O, tamir edilmez) Bir adı gösterirse işaret sıfatı (O masayı getirin)

BELGİSİZ:

Hangi adın yerini tuttukları açıkça belli olmayan “kimi, birkaçı, biri, bütünü, kimse, herkes…” örn: birkaç öğrenci> birkaçı kadın bir adam işe başladı> biri çocuk Birkaçı dün, bazıları bu sabah, kimi de daha önce geldi Bazı insanlar>bazıları Uyarı: Belgisiz sıfatların iyelik takısı almalarıyla belgisiz adıllar oluşur Örn: Birisi çoğu, birçoğu… SORU: Soru olarak adların yerine geçen Asıl soru adılları “kim,ne” , Önad olan “hangi ve kaç’’ a –ı gelince “hangisi ve kaçı” Ne soru adlından türemiş yer anlamlı soru zarfları (nereye, nereden, nerede) biçimine gelerek adıl olurlar Örn: Kimi gördün? Hangisi senin? Nereye gitti? Kaçı benim?

2EK DURUMUNDAKİ ADILLAR: İYELİK

Eklendikleri varlığın kime ait olduklarını belirten eklerdir Örn: (benim) ev-i-m (bizim) ev-i-miz (senin) ev-i-n (sizin) ev-i-niz (onun) ev-i (onların) ev-leri İLGİ ADILI “-Kİ” -ki adın yerine geçer -im, -in iyelik ekleriyle birlikte kullanılır Örn: Sizinki daha güzel bir tarlaydı Ali kitabını bulamayınca sizinkini aldı (sizin kitabı) Uyarı: ilgi adılı –ki ile sıfat yapan –ki karıştırılmamalıdır Örn: Duvarınki dökülmüş (duvarın çimentosu) Duvardaki çimento dökülmüş Uyarı: “Kİ”, üç görevde kullanılır: 1Adların yerini tutarsa adıl (zamir) görevinde Örn: Sizinki daha güzel bir tasarıydı 2Adların önüne gelerek özelliklerini verirse sıfat (önad) görevinde: Örn: Bahçedeki ağaç çiçek açmış 3Cümleleri bağlıyorsa bağlaç görevinde: Örn: Buraya kadar geldi ki illa bizi görecek

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com