![]() |
Overclock Nedir-Nasil Yapilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Overclock Nedir-Nasil YapilirOverclock Nedir-nasil Yapilir Overclock Nedir-nasil Yapilir Overclock, (Türkçesi "Hızaşırtma") bilgisayar parçalarının sınırlarını zorlamak demektir Mesela 32 GHz hızında çalışan bir işlemciyi 40 GHz hızında çalışan bir işlemci haline basit birkaç ayarla getirebilirsiniz Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz daha hızlı ve performanslı çalıştırmayı isterler Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz Sisteminizde bir bozulma meydana gelmemiş ve BIOS ekranında yeni değeri görüyorsanız başarmışınız demektir Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var: Overclock yapmak birçok riski de beraberinde getirir ve bu konuda size sisteminizle ilgili bir garanti veremeyiz Yaptığınız değişiklikten sonra ortaya çıkacak sorunlardan Overclock yapan sorumludur Overclock işlemi yapmak istiyorsanız bilinçli bir kullanıcı olmanız ve sisteminizin özelliklerini çok iyi biliyor olmanız gereklidir Overclock işlemi yapılacak olan bilgisayarın kasa ve işlemci fanların soğutma işlemi iyi yapıyor olması gereklidir Çünkü üstte bahsettiğimiz gibi işlemciyi maximum seviyede çalıştıracağımız için ısısı artacak ve iyi soğutma isteyecektir Her işlemcinin bir iç frekansı vardır Front Side Bus kısaca FSB denilen, yani önyüz veri yolu diyebileceğimiz MHz cinsinden bir çalışma frekansı vardır Bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı mevcuttur (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile FSB hızını çarptığımızda işlemcinin asıl MHz'ini bulmuş oluruz Örnek olarak; Core2 Duo E4300, 200 MHz'lik bir çalışma frekansına sahiptir Dokuz adet çarpan kat sayısı bulunduğundan dolayı işlemci hızı standart olarak 1,8 GHz'tir ![]() BIOS ayarlarında "Advanced" seçeneğine gidin ve bu menü altında "JumperFree Configuration" a ulaştıktan sonra "AI Tuning" seçeneğini "Manual" yapın Hemen ikinci sıradaki "CPU Frequency" değerini 266 MHz'ye çekin "DRAM Frequency" değerini en yüksek çalışma değerine getirin Tüm değişikleri "Exit & Save Changes" seçeneği ile kaydedip Setup'tan çıkın Eğer bilgisayarınız açılırken Boot ekranında, BIOS'unuz yeni işlemci hız değerleri alıyorsa işlemi doğru yaptınız demektir Windows'u açtınız Yaptığınız Overclock işlemin sonuçlarını görebilmeniz için CPU-Z programını kurun ve işlemci bilgilerinizi inceleyin Bilgisayarınızda yaptığınız performans arttırımını test edin İşlemcinizin sıcaklık değerlerini ve çalışma frekanslarını inceleyin İşlemci sıcaklığınız, yaptığınız işlemler sonucu 70C ve üzerindeyse sisteminiz zarar görebilir En kısa sürede ilk ayarlarınıza geri dönmelisiniz Ancak sıcaklık bu değerin altında çıkarsa sistem hızı başarıyla artırılmış demektir Ekran kartınızında Overclock nasıl yapılır? ![]() Ekran kartları, işlemcilerden farklı olarak Windows işetim sistemi üzerinde Overclock yapılır Donanımıza uygun bir overclock programını bilgisayarınıza yüklediğinizde, ekran kartınızın çipsetine (ATI veya Nvidia) uygun programlarla birkaç tıklamayla yüksek performans elde etmeniz mümkün ATI çipsetli ekran kartları için tasarlanan ancak birçok Nvidia çipsetli ekran kartında da kullanılabilen ATI-Tool veya daha farklı programlar işinizi görebilir 3D oyunlarda gözle görülür bir performans artışı sağlayabilirsiniz Overclock işlemi yapılacak ekran kartının üzerinde mutlaka fan bulunması gerekir, çünkü hız artışı aynı zamanda sıcaklık artışı demektir |
![]() |
![]() |
![]() |
Overclock Nedir-Nasil Yapilir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Overclock Nedir-Nasil Yapilirİçindekiler 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 1 ![]() Bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz daha hızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğu altındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörler ve site sahipleri sorumlu tutulamaz ![]() 2 ![]() Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun “hız aşımı-hız aşırtma”gibi terimlerle ifade edilmektedir ![]() ![]() Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz ![]() Peki bunu nasıl yaparız? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik ![]() Birinci yol Fsb hızını arttırmak, İkinci yol çarpan kat sayısını arttırmak suretiyle toplam mhz i arttırmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi adım adım overclock yapmaya başlayalım ![]() Öncelikle şunu belirtmeliyim ki overclock için en önce boardumuzun bu işe elverişli olarak üretilmiş olması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşlemcimizide seçtikten sonra iş tabiki yine bitmiyor;sırada ram var ![]() ![]() ![]() Buna ilaveten overclock yapılan parçaların enerji ihtiyaçları artacağından mutlaka kaliteli ve en az 400 watt lık bir powersupply ımızın olması gerekiyor ![]() Tabi son olarak en önemli konu soğutma ![]() ![]() Aslına bakarsak overclock işi oldukça pahalı ve riskli bir hadisedir ![]() ![]() ![]() ![]() Riskli ve pahalı,peki o zaman niçin overclock yapıyoruz? Bu soruya verilecek en kısa ve öz cevap hazdır,ihtirasdır ![]() 3 ![]() Overclock için öncelikle boardumuzun biosu dediğimiz temel ayaralamaların bulunduğu kısma girmemiz gerekiyor ![]() Pc açılırken del tuşuna basarak biosa girilir ![]() ![]() Diğer boardlarda üç aşağı beş yukarı aynı gibidir ![]() Abitin meşhur soft menüsünden cpu,ram,agp frekans ve voltaj ayarlarının bulunduğu en can alıcı bölüme giriyoruz ![]() ![]() Üstte görüldüğü gibi default ayarlardaki görünümümüz bu ![]() ![]() Bize default değerler lazım olmadığı için “cpu operating speed”seçeneğini “user defined”yapıyoruz ki cpu fsb ,cpu:ram oranı ve agp/pci ayarları açık hale gelsin ![]() ![]() Öncelikle fsb miktarını biraz arttırıyoruz ben 200 mhz den 250 ye çıkardım ama cpu ma güvendiğim için direkt bu değeri denedim ![]() ![]() ![]() Dikkatinizi çektiyse ben cpu:ram ratio(oranı) nı 1:1 yaptım bu ne demek? Bu cpu ile ramlerimin 1:1 eşit aynı mhz de senkron çalışacağı anlamına geliyor ![]() ![]() ![]() (Bazı boardlarda bu şekildede yer alabilir cpu:ram oranı sizi şaşırtmasın) Yani eğer DDR 400 ramlere sahipseniz ve ramlerinizin 200 mhz üzerinde çalışamayacağına eminseniz bu oranı yukarıdaki görülen seçeneklerdeki gibi 5:4 yapmalısınız ki sistem çakılmasın ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Öncelikle default voltajında mhz olarak gidebildiği yere kadar arttıracağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üstte görüldüğü gibi cpu core voltajını bir miktar arttırmak işe yarıyabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu şekilde voltaj arttırımlarıyla stabilite sağlandıktan sonra yeniden fsb arttırımlarına giderek cpu nun çıkabileceği stabil en yüksek değeri buluruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Şimdi ramlerin sınırını bulacağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resimdeki gibi ram voltajını arttırarak en stabil ve max değerini buluyoruz ![]() ![]() ![]() Ramlerinde sınırını bulduk şimdi geldik ram timingleriyle oynamaya yani ramlerimizi daha düşük cl değerleriyle daha agresif çalışmaya zorlamaya ![]() ![]() ![]() Buradan DRAM timing selectable dan manuel yaparak seçeneklerin açılmasını sağlıyoruz ![]() Resimde görüldüğü gibi buradaki ram zamanlamalarını deneme yanılma yoluyla düşürmeye çalışıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada i875 çipsetlerdeki ramlere artı bir performans daha getiren PAT (Performance Acceleration Technology) hadisesi i 865 chipset boardlarda değişik adlar adı altında sunulabiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm bu denemeleri yaparken overclock ettiğiniz bileşen cpu yada ram yaptığınız arttırımı hazmedemediğinde sisteminiz kilitlenip hiç açmayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Önce boardunuzu iyi tanımalısınız ![]() Bu arada amd den de bir örnek vereyim ![]() ![]() ![]() Bu resimde görüldüğü gibi işlemcinin çarpanı açık ve burada istediğimiz gibi çarpanlada oynama imkanımız var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet sistemimizi overclock etmiş olduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ati tool’u sistemimize kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımıza programın gördüğünüz arayüzü çıkıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Resimde görüldüğü gibi en yüksek stabil ve artifactsız değeri (görüntüde bozulmalar olmaksızın) bulduktan sonra o ayarda kullanıyoruz ![]() Nvidia kartlarda da çeşitli programlar var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Clock frequencies (saat frekans ayarları) adı altında bir seçenek eklenecek ![]() ![]() Coolbits size yeterli gelmeyebilir ![]() ![]() Ben programlar için link vermiyorum çünkü sürekli güncelleniyorlar ![]() ![]() Evet kısaca ekran kartına overclock’uda anlatmaya çalıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Faydalı olacağını ümit ediyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|