Prof. Dr. Sinsi
|
Baharat Olarak Zencefil - Türk Mutfağında Zencefil
Baharat Olarak Zencefil - zencefilin tarihi - Türk mutfağında zencefil - zencefil nerelerde kullanılır
Baharat Olarak Zencefil - Türk mutfağında zencefil
Geleneksel ve modern tıbbın kullandığı bir bitkisel ilaç olan zencefil, aynı zamanda Dünya mutfaklarında itibar gören bir baharat Özellikle Çin ve Hint mutfağında, tıbbî yararları da göz önünde bulundurularak, zencefilin bir çok yiyecek ve içeceğe katıldığı görülür Dondurmalara, marmelatlara, keklere, turşulara bile
Örneğin, Hindistan'da zencefilli havuç turşusu yapılır Bunun için gerekli malzemeler şunlar: 1 kg havuç, 6 diş kıyılmış sarmısak, 2 yemek kaşığı hardal tohumu, 2 çay kaşığı kimyon tohumu, 2 çay kaşığı toz zencefil, 1 yemek kaşığı biber, sirke ve tuz Yapılışı da şöyle: Kaynatılan suda pişmiş havuçlar dilimlenip tuzlanır Bir gün bekletildikten sonra havuçlar ve diğer malzemeler, sirke ile karıştırılır Birkaç gün bekletilince, havuçlar baharat tadı alır Böylece, turşu yapılmış olur
Hindistan'da her yıl yaklaşık 50 bin ton taze zencefil yemeklerde kullanılarak tüketilir
Çinliler, özellikle kırmızı veya beyaz et yemeklerine zencefil katmadan edemezler Zencefilin yemeğe tat katması yanında etin hazmını kolaylaştırdığını kabul ederler
Şifalı sayılan bütün baharatlar gibi zencefilin de yiyecek ve içeceklere yeterli miktarlarda katılması halinde hastalıklardan koruyucu olacağı bilinir Ancak, özel tıbbî bir etki beklendiğinde, yiyecek ve içecekten ayrı olarak belirli bir miktarda alınması gerektiği unutulmamalı
Türkiye'de zencefilin yemeklerde kullanılması, Çin'de veya Hindistan'daki kadar yaygın değil Ama, bazı yöre mutfaklarında zencefilli yemekler var Örneğin, Sivas yöresine ait kızartma köftesi veya kadınbudu köftesi diye bilinen köfte türüne zencefil girer Yine aynı yöreye ait kara köfte diye bilinen bir başka köfte türünde de baharat olarak zencefil kullanılır
Zencefil, Türkiye'de cacığa da girer Zencefilli cacık için malzeme olarak, 1 adet iri salatalık, yarım kilo yoğurt, 2 baş soğan (kıyılmış olarak), 1 diş sarmısak (ezilmiş olarak), 1 fincan zeytinyağı, 1 fincan sirke, 1 su bardağı ince doğranmış dereotu, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı zencefil ve tuz gerekir Cacığın hazırlanışı ise şöyle: Önce salatalık ince doğranır Bir tavada ısıtılan zeytinyağına kıyılmış soğanlar katılır Tava kapatılarak buğulanmaya bırakılır Sonra sarmısak ve salatalık eklenir Bunun üzerine sirke dökülür Tava hafif ateşte 5 dakika tutulur Daha sonra soğumaya bırakılan karışım mikserde püre haline getirilip yoğurt ile karıştırılır Buna da zencefil, karabiber ve tuz eklenir Son olarak ince kıyılmış dereotu cacığın üzerine serpilir
Zencefilli bir vejetaryen yemeği
Çin ve Hint lokantalarının, vejetaryen lokantalarının yaygınlaşması, Türkiye'de zencefilin yemeklerde kullanılmasını teşvik etmekte Vejetaryen lokantalarının mönülerinde yer alan zencefilli yemeklerin biri zencefilli kızarmış tofu Bu yemek için 1 paket tofu (yaklaşık 400 gr ), 3 dal taze soğan, büyükçe bir parça taze zencefil veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 6 yemek kaşığı soya sosu, 1 yemek kaşığı beyaz şarap, 1 yemek kaşığı bitkisel yağ, 1 fincan su gerekir Yemek şöyle hazırlanır: Yağ, tavada orta ateşte ısıtılır Küp şeklinde doğranmış tofu, sararıp biraz sertleşinceye kadar yağda kızartılır Daha sonra kâğıt havlu üzerinde yağ süzdürülür Soya sosu, beyaz şarap ve su birlikte kaynatılır Buna çok ince doğranmış taze zencefil veya toz zencefil katılır Karışım bir kez daha kaynatıldıktan sonra kızarmış tofu da eklenip 3-4 dakika kısık ateşte pişirilir Son olarak yemeğin üzerine ince kıyılmış taze soğan serpilir
Zencefilli bir sıcak içecek
Türkiye'de rağbet gören zencefilli içeceklere örnek olarak da Hint çayı gösterilebilir Soğuk kış günlerinde garantili bir ısıtıcı olan bu çay şöyle hazırlanır: Bir çaydanlıkta kaynatılmış 4 fincan suya büyükçe bir parça taze zencefil veya 1-2 kök kuru zencefil, 1 çubuk tarçın (yaklaşık 3 cm ), 4 kakule tanesi, 3 diş karanfil, 1-2 yaprak taze nane katılır Çaydanlık ateşten alınıp kapağı kapalı olarak 15 dakika bekletilir Daha sonra 2 yemek kaşığı siyah çay eklenir Karışım, bir kez daha kaynatıldıktan sonra 5 dakika kısık ateşte tutulur Süzüldükten sonra esmer şeker veya bal ile tatlandırılır Arzuya göre süzmeden sonra çaya süt de katılabilir Tatlandırıcı olarak bal kullanılacaksa, çayın biraz ılınmasını beklemek gerekir
alıntı
|